6 boeken over duurzaamheid die mij hebben geïnspireerd

Lieve Lezer, 

Duurzaam leven vind ik nogal ingewikkeld. Er is zo veel om rekening mee te houden. Daarnaast is duurzaamheid een container begrip geworden voor zaken als biologisch, natuurlijk, vegan, plastic vrij, zero waste, noem maar op. Terwijl, al die dingen enorm verschillen van elkaar. Een vegan of biologisch product is niet per definitie duurzaam. Ik bedoel maar… ingewikkeld dus. 

Inmiddels, kan ik hele goed duurzame keuzes maken die bij mij passen. Wánt, duurzaam leven is niet voor iedereen hetzelfde. Ten minste, zo zie ik het. Ik geloof erin dat we grote stappen kunnen maken als véél mensen zo veel mogelijk duurzame keuzes maken. In plaats van een kleine groep mensen die ontzettend groen en duurzaam leven. 

Zo zijn er mensen die het liefst alleen biologisch eten, mensen die veganistisch eten/leven, mensen die alleen fair en/of duurzame fashion kopen, mensen die vegetariër zijn, niet vliegen, nooit iets nieuws kopen, zelf hun eten verbouwen, zero waste leven en ga zo maar door. Je kan allerlei duurzame zaken combineren in je leven. Richt je duurzame leven in zoals dat bij jou past en probeer steeds een stapje verder te gaan. Zo vergroten we onze groene slagkracht steeds meer, zonder dat we onszelf overspoelen met alles wat we niet meer mogen en alles wat we juist moeten. 

Toen ik net begon met het ontdekken van een duurzame levensstijl ben ik ook direct begonnen met lezen. Heel veel lezen. Ik wilde alles in me opnemen wat ik kon vinden aan informatie. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu goed onderbouwde duurzame keuzes kan maken. Hieronder deel ik 6 boeken die ik heb gelezen. 

boeken over duurzaamheid

Boeken over duurzaamheid

  • Verlangen naar minder – Jelle Derckx: Ten eerste heeft dit boek mij geraakt. Het verhaal van Jelle is zo herkenbaar. Het is niet enkel een boek over minimalisme. Het is een boek over hoe wij gevormd worden door ons bezit en de verwachtingen van het leven. Jelle verteld over hoe het afscheid nemen van spullen ruimte geeft in je hoofd voor belangrijkere zaken zoals creativiteit, ervaringen en herinneringen. Het gaat daarnaast ook over duurzaamheid en hoe je zorgvuldig kan omgaan met jezelf, je spullen en de aarde. 
  • De Verborgen Impact – Babette Porcelijn: Dit boek heeft mij zo ontzettend veel geleerd. Het heeft mij geleerd echt goede duurzame keuzes te maken. Het gaat namelijk over de echte impact van bijna alles in ons leven. Hierdoor wordt duurzaam kiezen veel makkelijker en kan je het steeds beter onderbouwen. Bijvoorbeeld – heel praktisch – tijdens het boodschappen doen. Dat de keuze voor het soort eten wat je kiest (plantaardig, vlees, in het seizoen, enz.) veel meer impact maakt dan een plastic verpakking. Het is dus een heel praktisch boek. Ik raad iedereen aan om het te lezen als je duurzamer wilt leven, maar je weet niet waar je moet beginnen.
  • Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers: Dit is een veel omvattend boek. Het is next level. Jelmer neemt ons mee in het verleden en de toekomst van de aarde. Hij schets eigenlijk een aantal scenario’s waarbij we een inkijkje krijgen in het welzijn van de aarde en haar bewoners als we niks doen én als we klimaatverandering en milieuvervuiling wel samen aanpakken. Het is het alomvattende klimaatverhaal. Lees het als je behoefte hebt aan wat meer uitleg over klimaatverandering en de impact daarvan. 
  • Eerste hulp bij klimaatverandering – Anabella Meijer: Nog zo’n veelomvattend boek, maar dan ook nog vol humor. Ook dit boek neemt je mee door het hele klimaatverhaal. Het is praktisch en informatief tegelijk. Omdat er zo veel humor en cartoons worden gebruikt, leest het goed weg en voel je je daarna vrolijk in plaats van somber en passief. Dit boek is bijna een soort studieboek. Je kan de hoofdstukken los van elkaar lezen en het boek er steeds weer bij pakken als je iets wilt weten over klimaatverandering. 
  • Als gezond verstand koning was – Dennis Storm: Dit is een heel fijn kort maar krachtig boekje. Dennis schrijft wat iedereen eigenlijk denkt. Wáárom maken we keuzes die slecht voor de aarde zijn? Waar we niet eens per se gelukkig van worden op de lange termijn? Het boek drukt je met de neus op de feiten. Als je het uit hebt, voel je je gemotiveerd om jezelf én de aarde gelukkiger te maken door te koesteren wat je al hebt en niet meer steeds meer, meer, meer te willen. 
  • Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot: Ik heb dit boek aan het begin van mijn duurzame leven gelezen. Door dit boek heb ik ingezien dat duurzame keuzes niet stoffig of saai hoeven te zijn. Dat je niet een stoffig groen muisje hoeft te worden, als je duurzaam gaat leven. Er zijn zo veel mooie duurzame initiatieven en merken op de markt. Marieke heeft al die duurzame keuzes in één boek gevangen. Een duurzame lifestyle in één boek. Top!

Lieve Lezer, Ik hoop dat je geïnspireerd bent om een van deze boeken te gaan lezen. Het zal je veel brengen. 

Vee leesplezier!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord