Doelen behalen door te schrijven: hoe doe ik dat?

Lieve Lezer, 

Ik zal het direct opbiechten: ik koop ieder jaar weer een nieuwe papieren agenda. Niet echt duurzaam, maar ik blijf het doen. Waarom? Omdat ik de dingen graag opschrijf en ik graag het overzicht wil behouden. Een agenda in mijn telefoon werkt voor mij niet. Ik kan heen notities of lijstjes maken en ik heb niet goed een geheel overzicht. 

Naast dat ik een papieren agenda gebruik, gebruik ik ook veel notitieboekjes. Schrijven helpt mij mijn gedachtes te ordenen en mijn doelen te behalen. In dit artikel vertel ik je hoe ik dat doe en welk duurzaam notitieboekje ik nu gebruik. 

Doelen behalen door te schrijven

Mijn hoofd loopt altijd over van gedachtes. Boodschappenlijstjes, nieuwe ideeën, zorgen, wensen, wat ik niet moet vergeten, enzovoorts. Door te schrijven maak ik mijn hoofd leeg. Ik heb een notitieboekje naast m’n bed waar ik s’ avonds of ’s nachts dingen opschrijf die in mijn hoofd blijven zitten. Vaak kan ik pas slapen als ik het heb opgeschreven. 

Ook heb ik altijd een notitieboekje bij de hand in onze woonkeuken. Hierin hou ik to do lijstjes bij, boodschappenlijstjes, gedachtenspinsels of doelen. 

De doelen die ik wil behalen, kunnen van alles zijn. Dingen die ik wil leren, dingen die ik wil maken of zelfs dingen die ik wil aanschaffen of waar ik voor wil sparen. Kleine en grote doelen, op de korte of lange termijn. Door deze doelen op te schrijven, maak je het visueel. Je hand en je hoofd hebben samengewerkt om het op te schrijven. Daarom heb je het beter geregistreerd en heb je het goed op je netvlies. De eerste stap in het behalen van je doel is daarmee gezet. Je hebt het concreet gemaakt. Vervolgens heb je ruimte in je hoofd om te bedenken hoe je dat doel kan behalen. Doordat je het hebt opgeschreven, hoef je niet steeds te bedenken, wat je doelen ook alweer waren. Wat je ook alweer wilde doen en hoe je dat voor elkaar moet krijgen. Je kunt steeds terugkomen naar je notitieboekje en je doelen bekijken. 

doelen behalen

Ik heb verschillende lijstjes doelen. Doelen voor de lange termijn en voor de kortere termijn. Ik kom er steeds weer naar terug, waardoor ik steeds weer weet wat ik ook alweer wilde behalen en doen. Dit werkt motiverend en geeft rust. Hierdoor is het veel makkelijker om mijn doelen te behalen. 

Heb je een doel behaald? Vink ‘m af of zet er een krul doorheen. Streep het niet door of gum het niet direct uit. Door het af te vinken of er een krul doorheen te zetten maak je het behaalde doel extra positief. De krul is een soort beloning. Hoe klein het doel ook is, je hebt het behaald. Als je weer terugkomt naar je lijstje, zie je weer hoe ver je al bent gekomen. Dit werkt motiverend. 

Dus, door je doelen concreet te maken en op te schrijven maak je ruimte in je hoofd om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Dit geeft rust en extra motivatie om ervoor te gaan. 

MOYU uitwisbare notitieboekjes

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit artikel meteen al je doelen gaat opschrijven. En dat je dan op een gegeven moment net zo veel volgeschreven boekjes hebt als ik. Dan ben ik natuurlijk heel trots op je! Maar ja, echt duurzaam is het niet… Je kan je voorstellen hoe blij ik was dat MOYU mij benaderde voor een samenwerking. MOTU maakt namelijk uitwisbare notitieboekjes van steen papier. Dit is een duurzaam papier wat je steeds weer kan uitwissen na het schrijven. Hierin maak ik nu mijn lijstjes. Mijn doelen geef ik nog steeds eerst een krul als ik ze behaald hebt, maar als het lijstje helemaal af is, wis ik het gemakkelijk uit met het speciale MOYU-doekje. 

Hiermee wordt mijn schrijfverslaving gelukkig iets duurzamer. En, wat heel leuk is, is dat MOYU nu een nieuwe lijn notitieboekjes heeft. Je kan ze bekijken op hun website. Nóg leuker: per verkocht notitieboekje plant MOYU een boom in Kenia. 

Veel schrijfplezier! 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord