Duurzaam douchen: een waterbesparende douchekop gebruiken

Lieve Lezer, 

Ik hou heel erg van douchen. Nog meer van in bad gaan, maar ik heb helaas geen bad thuis. Ik kan met gemak 20 minuten onder de douche staan. Haren wassen, gezicht wassen, benen scheren… Er is soms ook zo veel te doen! Helaas is zo lang douchen niet zo goed voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Er wordt (bij ons) namelijk gas gebruikt om het water te verwarmen. Toen ik de laatste keer het aantal aardes uitrekende wat ik verbruik voor mijn levensstijl, kwam korter douchen ook als tip naar voren om nog verder op te besparen. Daar ben ik mij natuurlijk stinkend bewust van! Maar, nu heb ik een oplossing om water en gas te besparen. Ik heb namelijk een waterbesparende douchekop geïnstalleerd. In dit artikel zal ik je vertellen wat dit is en waarom jij dat ook zou moeten gaan gebruiken. 

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop ziet er precies hetzelfde uit als een gewone douchekop.

De waterbesparende douchekop verbruikt alleen letterlijk minder water. Zo’n soort douchekop laat namelijk minder waterstroming door. Daarnaast wordt er meer lucht toegevoegd aan de waterstraal, waardoor deze geen druk verliest en er minimaal comfortverschil is. 

Je kunt er naast het vervangen van de douchekop ook nog voor kiezen om enkel een tussenstuk te gebruiken tussen de doucheslang en je huidige douchekop. Hiermee wordt ook al water bespaard, maar meestal minder als een waterbesparende douchekop. Daarnaast kun je ook een regendouche vervangen door een waterbesparende regendouche. 

waterbesparende douchekop

De besparing

Als je een waterbesparende douchekop gaat kopen, bekijk dan eerst goed de omschrijving (op de verpakking). Een goede waterbesparende douchekop laat maar tussen de 4 en 7 liter water door per minuut (waar een gewone douchekop tot wel 21 liter water per minuut doorlaat). Op deze pagina van Milieu Centraal vind je nog meer informatie hierover. Daar staat bijvoorbeeld ook op dat je met een waterbesparende douchekop 20% op water- en energieverbruik bespaard. Als je je regendouche vervangt is dit zelfs 60%! 

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 7400 liter warm water en bijna 40 m3 gas (samen 40 euro). De besparing pakt nog hoger uit als je langer dan 9 minuten doucht, je een (onzuinige) regendouche of comfortdouche gebruikt die veel meer water geeft per minuut.

Een typische win win situatie dus!

Mijn ervaring

De douchekop die ik gebruik is van het merk Ecosavers. Ik heb deze gekocht op Marktplaats (niks leukers dan een duurzaam product ook nog eens tweedehands te kopen). Maar, je kan het ook gewoon op bol.com kopen of een andere webshop. 

Ik douche nu ongeveer twee weken met mijn nieuwe douchekop en ik ben er erg tevreden mee. Het installeren was ten eerste heel simpel. Ik merk wel verschil in de waterdruk met mijn oude douchekop, maar ik stoor mij daar niet aan. Daarnaast maakt deze douchekop wat meer lawaai, doordat er meer lucht wordt verbruikt. Maar, ook dat stoort niet. Waar ik mijzelf heel soms op betrap is de gedachte: “ik heb nu een waterbesparende douchekop, dus ik kan nóg langer onder de douche blijven staan.” Blijft een aandachtspunt dus…

Liefs, Fleur

4 Antwoorden op “Duurzaam douchen: een waterbesparende douchekop gebruiken”

  1. Je verbruik klopt niet, dit ligt veel hoger. Gemiddeld 20% van je gasverbruik (1600m3) bij een gemiddeld gezin.

  2. […] ik van Fleur die er net eentje in huis gehaald had en haar ervaringen deelde op haar (volgtip!) blog. Hij zou 4 tot 7 liter water per minuut gebruiken afhankelijk van de waterdruk tussen 2 en 5 bar. […]

  3. Ha wat goed dat je hem zelfs op marktplaats hebt kunnen vinden! Ik heb veel douchekoppen zien liggen bij de kringloop, maar heb dan geen idee hoe zuinig ze zijn, dus dat schiet niet echt op. Grote kans dat ik binnenkort in je voetsporen ga treden 😉

    1. Zo fijn om een duurzaam ding tweedehands te vinden! Ik heb eerst wel wat onderzoek gedaan wat criteria zijn voor een goede spaardouchekop. Vooral het aantal liters zijn dus belangrijk. Een geluk dat ik precies dat op marktplaats vond!

Geef een antwoord