Wil je écht het verschil maken voor het milieu? Dit is de Big-5 voor een duurzame levensstijl

Lieve Lezer,

Wil je écht het verschil maken voor het milieu en de toekomst van onze aarde? Dan zijn er een aantal grote aanpassingen die je in je leven kan doorvoeren. Let op, dit kunnen drastische aanpassingen zijn. Ga goed bij jezelf na of je er klaar voor bent. Onthoud goed dat je het niet fout is als je deze dingen niet direct of maar deels doorvoert. Ook ik hou me niet altijd aan onderstaande.

1: Stop met vliegreizen

Het is duidelijk waarom we eigenlijk niet meer moeten vliegen. Het zorgt voor veel CO2-uitstoot. 2,5 keer meer dan reizen met de auto. Kies daarom voor vakanties met de auto, de bus of de trein. Je zal versteld staan hoeveel leuke bestemmingen je met deze vervoersmiddelen kun bereiken. Stel bijvoorbeeld een doel voor jezelf op om heel Europa te ontdekken. Er is zo veel moois te zien!

Wil je meer weten over duurzaam vakantie vieren? Lees dan mijn artikel over vakanties met een groen accent.

2: Eet veganistisch

Dit vind ik ook lastig. Het is een behoorlijke aanpassing. Maar, het zorgt wel voor veel minder uitstoot én het zorgt voor minder dierenleed. Vind je dit een te grote stap? Probeer dan vegetarisch te eten en vervang waar mogelijk zuivel voor plantaardige zuivel.

Klik hier als je meer wilt weten over de invloed van de vleesconsumptie op ons milieu.

Verschil maken voor het milieu

3: Koop geen nieuwe spullen meer

Volgens Babette Porcelijn zijn spullen het meest vervuilende aspect van ons leven. Dat komt omdat voor de productie van onze spullen veel grondstoffen nodig zijn. Daarnaast zorgt die productie voor veel uitstoot. Koop daarom geen nieuwe spullen en zo veel mogelijk tweedehands.

Wil je tips over waar je goede tweedehands spullen kan krijgen? Lees dan deze ode aan tweedehands spullen.

4: Reis met de fiets, de trein of de bus

In ons dagelijks leven zijn we steeds ergens naar onderweg. Het is heel makkelijk om even de auto te pakken. Probeer de dagelijkse ritjes zo veel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te doen. Zorgt ook nog eens voor een gezonder lijf 🙂

5: Produceer zo min mogelijk afval

Er is zo veel afval op de wereld dat niet alles meer verwerkt kan worden. De aarde wordt overspoeld door afval met plastic als grootste boosdoener. Het is niet zo moeilijk om jouw afval productie te verminderen. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten:

  • Vermijdt plasticzakjes waar je je groente en fruit in koopt. Koop ze los of gebruik groente en fruit zakjes. Ik gebruik deze van Eco-logisch, maar ook de Lidl verkoopt ze tegenwoordig
  • Doe je boodschappen op de markt. Daar is veel minder verpakt
  • Neem je eigen tas mee
  • Gebruik een roestvrijstalen fles en een koffiebeker voor onderweg

Wil je nog meer tips om met name plastic te vermijden? Lees dan mijn artikel ‘Plastic Fantastic?’.

Is de bovenstaande Big-5 een te grote stap? Begin dan met iets waar jij klaar voor bent en bouw je impact af. Zo behouden we onze mooie aarde als huis voor de komende generaties 🙂

Liefs, Fleur

Geef een antwoord