5 x duurzaam in de badkamer

Lieve Lezer,

Ik hou van kleine aanpassingen in mijn leven die mijn voetafdruk toch aanzienlijk verlagen. Opzichzelfstaand maken deze kleine aanpassingen misschien geen wereld van verschil, maar alles bij elkaar zorgt toch voor minder impact op het milieu. Daarom deel ik deze week 5 supermakkelijke tips voor in de badkamer.

Tip 1: Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Dit klink misschien heel gek, maar herbruikbare wattenschijfjes zijn echt een top uitvinding! Ik schafte ze vorig jaar aan bij Lana Luna. De eigenaresse maakt ze zelf onder de naaimachine. Ze maakt ze van badstof en fleece. Ik vind die van fleece het fijnste. Ik heb er nu 10 in een glazen potje op mijn kaptafel. Wanneer ze vies zijn, stop ik ze in een waszakje en was ik ze mee met de lakens. Ze worden altijd goed schoon. Even laten drogen en hup, weer klaar voor gebruik!

Het voornaamste voordeel van het gebruik van herbruikbare wattenschijfjes, is dat je geen kilo’s reguliere wattenschijfjes meer weggooit. Reguliere wattenschijfjes zijn ook nog eens van katoen gemaakt wat ontzettend veel water kost om te onderhouden en maken. Wanneer je de wattenschijfjes vervolgens weggooit kunnen ze niet gerecycled worden. Daarnaast bevatten reguliere wattenschijfjes schadelijke bleekmiddelen. Genoeg reden om er afscheid van te nemen toch?

duurzaam in de badkamer

Tip 2: Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Ik weet het, ik heb het al heel vaak gezegd. Er bestaan gewoon zo veel fijne, natuurlijke verzorgingsproducten die veel beter voor je gezondheid en het milieu zijn dan reguliere producten! Ik raak er niet over uitgepraat 😉 Lees mijn artikel over natuurlijke verzorgingsproducten om te weten te komen waarom natuurlijke verzorgingsproducten een betere keuze zijn en welke producten ik gebruik.

Tip 3: Pas op met wegwerpproducten

De meeste wegwerpproducten voor in de badkamer zijn van verschillende soorten materialen gemaakt. Hierdoor kunnen deze materialen niet meer gerecycled worden en moeten ze bij de afvalverwerking verbrand worden (anders zouden ze voor altijd blijven bestaan). Vermijd daarom zo veel mogelijk wegwerk scheermesjes, wattenstaafjes en kant en klare doekjes of watjes voor het verwijderen van make-up of het reinigen van je gezicht. Die kant en klare doekjes en wattenschijfjes bevatten vaak veel chemicaliën, bleekmiddelen en plastic. Wattenstaafjes kunnen niet gerecycled worden en eindigen nog wel eens in zee.
Gebruik een scheerapparaat wat je voor langere tijd kan gebruiken en waarvan je wellicht enkel de kop hoeft te vervangen. Kies daarnaast voor een afbreekbare tandenborstel, of kies een tandenborstel van een duurzaam materiaal. Wij gebruiken de Biobrush afbreekbare tandenborstels die verkrijgbaar zijn bij Eco-logisch. Je kan ook voor de Humble Brush gaan. Deze is van bamboe gemaakt.

duurzaam in de badkamer

Tip 4: Douche niet te lang

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Maar, tegelijkertijd zo lastig! In ieder geval voor mij… Ik hou zo van lang douchen. Ik had ooit een douchezandloper, maar die draaide ik gewoon nog drie keer om. Tot die kapot viel. Het was duidelijk dat dat niet voor mij werkt. Deze tip geld dus net zo goed voor mijzelf 🙂

Wanneer jij net als ik van lang douchen houdt, kun je een waterbesparende douchekop overwegen. Je kan daarmee tot wel 60% water besparen! Ik overweeg zo’n douchekop voor een volgend huis.

Tip 5: Trek met zo min mogelijk water de wc door

Heb je de mogelijkheid om met minder water de wc door te spoelen? Doe dat dan! Bij bijvoorbeeld gebruik van de ‘kleine knop’ bespaar je 3 liter per spoelbeurt (ik gebruik eigenlijk overal waar ik kom de kleine knop). Op jaarbasis kan je zelf 7300 liter besparen met de kleine knop (als je uit gaat van gemiddeld 6 keer doortrekken per dag)! Wij hebben thuis een touwtje waar we aan trekken om door te spoelen. Wanneer ik maar weinig water nodig heb om door te spoelen, trek ik aan het touwtje en duw ik de hendel waar ik aan trek meteen weer terug. Zo verbruik ik minder water.

Makkelijk toch? Kleine aanpassing voor jou, groot voordeel voor onze aarde 🙂

Liefs, Fleur

Geef een antwoord