5 tips voor een duurzame bruid

Lieve Lezer, 

In augustus 2020 ben ik getrouwd met mijn grote liefde Ruben. Bij het organiseren van een bruiloft komt behoorlijk veel kijken. Locatie, aankleding, eten, drinken, een jurk, een pak, de uitnodiging, bedankjes en nog veel meer. Er zijn zo veel details waar je over na moet denken. Ook nog duurzame keuzes maken voor je bruiloft lijkt daarom veel werk, maar dat is het gelukkig niet. Ik heb een paar maanden geleden met jullie al mijn 5 top tips gedeeld voor het organiseren van een duurzame bruiloft. Deze keer wil ik specifiek ingaan op de bruid. 

Bepalen hoe je er uit wilt zien

Als bruid wil je er natuurlijk op je mooist uitzien op jullie grote dag. De meest perfecte jurk, de mooiste schoenen, misschien laat je je haar en make-up wel professioneel doen en ook mooie accessoires kunnen niet missen. Ik raad je sowieso aan om echt een paar maanden te nemen om te bepalen hoe jij er die dag uit wilt zien. 

Ik ben begonnen met Pinterest. Daarop heb ik eindeloos plaatjes verzameld van jurken, kapsels, accessoires, kleuren enzovoorts. Daarnaast ben ik opzoek gegaan naar duurzame alternatieven voor alles wat ik mooi vond. Alles wat ik mooi vond heb ik opgeslagen in een mapje op mijn computer en (dus) op Pinterest. Op een gegeven moment had ik een goed beeld wat ik wilde. 

Voor mijn trouwjurk ben ik naar verschillende winkels geweest. Twee vintage winkels en een bruidsboetiek waar ze alleen nieuwe jurken verkochten. In deze laatste winkel vond ik een waanzinnige jurk, maar voelde ik ook meteen dat ik geen nieuwe jurk wilde, maar een vintage jurk. Dat past veel beter bij mij. 

Mijn accessoires en schoenen zijn uiteindelijk een mix geworden van dingen die ik nog had, nieuwe en handgemaakt. Hieronder geef ik jou – duurzame bruid – 5 tips op basis van mijn keuzes. 

duurzame bruid

Een duurzame bruid

  • Vintage trouwjurk: Dit is niet alleen een duurzame keuze, maar je hebt hiermee ook meteen een unieke jurk. Een jurk die niemand anders heeft. Vooral als je een jurk vindt die je kan aanpassen naar jouw smaak. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het vinden van jouw unieke vintage jurk. 
  • Tweedehands trouwschoenen: Je kan iedere schoen omdopen tot trouwschoen als je het mij vraagt. Ga gewoon opzoek naar schoenen die jij het mooiste vindt én die vooral lekker zitten. Ik heb uiteindelijk schoenen gedragen die ik al in de kast had staan. Ze hadden de juiste kleur (binnen het kleurenpalet van onze bruiloft), dus dat kwam goed uit. Ooit in een kringloopwinkel gevonden en nu mijn bruidsschoenen… 
  • Duurzame sieraden: Er zijn tegenwoordig veel duurzame sieradenmerken. Om jouw hele look af te maken kun je kiezen voor een mooie armband, een ketting of een paar oorbellen van verantwoorde materialen en onder eerlijke omstandigheden gemaakt. Wie wil dat nou niet? Ik heb uiteindelijk gekozen voor oorbellen van Taj
  • Biologisch trouwboeket: Ik droom nog over mijn bruidsboeket. Zo mooi! Wij hebben ervoor gekozen om álle bloemen op onze bruiloft – inclusief mijn bruidsboeket – te laten maken door een biologische bloemist. Ruben heeft zelf mijn bruidsboeket laten samenstellen. Uiteindelijk was het een mix van bloemen, grassen en kruiden uit het seizoen, direct van het veld. Een tijdje geleden heb ik een heel artikel geschreven over biologische bloemen en waar je biologische bloemisten kunt vinden bij jou in de buurt.  
  • Vintage/tweedehands ringen: Dit is denk ik de beste keuze die wij voor onze bruiloft hebben gemaakt. Ten eerste heb ik van Ruben bij zijn aanzoek een vintage verlovingsring gekregen. Dit is niet alleen een hele goede duurzame keuze (impact van edelmetalen is gróót), maar het maakt mijn verlovingsring vooral uniek en eigen. Ik heb een paar maanden geleden een heel artikel geschreven over vintage verlovingsringen en waar je die kan vinden. 

    Ten tweede hebben wij gekozen voor trouwringen van tweedehands goud. Ook dit is een qua duurzaamheid een hele goede keuze, vanwege de impact van goud, maar daardoor hebben onze ringen vooral nog meer emotionele waarde gekregen. Wij hebben onze ringen namelijk laten maken van oude goud van onze beiden opa’s. Een manchetknoop en de trouwring van mijn grootvader en het zakhorloge van de opa van Ruben. Na onze bruiloft vertelde mijn moeder dat mijn grootvader op zijn sterfbed zijn trouwring aan haar gaf en vroeg of zij er iets speciaals mee wilde doen. Nou, dat is gelukt! 

Zo zie je maar weer, duurzame keuzes maken als bruid is niet ingewikkeld of veel werk. Het maakt jou als bruid uniek en brengt nog meer emotionele waarde aan jouw hele look. 

Liefs, Fleur   

Geef een antwoord