5 simpele aanpassingen om je leven te verduurzamen

Lieve lezer,

Er is maar 1 aarde. Het woord aarde heeft daarom officieel niet eens een meervoud in de Nederlandse taal. Toch leven we in Nederland alsof we 4 aarden (aardes?) hebben (Babette Porcelijn van de De Verborgen Impact legt het goed uit in dit filmpje).

De opwarming van de aarde is om moedeloos van te worden. Het lijkt onbegonnen werk. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze denken dat het geen zin heeft om als individu duurzamer te leven, omdat er zó veel mensen op de aarde zijn die dat niet doen. Gelukkig zijn er wetenschappers die ons vertellen dat dat wel degelijk zin heeft. Zij zeggen dat alles wat je nu verminderd aan uitstoot, dubbel telt. Op korte termijn zorgt het er namelijk voor dat er minder broeiklassen in de atmosfeer komen. Op lange termijn zorgt dit er dan weer voor dat er minder permafrost gaat ontdooien. Voor nu even vergeten. Allemaal veel te moeilijk. Ik raad jullie aan om te beginnen met één of een aantal kleine aanpassingen. Begin met iets kleins en motiveer vervolgens andere om dat ook te doen als het je bevalt.

Zelf ben ik gestart met 5 simpele aanpassingen:

  1. Koop zo min mogelijk spullen of zo veel mogelijk tweedehands: CE Delft heeft onderzoek gedaan naar impact op het milieu. Wanneer je kijkt naar zowel de zichtbare impact (elektriciteitsgebruik; voedselconsumptie) als de verborgen impact (energiegebruik bij productie; transport van producten), zie je dat spullen de grootste impact hebben. Groter nog dan zowel de vleesproductie als de luchtvaart. Probeer daarom zo min mogelijk spullen te kopen. Als je toch iets nodig hebt, probeer dan zo veel mogelijk tweedehands te kopen. Scheelt nog geld ook!

  1. Eet zo veel mogelijk vegetarisch of veganistisch: De productie van vlees (en andere dierlijke producten) kost veel energie en water. Daarbij komt nog dat herkauwers (o.a. koeien, schapen en geiten) methaan uitstoten. Deze gassen dragen bij aan de uitstoot van broeikassen en dus opwarming van de aarde. Probeer dus zo min mogelijk vlees te eten, wordt vegetarisch of vermijd dierlijke producten geheel.
  2. Eet zo veel mogelijk lokale groente en fruit uit het seizoen: Wist je dat groente en fruit uit een kas vaak meer milieubelastend zijn dan wanneer ze uit een ander land worden geïmporteerd? Het verwarmen van een kas zorgt voor meer CO2-uitstoot dan wanneer groente en fruit op een akker groeien en bijvoorbeeld verscheept worden naar Nederland (wat ook al voor veel uitstoot zorgt). Probeer daarom zo veel mogelijk voor lokale en seizoen groente en fruit te kiezen. Wil je weten hoe milieuvriendelijk de groente of fruit is wat je wilt kopen? Gebruik dan de Groente- & Fruitkalender van Milieu Centraal.
  3. Verminder je plastic verbruik: Neem een tas mee als je boodschappen gaat doen, vermijd onnodig plastic verbruik, koop je boodschappen op de markt (daar verkopen ze voornamelijk seizoen producten. Mooi meegenomen!) en vervang wegwerpproducten voor duurzame producten. In dit artikel vertel ik jullie meer over de invloed van plastic op het milieu.
  4. Stap over naar groene energie: Veel energiemaatschappijen zeggen dat ze groene energie leveren, maar doen dat in werkelijkheid niet. Er is in dat geval spraken van “green washing”. De Consumentenbond heeft onderzocht welke energiemaatschappijen het meest “groen” zijn. Lees dit artikel en stap over!

Ik hoop dat je door dit artikel ook jouw eerste stap zet naar een duurzamer leven. Laat je me weten wat je hebt aangepast?

En onthoud: Een betere wereld begint bij jezelf!

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “5 simpele aanpassingen om je leven te verduurzamen”

  1. Mijn grootmoeder ( jouw overgrootmoeder, Fleur) waste de plastic zakjes, die zij had gebruikt en hing ze aan een waslijntje in haar keuken in Costa Rica , om te drogen voor hergebruik. dat heeft zij haar hele leven gedaan. Wat een voorbeeld!

    1. Zeker een goed voorbeeld! Grappig dat we nu weten hoe vervuilend plastic kan zijn, maar dit soort dingen nog maar weinig voorkomen…

Geef een antwoord