De invloed van de opwarming van de aarde: 1,5 of meer graden opwarming

Lieve Lezer,

Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest: de opwarming van de aarde. In het klimaatakkoord van Parijs is opgenomen dat de aarde nog maar 1,5 graden mag opwarmen. Het opwarmen van de aarde betekent letterlijk dat de temperatuur op aarde stijgt. Het wordt dus warmer op aarde. Dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Daarnaast lijkt 1,5 graden niet veel. Het heeft echter grootse gevolgen voor het leven op aarde. In dit artikel vertel ik je hoe dat zit.

opwarming van de aarde

1 graad opwarming

Van de 19eeeuw tot nu is de aarde ruim 1 graden opgewarmd. Deze ene graad heeft al gezorgd voor het smelten van grote delen van de polen, Groenland en verschillende gletsjers. Hierdoor stijgt het zeeniveau (tot nu toe met 20 centimeter) wat zorgt voor meer kans op extreem weer zoals zware regenval en overstromingen, orkanen en extreme droogte.

Eén graad opwarming heeft dus al grootse gevolgen voor het leven op aarde. Maar, wat als de temperatuur nog meer stijgt?

1,5 graden opwarming

In het klimaatakkoord van Parijs is opgenomen dat de aarde nog 1,5 graden mag opwarmen. Dat klinkt gek, want eigenlijk mag de aarde helemaal niet meer opwarmen. Omdat het opwarmen van de aarde al zo ver gevorderd is hebben wetenschappers vastgesteld dat die 1,5 graden nog net binnen de draagkracht van de aarde zal vallen.

Wanneer de aarde nog 1,5 graden opwarmt zullen de polen, Groenland en de gletsjers nog verder smelten. Het ijs op de polen heeft een heleboel functies op aarde. Een daarvan is het weerkaatsen van zonlicht en warmte. Wanneer het ijs smelt missen we deze functie en gaat de opwarming van de aarde nog sneller. De Kilimanjaro zal het laatste beetje sneeuw verliezen waarmee het Afrikaanse continent helemaal sneeuw en ijsvrij zal worden.

Met 1,5 graden opwarming zal de zeespiegel met nog ongeveer 40 centimeter stijgen. Hiermee neemt de kans op extreem weer nog verder toe. Extreme droogte met natuurbranden en drinkwatertekort tot gevolg, extreme regen met overstromingen tot gevolg en meer kans op hittegolven.

Naast extreem weer is bij 1,5 graden opwarming 90% van al het koraal op aarde gedoemd te verdwijnen. Het zeeleven is afhankelijk van het koraal, dus je begrijpt het gevolg.

Als laatste zullen oogsten vaker mislukken waardoor voedseltekorten dreigen. Gelukkig wordt er op dit moment al onderzoek gedaan naar gewassen die resistent zijn tegen gevolgen van extreem weer.

opwarming van de aarde

Meer dan 1,5 graden opwarming

Ik durf dit bijna niet op te schrijven. Het opschrijven is een bevestiging van de zeer realistische mogelijkheid dat dit scenario gaat uitkomen. Meer dan 1,5 graden opwarming zal zo veel invloed hebben op het leven op de aarde, dat is bijna niet te overzien. Toch ga ik de gevolgen met jullie delen, omdat we ons er bewust van moeten zijn.

Meer dan 1,5 graden opwarming betekend 1 tot 9 meter zeespiegelstijging (cijfers verschillen per onderzoek). Dat heeft onder andere voor Nederland de grootste gevolgen. Het gehele westen van ons land heeft dan kans om overstroomt te raken.

Hittegolven zijn geen uitzondering meer, maar de regel. Op sommige plaatsen kan het zo warm worden dat het voor mensen ondragelijk wordt en het te gevaarlijk is om naar buiten gaan. Onder andere Australië moet hiervoor vrezen. Hittegolven zullen voor extreme watertekorten, bosbranden en het mislukken van oogsten zorgen. Hierdoor ontstaat een voedseltekort. De combinatie van extreme weersomstandigheden, water- en voedseltekorten zullen zorgen door gigantische stromen klimaatvluchtelingen. Omdat bewoonbaar land schaars zal zijn zullen er conflicten ontstaan en nog verdere tekorten van wat nog wel beschikbaar is.

Meer dan 1,5 graden opwarming betekent ook het verdwijnen van ál het koraal en verzuring van de oceanen (door de CO2-uitstoot). Hierdoor zal ook het zeeleven langzamerhand uitsterven.
Niet alleen het zeeleven zal uitsterven, ook zullen andere diersoorten  en de natuur zwaar te leiden hebben. 20% tot 30% van de dier- en plantsoorten zullen met uitsterven worden bedreigd. We zullen veel van de biodiversiteit – waar de mens afhankelijk van is – verliezen. Ook dat zal zorgen voor verdere vervuiling, aangezien de natuur ons helpt in het verminderen van de CO2-uitstoot.

Al met al bedreigt 1,5 of meer graden opwarming ons leven op aarde. Wij als mensheid worden bedreigd. Het jaar 2100 wordt genoemd als jaar waarin de gevolgen het extreemst zullen zijn. Wij zullen dat waarschijnlijk niet meer meemaken lieve Lezer, maar onze kinderen en kleinkinderen wel. Ik moet er niet aan denken…

Positief blijven en actie ondernemen

Lieve Lezer, ik moet even slikken. Ik vind het confronterend om al deze feite op te sommen. Ik word er zelfs een beetje verdrietig van. Maar, we zijn nog niet verloren. We kunnen het tij nog keren en gelukkig staan we niet alleen. Vorige week nog won Urgenda de rechtszaak tegen de Staat die daarmee gedwongen wordt in 2020 de uitstoot met 25% te verminderen. Nóg meer mensen staan op tegen Shell en ook in andere landen wordt de politiek door rechtszaken op plichten gewezen.

We kunnen echter niet wachten op acties van de Staat. We moeten zelf aan de slag. Wat kunnen wij – onder andere – allemaal doen om het opwarmen van de aarde nú tegen te gaan?

Lieve lezer, de tijd is aangebroken. Wijs niet meer naar de ander, maar kijk naar jezelf. Er is nog een kans. Ga jij ook aan de slag?

Liefs, Fleur

Bronnen:

Geef een antwoord