Duurzaam kiezen op 17 maart

Lieve Lezer, 

In Nederland hebben wij het recht en het geluk dat we letterlijk onze stem kunnen laten horen. Er is bijna niets krachtiger en belangrijker dan ons stemrecht. Ik hoop dan ook dat jij dit recht, Lieve Lezer, op 17 maart weer gaat gebruiken. 

Dit verkiezingsjaar zullen we niet snel vergeten. Het zijn natuurlijk ongekende tijden. Niet alleen zitten we midden in de Coronacrisis, ook de gevolgen van de klimaatverandering zijn steeds meer zichtbaar. Het is nu belangrijker dan ooit om onze stem te laten horen. Om te laten horen waar jij voor staat. Wat jij belangrijk vindt. Met dit artikel wil ik je daarbij opweg helpen. 

Duurzaam kiezen

Wat ik je ten eerste wil meegeven is: Maak je keuze op 17 maart niet op basis van de Coronacrisis. Daar bedoel ik mee, kies op basis van alles wat jij belangrijk vind of wat je altijd al zou kiezen. Kies niet alleen op basis van het huidige coronabeleid. Dan maak je écht impact met je stem en kies je voor alles waar jij voor staat. Natuurlijk kan het zijn dat het coronabeleid jouw keuze heeft veranderd, maar ga in ieder geval goed bij jezelf na wat jij belangrijk vindt over het gehele aspect. Niet enkel het coronabeleid. 

Wat volgens mij goed nieuws is, is dat alle partijen iets naar links zijn opgeschoven. Bijna alle partijen zijn zich in ieder geval bewust van de klimaatcrisis en hebben dit opgenomen in hun partijprogramma. Maar, welke partij past bij jou? Op welke partij ga jij stemmen? Daar kunnen kieswijzers je bij helpen.

Duurzaam kiezen

Duurzame kieswijzers

Voor de Wereld van Morgen heeft samen met de ASN bank een duurzame kieswijzer gemaakt. Zij hebben samen de negen grootste partijen doorgelicht op basis van duurzaamheid in hun partijprogramma en ze hebben hen een vragenlijst voorgelegd. Acht partijen hebben die vragenlijst ingevuld. Op basis van al deze gegevens hebben ze de kieswijzer opgesteld. Die vind je hier. Met deze kieswijzer kun je in één oogopslag de grootste partijen vergelijken op een aantal belangrijke punten.   

Er zijn ook een aantal reguliere kieswijzers zoals Kieskompas en de KiesWijzer. Deze kieswijzers werken op basis van de partijprogramma’s. Dus de beloftes die de partijen doen. We weten echter allemaal dat deze beloftes ook valse beloftes kunnen zijn. Daarom zijn er nu ook ‘stemcheckers’. Dit zijn kieswijzers die werken op basis van het stemgedrag van de verschillende partijen. Dus, waar de partijen in het verleden op gestemd hebben in de kamer. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van Slimmer Kiezen of de Stemchecker van de Volkskrant.

Er bestaat ook een stemchecker speciaal op basis van duurzaamheid. KiesKlimaat gaat namelijk op basis van het stemgedrag van partijen en hun verkiezingsprogramma’s een Milieulabel maken. Hieronder zie je die van de Provinciale Staten 2019. 

duurzaam kiezen2
Afbeelding van kiesklimaat.nl

Lieve Lezer, ik hoop dat je hiermee geholpen heb en dat je jouw stem gaat laten horen op 17 maart. Voor jezelf en – zoals Milieudefensie mooi zegt – voor onze kinderen. 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord