Deze 6 stiekeme vervuilers heb jij in huis

Lieve Lezer,

Soms kom ik er opeens achter dat ogenschijnlijk onschuldige items in huis vervuilender zijn dan ik dacht. Het is echt belachelijk hoe alledaagse producten gemanipuleerd zijn en onnodig veel schade aan het milieu brengen.

Stiekeme vervuilers

Deze week deel ik met jullie 6 items die vervuilender zijn dan je denkt. Waarvan je het waarschijnlijk niet had verwacht.

Kaarsen

Reguliere kaarsen zijn gemaakt van paraffine. Paraffine is een restproduct van aardolie en bruinkoolteer. Paraffine heeft verschillende smelttemperaturen en is dus bijzonder geschikt is om kaarsen van te maken. Bij het verbranden van paraffine komen echter benzeen en tolueen vrij die niet alleen schadelijk zijn voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. 

Wil je toch kaarsen gebruiken? Gebruik dan bijenwaskaarsen. Bij het verbranden van bijenwas komen geen giftige stoffen vrij. Er komt daarnaast geen rook vrij. Bijenwaskaarsen koop je onder andere via deze webshop. Ik heb daar ook kaarsen besteld, maar die moeten nog bezorgd worden.

Theezakjes

Er wordt aangeraden om theezakjes bij het gft-afval weg te gooien. In de meeste theezakjes zit echter plastic verwerkt (waarom, dat weet geen mens). Die kleine plastic deeltjes komen vervolgens in het gft-afval terecht waarvan onder andere compost van wordt gemaakt om weer in de landbouw te gebruiken. En daar groeit dan weer onze fruit en groente op. Daarnaast komen er door dat plastic, bij het verwarmen van de theezakjes in kokend water, giftige stoffen vrij. Niet echt gezond.

Koop ten eerste zo veel mogelijk biologische thee van natuurlijke merken. Je kan als alternatief voor theezakjes ook losse thee in een thee-ei doen af gebruik maken van een theezeefje. Dat scheelt ook nog eens afval. Ik gebruik zelf beide vormen. Als ik thee in theezakjes koop, koop ik die het liefste van Piramide.

Snijbloemen

Veel snijbloemen worden gekweekt in een verwarmde kas of ingevlogen met een vliegtuig. Daar is energie en fossiele brandstof voor nodig. Daarnaast is het watergebruik hoog en worden er giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Je begrijpt dat dit allemaal slecht is voor het milieu.

Koop snijbloemen zo veel mogelijk in de zomer of in de nazomer. Dan zijn de meeste bloemen ‘in het seizoen’. Net als bij fruit en groente zorgt dat voor de minste uitstoot. Tulpen kun je vanaf februari/maart al kopen.

stiekeme vervuilers

(print) Papier

Het meeste papier wordt gebleekt met chloorgas. Dat klinkt niet lekker, toch? Chloor is zeer giftig en slecht voor je gezondheid en de natuur.

Koop zo veel mogelijk papier wat chloorvrij gebleekt is. Gelukkig is het in Europa verboden om chloorgas te gebruiken bij het bleken van papier. Er worden echter wel andere vormen van chloor gebruikt. Die zijn minder schadelijk, maar nog steeds niet goed. TCF-papier (totally chlorine free bleaching) is het beste papier. Kijk hier voor meer informatie over het onofficiële keurmerk.

Wattenschijfjes

Wattenschijfjes zijn echte milieu killers. Ze worden ten eerste van katoen gemaakt. Katoen is ongeveer de meest vervuilende stof. Er zijn liters water voor nodig om katoen te verbouwen en ook nog eens giftige bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt er in de wattenschijfjes polyester verwerkt, waardoor ze niet meer gerecycled kunnen worden. Als kers op de taart worden ze daarna nog een keer gebleekt met onder andere chloorgas. Niet ok!

Gebruik als alternatief wasbare wattenschijfjes. Ik schafte ze aan bij Lana Luna. De eigenaresse maakt ze zelf onder de naaimachine. Ze maakt ze van badstof en fleece. Ik vind die van fleece het fijnste. Ik heb er nu 10 in een glazen potje op mijn kaptafel. Wanneer ze vies zijn, stop ik ze in een waszakje en was ik ze mee met de lakens. Ze worden altijd goed schoon. Even laten drogen en hup, weer klaar voor gebruik!

Wc-papier

Eigenlijk hetzelfde verhaal als met dat papier en die wattschijfjes. Wc-papier is gebleekt. Als je wc-papier vervolgens mij de wc gooit, komen die bleekmiddelen in het water en brengen schade aan onze natuur en het milieu. Het drinkwater wordt hierdoor ook nog eens vervuild.

Koop als alternatief ongebleekt en gerecycled wc-papier. Dit is verkrijgbaar bij de supermarkt of in natuurwinkels. Helaas is deze wc-papier een stuk duurder dan gangbare wc-papier. Daarom heb ik het ook niet altijd in huis.

Lullig hé hoe doodnormale dingen zo vervuilend kunnen zijn? Dat maakt duurzaam leven wel een uitdaging…

Liefs, Fleur

Geef een antwoord