5 tips voor een duurzame bruiloft

Lieve Lezer, 

Eindelijk kan ik met jullie mijn duurzame trouwtips delen! Vorige week zijn Ruben en ik getrouwd op 5 augustus. Het was een prachtige dag. Een dag waar ik voorheen alleen nog van kon dromen. Alles klopte. Het weer, het eten, de versiering en onze lieve vrienden en familie om ons heen. Het was een hele mooie en intieme dag met maar 20 gasten. Uiteindelijk heb ik echt genoten van zo’n klein en intiem huwelijk. 

In dit artikel kan ik eindelijk met jullie delen hoe ik deze dag zo duurzaam mogelijk heb georganiseerd. Ik geef jullie 5 tips. Ik zal een andere keer nog wat dieper ingaan op iedere tip. 

Een duurzame bruiloft 

 1. Draag een vintage trouwjurk. Ik heb die van mij gekocht bij Japon. Wat ik het mooiste vond aan het dragen van een vintage trouwjurk is dat het een unieke jurk is. Er is in principe maar één van en niemand heeft zo’n jurk als die van jou. Daarnaast kun je een vintage jurk helemaal laten aanpassen naar jouw eigen smaak. Ik heb bijvoorbeeld de rug van mijn jurk laten verlagen en de bandjes laten aanpassen. Hierdoor paste de jurk perfect bij mij. Wil je weten waar je mooie vintage trouwjurken kan vinden? Check dan mijn artikel hierover.

 2. Laat jullie trouwringen maken van tweedehands goud. Het delven van goud is ontzettend milieubelastend. Daarom is tweedehands goud een mooie duurzame keuze. 

  Wij hebben onze ringen laten maken van een oud gouden zakhorloge van de grootvader van Ruben en een manchetknoop en de trouwring van mijn eigen grootvader. Hierdoor hebben onze ringen nóg meer emotionele waarde gekregen. We dragen namelijk een stukje familie mee. Daarnaast is het gebruik van tweedehands goud veel goedkoper. De goudprijs is namelijk erg hoog nu.  

  Heb je geen tweedehands goud tot je beschikking? Dan kan je kiezen voor fairtrade goud. Dat is nog steeds een stuk duurzamer dan regulier goud. 

  Wij hebben onze ringen laten maken bij Jet Bartman in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in het werken met fairtrade en tweedehands goud. 

 3. Geef je dag kleur met biologische bloemen. Bloemen zijn onmisbaar op een bruiloft vind ik. In ieder geval op onze bruiloft. Overal stonden prachtige boeketten. We hebben enkel gebruik gemaakt van biologische veldboeketten. Reguliere bloemen bevatte namelijk ontzettend veel gif. Het kweken van deze bloemen zorgt voor water- en grondvervuiling door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Dat is slecht voor het milieu en de insecten. 

  Onze bloemen zijn geplukt en samengesteld door Toma. Zij kweekt in Hilversum lokaal en biologisch de meest prachtige veldbloemen. Speciaal voor onze bruiloft had ze een aantal kleine en grote boeketten gemaakt. Ook mijn bruidsboeket was door haar gemaakt. 

 4. Geniet van (zo veel mogelijk) vegetarisch of zelf veganistisch eten. Net zoals alles was ook het eten perfect. We wilde graag Italiaans eten en via goed online zoekwerk zijn we uitgekomen bij Raffaela. Zij heeft voor ons heerlijk Italiaans gekookt. 

  Ons menu was bijna volledig vegetarisch. Omdat Ruben niet vegetarisch is, wilde hij graag één gerecht met vlees. We hebben gekozen voor een kip gerecht. Er stonden ook wat veganistische hapjes op het menu. Het vegetarische menu paste perfect bij de zomerdag die onze bruiloft heette. Smaakvol en licht eten vol kleur.
   
 5. Versier je dag met zelfgemaakte of tweedehands versiering en decoratie. Als je er tijd voor hebt, ga dan aan de slag met je eigen versiering en decoratie. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je handgemaakte en duurzame decoratie ook goed bij andere lenen of kopen. Zo heb ik slingers besteld bij Juffrouw Duurzaam en we hebben meters zelfgemaakte witte vlaggetjes van vrienden geleend die zij van hun eigen bruiloft overhadden. Daarnaast heb ik zelf slingers gemaakt van de stof van oude kleding. Ook heb ik nog wat decoratie zelfgemaakt zoals beschilderde glazen potjes.

  Onze lunch was een picknick. De moeder van Ruben heeft voor ons picknickkleden en servetten genaaid van stoffen die ik op de lapjesmarkt in Utrecht had gekocht. Per familie/gast hadden we een picknickkleed en een picknickmand. De picknickmanden hadden we bij verschillende kringloopwinkels gekocht. Aan het einde van de dag mochten alle gasten hun eigen gevulde picknickmand mee naar huis nemen als aandenken. 

Dat waren de 5 tips. Het organiseren van onze bruiloft is zo veel leuker geworden door deze duurzame keuzes. Het was een creatief proces waarin we steeds opzoek zijn gegaan naar het leukste en mooiste voor onze dag. Daardoor was de dag heel eigen en paste het precies bij ons. Ik raad het iedereen aan. 

Liefs, Fleur  

Ps: nog meer foto’s van onze dag komen nog! Hou mijn Instagram pagina in de gaten 🙂

6 Antwoorden op “5 tips voor een duurzame bruiloft”

 1. Gefeliciteerd met jullie huwelijk! Ik zou zeker voor een tweedehands of vintage jurk gaan. Ook een met het OV bereikbare locatie lijkt me fijn. Superleuk picknickidee trouwens!

  1. Van jou had ik ook niet anders verwacht dan een tweedehands jurk Hermien 😉 Wij hebben ook nog gedacht aan fietsen met blikken er achteraan, maar uiteindelijk hebben we de dag ander georganiseerd waardoor dat niet kon.

 2. Oh Fleur, het was zo perfect! Te leuk om bovenstaande te lezen; brengt me weer naar 5 augustus. Kijk nu al uit naar een picknick met onze eigen manden en kleedjes!

  1. Ik wil deze dag nog wel 1000000 x in mijn leven meemaken….

  2. Super fijne tips, dank voor het noemen van alle namen ook – dat maakt het heerlijk concreet! Als ‘t moment ooit daar is ga ik zeker deze post even opnieuw lezen 😉

   1. Graag gedaan! Hopelijk mag jij binnenkort ook zo’n mooie dag organiseren 🙂

Geef een antwoord