Afval scheiden: hoe moet dat nu eigenlijk écht?

Lieve lezer,

Afval scheiden voor recycling is goedkoper dan gemengd afval verwerken én beter voor het milieu. Wij scheiden thuis plastic, papier, glas en restafval, maar ik vraag mij nog regelmatig af: In welke afvalbak mag het? Daarom heb ik mij deze week verdiept in afval scheiden en recycling. Een beetje droge kost, maar wel nuttig! Om te beginnen hier de gouden regel voor afval scheiden: bestaat het product uit een mix van verschillende materialen die je niet met de hand kan scheiden óf is het bewerkt? Dan kan het meestal niet gerecycled worden en moet het bij het restafval.

papier

Papier
Papier en karton zijn goed geschikt voor recyclen. Zorg dat het papier schoon en droog is. Het is niet erg als er een enkel nietje of een paperclip bij zit. Let op enveloppes met een plastic “raampje”.

Wat mag niet bij het oud papier

 • Pizzadozen met vetvlekken: het vet vermengt zich met het papier waardoor het niet meer gerecycled kan worden. Deze moeten dus bij het restafval.
 • Papier met etensresten, verf-, olie-, vetvlekken of andere vlekken: hetzelfde verhaal als bij die pizzadozen met vetvlekken.
 • Drinkpakken (m.u.v. melkpakken): Meestal een mix van plastic, aluminium en papier. Hierdoor kan het niet gerecycled worden en moet het bij het restafval.
 • Geplastificeerd papier zoals de cover van glossy magazines: een mix van plastic en papier. Deze moeten dus bij het restafval.
 • Wegwerp koffiebekers: wederom een mix van plastic en papier en kunnen daarom niet gerecycled worden.

Plastic
Van het plastic afval worden plastic korrels gemaakt. Deze korrels kunnen vervolgens gebruikt worden om weer nieuwe plastic producten van te maken. Plastic afval hoeft niet schoon te zijn. Zorg wel dat plastic flesjes of verpakkingen leeg zijn.

Wat mag niet bij het plastic afval

 • Chemisch afval zoals kitkokers, make-upverpakkingen en terpentineflessen: door resten van chemicaliën kan dit plastic niet gerecycled worden.
 • Piepschuim, fastfoodverpakkingen, fruit- en vleesschaaltjes: dit zijn bewerkte plasticsoorten. Hierdoor mogen deze materialen niet in de plastic bak.
 • Chips- en soepzakken: dit is een mix van aluminium en plastic en kan daarom niet gerecycled worden.
 • Doordrukstrips van pillen of kauwgum: door het aluminium wat op het plastic geplakt is, kan dit niet gerecycled worden.
 • Gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, tandenborstels, scheermesjes en afwasborstels: meestal een mix van verschillende materialen en gemaakt van bepaalde soorten plastic die niet geschikt zijn voor recyclen.
 • Drinkpakken: meestal een mix van plastic, aluminium en papier. Hierdoor kan het niet gerecycled worden.
 • Ballonnen: lijkt op plastic, is het blijkbaar niet. Deze moeten dus bij het restafval.

glas

Glas
Door middel van lasers en magneten worden kurken en deksels uit het glas afval verwijderd. Toch kunnen met name plastic deksels voor problemen bij de recycling zorgen. Zorg er daarom voor dat je plastic deksels bij het plastic afval gooit. Zorg er daarnaast ook voor dat het glas zo veel mogelijk schoon is. Glas scheiden is eigenlijk heel simpel: alleen glazen verpakkingsmaterialen mogen in de glasbak.

Wat mag niet in de glasbak

 • Keramisch glas (zoals ovenschalen, koffiekannen en magnetronborden): dit is speciaal hittebestendig glas waardoor het niet in de reguliere glasbak mag.
 • Aardewerk: aardenwerk is een ander materiaal dan glas en mag daarom niet in de glasbak. Aardenwerk kan alleen bij het restafval.
 • Kristallen glazen en vazen: glazen en vazen hebben een andere samenstelling dan glazen verpakkingsmateriaal waardoor ze niet in de glasbak mogen.

Kleding en ander textiel
Bijna al het textiel mag in de textiel bak. Mits het van één materiaal gemaakt is (bijvoorbeeld 100% katoen of 100% viscose). Ook kapot textiel mag je in de daarvoor bestemde bak gooien. Is het van meerdere materialen gemaakt, maar wil je het toch kwijt? Denk dan eens aan de kringloopwinkel of het goede doel.

Je merkt het al, afval scheiden luistert nogal nauw. Omdat zo veel producten niet meer gerecycled kunnen worden is het eigenlijk zaak om zo min mogelijk afval te produceren. Maar hoe pak je dat aan? Daar ga ik mij later in verdiepen.

Liefs, Fleur

 

7 Antwoorden op “Afval scheiden: hoe moet dat nu eigenlijk écht?”

 1. Hi Fleur, mooie uitleg! Wij scheiden sinds een halfjaar ook plastic 💪🏻 In Amsterdam mogen daar ook drankkarton verpakkingen zoals van melk bij! En plastic bakjes waarin vlees, groente en fruit zit mogen trouwens wel bij het plastic, alleen het “vleesmatje” eruit halen als dat op de bodem zit.
  (http://www.plasticheroes.nl/wat)

  Oe en belangrijk: zorg dat het in een doorzichtige zak zit als je het in de plastic container gooit, anders kunnen ze het niet goed controleren en verdwijnt je keurig gescheiden zak plastic hop de verbrandingsoven in… Voor dit doel heb ik, beetje dubbel, aparte doorzichtige plastic zakjes gekocht 😁

  Keep up the good work! 🍀

  1. Hé Tessel,
   Dank voor je reactie en tips!! Fijn om te horen dat in Amsterdam drinkpakken ook bij het plastic mogen. Dat wist ik nog niet! Ook een goede tip van de doorzichtige plastic zak. Thx! Wij gebruiken zakken speciaal voor de plastic afval gemaakt.
   Met de vlees en fruitschaaltjes bedoelde ik eigenlijk dat soort schuimachtige, ondoorzichtige schaaltjes. Dat is van een bewerkt soort plastic gemaakt en die kunnen niet bij het plastic afval. De ‘gewone’ plastic schaaltjes wel inderdaad.
   Liefs, Fleur

   1. Hi Fleur,
    Ah ja die schuimbakjes inderdaad niet, true true. Die speciale zakken zijn van Plastic Heroes toch? Kun je die ook ergens halen naast de (best ver weg zijnde) afval-punten in Amsterdam?
    Liefs

    1. Hé Tessel, Ik heb die zakken een keer van mijn schoonmoeder gekregen. Het zijn echter niet de zakken die je in Amsterdam dient te gebruiken, kom ik nu achter. Dat kan ik nog veranderen! Weet helaas ook niet waar je die Plastic Hero zakken kan krijgen. Sorry dat ik je niet verder kan helpen!

     1. Ah no worries! De kleine doorzichtige zakken (gekocht bij Blokker) die in onze aparte vuilnisbak passen doen hun werl 🙂

 2. Eindelijk eens een duidelijk verhaal. Dank je wel.

  1. Graag gedaan Hylkia! Ik was er ook blij mee dat ik het nu eindelijk eens goed heb uitgezocht 🙂

Geef een antwoord