Om nú mee te beginnen: 5 tips voor een duurzaam huishouden

Lieve Lezer,

Er zijn zó veel opties om je leven te verduurzamen, het is om moedeloos van te worden. Want, waar moet je beginnen? Deze week geef ik je 5 tips voor een duurzaam huishouden. Met deze 5 tips kun jij nú beginnen met het verduurzamen van jouw leven. Het zijn namelijk simpele en laagdrempelige aanpassingen die niet veel tijd en energie kosten om door te voeren. Even voor de duidelijkheid: individueel maken deze tips geen wereld van verschil. Maar, het is in ieder geval een begin. Wanneer je steeds meer van dit soort groene accenten aan je huishouden geeft, wordt jouw impact op het milieu steeds kleiner (en op je portemonnee trouwens. Ook leuk).
duurzaam huishouden

  1. Kook in de waterkoker alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt: Een waterkoker gebruikt meer energie hoe meer water er in zit (logisch toch?). Dus, ga je één kop thee zetten, gooi dan niet die hele waterkoker vol.
  2. Stap over naar natuurlijke schoonmaakmiddelen: Gangbare schoonmaakmiddelen zitten vaak vol chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en je eigen gezondheid. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn dat niet én zijn vaak goedkoper. Gebruik bijvoorbeeld Soda. Lees hiervoor mijn artikel ‘een ode aan soda’. Je kan ook ‘kant en klare’ natuurlijke schoonmaakmiddelen bij de supermarkt kopen.
  3. Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden: Dit is de ultieme temperatuur. Op deze temperatuur wordt het huis niet te koud en kost het weinig energie om het huis weer op te warmen. Scheelt ook nog eens ongeveer 80 euro per jaar op je energienota.
  4. Doe de lichten uit als je een ruimte verlaat of als je niet thuis bent: Als je geen gebruik maakt van een ruimte of als je niet thuis bent, dan hoeft het licht ook niet aan toch? Een klein lampje tegen inbraak mag natuurlijk wel.
  5. Was je kleding op een lage temperatuur of gebruik het eco-wasprogramma: Wassen op een lage temperatuur zorgt ervoor dat de wasmachine minder energie hoeft te gebruiken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vezels van je kleding minder snel loslaten en terecht komen in het water. Dat is namelijk ook schadelijk voor het milieu, maar daar vertel ik een andere keer meer over. Het eco-wasprogramma duurt weliswaar langer maar scheelt écht meer energie. De wasmachine warmt het water namelijk langzamer op, wat minder energie kost dan wanneer de machine het water snel tot een hoge temperatuur moet brengen.

Ik hoop dat ik met deze tips het verduurzamen van jouw huishouden makkelijker gemaakt heb. Er zijn nog veel meer opties voor een duurzaam huishouden, maar laten we met deze beginnen.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord