Consuminderen: dé oplossing om het milieu te besparen?

Lieve Lezer,

Wij Nederlanders leven in een welvarend land. We hebben eigenlijk alles wat ons hart maar kan begeren (of iedereen daar tevreden mee is, is een tweede). Er is geen crisis en de koopkracht stijgt. Mooi! Met de stijging van die koopkracht gaan we steeds meer consumeren. We kunnen ons voorzien van de spullen die we willen hebben en we genieten van eten en drinken van over de hele wereld. De markt springt daar handig op in en smeert ons spullen en ervaringen aan waarvan we niet eens wisten dat we ze nodig hadden of mooi zouden vinden. Het resultaat is een eindeloze stroom van spullen en voedsel.

Die eindeloze stroom is volgens Babette Porcelijn de meest schadelijke voor ons milieu. Dat komt door alle fases waar voornamelijk onze spullen doorheen gaan. Landbouw, mijnbouw, watergebruik, productie, verpakken, transport, gebruik en afdanken. Dat laatste doen we veel. We danken wat af met z’n allen. Door al dat afdanken ontstaat er een gigantische afvalberg van spullen die we niet meer willen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld uit de mode zijn.

Al met al heeft ons consumptiegedrag grote, misschien wel de grootste impact op ons milieu. Is consuminderen dan dé oplossing om het milieu te besparen en de aarde in één geheel door te geven aan de generaties na ons?

consuminderen

Wat is consuminderen?

Consuminderen betekent letterlijk minder consumeren. Consuminderen is in de oorsprong bedoeld om zuinig te leven en geld te besparen. Er wordt voor het eerst gesproken over consuminderen in 1992. In dat jaar verscheen het eerste exemplaar van de Vrekkenkrant. “Een vakblad voor de spaarzame kant van Nederland”. De Vrekkenkrant was een tijdschrift wat een sobere en eenvoudige levenswijze wilde promoten op een humoristische en luchtige manier. De Vrekkenkrant maakte veel los bij de mensen. In die tijd was het namelijk taboe om open en eerlijk te schrijven over spaarzaam en zuinig leven.

Tegenwoordig is zuinig en spaarzaam leven geen taboe meer. Er zijn zelfs trends die veel met consuminderen te maken hebben, zoals minimaliseren of opruimen zoals opruimgoeroe Marie Kondo en zonder ‘rommel’ verder leven.

Consuminderen gaat tegenwoordig over meer dan alleen geld besparen en zuinig leven. Het gaat over leven in rust. Leven zonder te veel prikkels en je hoofd leeg maken. Het gaat daarnaast ook over milieubewust leven. Het doorgeven en hergebruiken van spullen in plaats van steeds maar nieuwe dingen kopen.

Het effect van consuminderen op ons milieu

We weten dat voornamelijk onze spullen schade aan ons milieu brengen. Volgens Babette Porcelijn hebben onze spullen de grootste impact op ons milieu. Groter nog dan de luchtvaart en vleesconsumptie. Dan lijkt het mij logisch dat consuminderen dé oplossing is om ons milieu te besparen?

Wat gebeurt er als we gaan consuminderen? Dan kopen we minder spullen. Als we minder spullen kopen is er minder landgebruik nodig en hoeven we minder grondstoffen te winnen. Die beide factoren zorgen voor de meeste impact. Voor één spijkerbroek is bijvoorbeeld al 10m² landbouwgrond nodig (volgens Babette Porcelijn).

Minder spullen zorgt voor minder CO2-uitstoot. Als we minder spullen kopen hoeven minder spullen geproduceerd, verpakt en vervoerd te worden. Als we minder spullen kopen kan de kwaliteit van de spullen die we wél kopen omhoog. Die spullen hoeven namelijk niet in een moordend tempo in de winkel te liggen en kunnen daarom met meer aandacht gemaakt worden. Betere kwaliteit spullen kunnen hergebruikt worden, wat weer zorgt voor minder afval.

consuminderen

Hergebruiken en delen

Consuminderen betekent niet dat we genoegen moeten nemen met wat we hebben ook al is het versleten en kapot. Het betekent niet dat we nooit meer iets nieuws mogen kopen. “Iets Nieuws kopen” krijgt enkel een andere betekenis.

Er zijn tegenwoordig genoeg spullen om iedereen te voorzien. We hebben alles al wat we nodig hebben. We moeten het alleen beter verdelen en gaan hergebruiken. Heb je iets wat je niet meer gebruikt, maar is het nog van goede kwaliteit? Deel het dan met iemand anders. Heb je iets wat kapot is? Maak het en gebruik het opnieuw. Wil je iets nieuws? Koop het dan tweedehands of van een duurzaam merk/duurzaam materiaal.

Gooi niet te snel weg, eet restjes op, koop het niet als je het eigenlijk niet nodig hebt en let op de kwaliteit. Want, als je dan toch iets nieuws koopt, koop dan goede kwaliteit. Dan gaat het langer mee en hoef je het minder snel weg te gooien. Scheelt ook nog eens geld.

Het is natuurlijk onmogelijk om iedereen aan het consuminderen te krijgen. Ik hoop dat jij lieve Lezer in ieder geval drie keer nadenkt voordat je weer iets nieuws koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord