Afval verminderen: 10 tips

Lieve Lezer,

Twee weken geleden heb ik jullie verteld over de Big-5 binnen een duurzame levensstijl. Afval verminderen is daar een van. In dit artikel deel ik met jullie 10 tips om jouw afval drastisch te verminderen. Mooi bijkomend voordeel: minder vaak die loeders van een vuilniszakken naar buiten brengen 😉

Waarom afval verminderen?

Voordat ik met jullie mijn 10 tips voor het verminderen van afval deel, zal ik eerst vertellen waarom het zo belangrijk is om afval te verminderen.

Minder afval produceren is beter voor het milieu dan afval recyclen. Wanneer je minder afval produceert scheelt dat aanzienlijk in het gebruik van grondstoffen en energie. Immers, wat jij niet koopt, hoeft ook niet voor jou geproduceerd te worden. Nu hoor ik je denken, als ik het niet koop, doet iemand anders het wel. Daarom is het zaak dat we een kettingreactie op gang zetten. Ga actief aan de slag met het verminderen van jouw afval en stimuleer anderen dat ook te doen. Zo wordt de afvalberg aanzienlijk kleiner.

Tip 1: Gebruik geen wegwerpproducten

De meeste wegwerpproducten zijn funest voor het milieu. De productie kost veel energie waarna het gros van deze spullen niet gerecycled kan worden. Daarmee blijven deze spullen voor altijd bestaan (als ze niet verband worden in de afvalverwerking).

Denk bij wegwerpproducten aan tandenborstels, scheermesjes, schoonmaakdoekjes, watjes, wattenstaafjes, wegwerpcamera’s enzovoorts. Vermijd deze producten of kies voor een herbruikbaar of afbreekbaar alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een afbreekbare tandenborstel, afbreekbare schoonmaakdoekjes en/of herbruikbare wattenschijfjes.

Tip 2: Hergebruik verpakkingsmaterialen

Vaak kun je verpakkingsmaterialen heel goed hergebruiken. Ik doe dat bijvoorbeeld met de broodzakken. Het brood wat wij kopen komt in een hele handige plastic zak. Wanneer het brood op is, maak ik die zak schoon en gebruik ik die voor andere dingen. Bijvoorbeeld om een lunchpakket in mee te nemen.

Wij hergebruiken ook altijd glazen potjes. Ik bewaar daar mijn droogvoedsel in. Daarnaast kun je deze glazen potjes ook goed gebruiken om mee te knutselen (om kaarsjes in te doen bijvoorbeeld).
Plastic bakjes (waar bijvoorbeeld ijs in heeft gezeten) kun je goed hergebruiken om eten in te bewaren.

Tip 3: Neem je eigen tasje mee

Sinds het afschaffen van de gratis plastic tasjes is het plastic verbruik en de afvalberg al flink geslonken. Maar, blijkbaar gebruiken we per persoon nog steeds 50 plastic tasjes per jaar. Neem je eigen tas mee wanneer je boodschappen gaat doen of gaat shoppen. Scheelt nog geld ook! Let op: sla ook papieren tassen zo veel mogelijk af. Ook daar gaan productie, grondstoffen en energie aan vooraf.

Tip 4: Neem je eigen roestvrijstalen fles/bidon mee

Blijkbaar is het gebruiken van een eigen fles met kraanwater 500 keer goedkoper dan de aanschaf van een flesje bronwater. Wow!

Per dag worden er nog steeds 800 duizend flesjes water verkocht. Dat zorgt per jaar voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval. Zo veel!! Daar kunnen we wat aan doen. Zorgt dat je altijd een eigen flesje onderweg meeneemt. Scheelt dus geld en schade aan de aarde 🙂

afval verminderen

Tip 5: Neem je eigen thermosbeker mee

Zelfde verhaal als met die flesjes. Ik heb een keer ergens gelezen dat er wereldwijd per jaar 1 biljoen koffiebekers worden weggegooid. Neem daarom je eigen koffiebeker mee onderweg. Er zijn zelfs steeds meer plekken waar je je eigen beker mag gebruiken.

Tip 6: Doe je boodschappen op de markt 

Op de markt zijn de producten verser, goedkoper en meestal onverpakt. Beter kan niet toch? Het enige nadeel is dat je ’s avonds niet even snel je boodschap kan doen op de markt. Maak er daarom een weekend uitje van. Wij doen elke zaterdag weekboodschappen op de markt. Als je dan ook nog je eigen tas mee neemt kun je heel makkelijk volledig afvalvrij je boodschappen doen. 

Tip 7: Geef spullen weg die je niet meer kan gebruiken

Is er iets wat je niet meer gebruikt? Breng het dan naar de kringloopwinkel, biedt het aan op facebook of vraag binnen je familie of vriendengroep of iemand het nog kan gebruiken. Er is altijd wel iemand die opzoek is naar iets wat jij niet meer kan gebruiken. 

Tip 8: Is het kapot? Maak het! 

Kleding, speelgoed huishoudelijke apparaten of bijvoorbeeld je fiets. Is het kapot? Laat het dan maken! Scheelt geld en afval. Ben je zelf niet zo handig? Breng het dan naar een Repair Café bij jou in de buurt. 

afval verminderen

Tip 9: Voorkom zo veel mogelijk voedselverspilling

In 2017 is er per persoon 41 kilo voedsel verspilt in Nederland. Er is gelukkig een dalende trend te zien, maar voedselverspilling is nog steeds een groot probleem. Voedselverspilling heeft namelijk een enorme impact op het milieu. Wat jij kan doen om dit te voorkomen:

  • Maak een boodschappenlijstje
  • Check je keukenkastjes vóórdat je boodschappen gaat doen (hoe vaak heb jij lasagnebladen gekocht terwijl je nog 3 halve pakken had staan?)
  • Bewaar restjes in de vriezer
  • Eet je kliekjes op
  • Let niet te veel op de houdbaarheidsdatum. Vertrouw op je geur. Ruikt het nog goed? Dan kan je het vaak nog prima eten! 

Tip 10: Plak een nee-nee sticker op je brievenbus 

In Amsterdam hebben ze de folders en daarmee de stickers afgeschaft. Je moet nu aangeven als je wél folders wilt ontvangen. Zo’n goede zet!
Folders kun je tegenwoordig heel goed online bekijken. Wanneer je een nee-nee sticker op je brievenbus plakt scheelt dat al gauw 1800 folders per jaar.

Zo, dat waren ze alle 10. Op zich geen drastische veranderingen toch? Volgens mij is het verminderen van afval een makkelijke manier om je leven nog verder te verduurzamen, met relatief weinig moeite. Fijn voor jou en fijn voor de aarde 🙂

Nog een laatste tip: let niet alleen op je afval in huis, maar ook buitenshuis. Ben je bijvoorbeeld in de trein, in het park of op het strand, let dan op dat je je afval netjes opruimt!

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Afval verminderen: 10 tips”

  1. Aan een tandenborstel als wegwerp product had ik nog niet gedacht! Mijn volgende is van bamboo. Bedankt weer voor de tips.

    1. Graag gedaan Hylkia!

Geef een antwoord