Duurzame tips in tijden van het Coronavirus

Lieve Lezer, 

Miljoenen mensen over de hele wereld ervaren nu de gevolgen van het Coronavirus. Ook in Nederland blijven we vooral binnen. Dus, daar zitten we dan. Veel mensen kunnen gelukkig thuiswerken, maar anderen kunnen niets anders doen dan afwachten. In ieder geval hebben veel van ons opeens veel meer tijd. Tijd om in te vullen met andere zaken dan reizen naar je werk, kinderen naar school brengen, naar de sportschool gaan enzovoorts. 

De uitbraak van het Coronavirus zorgt voor interessant gedrag bij mensen. Er ontstaat een soort paniek. Iets ongrijpbaars bedreigd ons waar we allemaal last van hebben. Er is een realistische kans dat ook ik of jij besmet wordt met het virus. Het raakt je als individu. Daarom gaan we hamsteren, blijven we op afstand van elkaar, blijven we binnen en wachten we af. Die paniek vind ik opvallend. Klimaatverandering bedreigd ons namelijk ook dagelijks. Waarom komen we nu wel massaal in actie om onszelf te beschermen en niet om ons te beschermen tegen klimaatverandering? Dat is immers een dreiging die al veel langer bestaat.   

Terwijl wij samen met miljoenen andere mensen over de hele wereld binnen zitten, speelt zich buiten iets interessants af. Er wordt namelijk minder CO2 uitgestoten sinds de uitbraak van het Coronavirus. Doordat de industrie in China bijna helemaal stilligt, is de luchtkwaliteit daar een stuk beter. Omdat de industrie stilligt, worden er minder spullen geproduceerd. Daarnaast is er in Nederland en in andere getroffen landen veel minder vliegverkeer en zijn er minder auto’s op de weg.

Gebruik deze tijd

Volgens mij kunnen we de tijd die we nu hebben gekregen, gebruiken voor verdieping en bezinning. Je bewegingsvrijheid wordt nu beperkt. Je kan niet meer op vakantie en niet meer kopen wat je wilt. Ervaar deze tijd en ervaar ook de rust die het geeft. Ga bij jezelf na. Heb je echt alles nodig wat je normaliter koopt? Word je ook gelukkig van minder? Wat is het eerste wat je weer gaat doen, als dit achter de rug is? Ik kan met zekerheid zeggen dat de meeste van jullie zullen denken aan samenzijn met vrienden en familie. Zonder beperkingen. 

Zodra je helder hebt dat je minder nodig hebt dan je denk, kun je ook de tijd nemen om je te verdiepen in de impact die jij op het milieu hebt. Want, dat gaat hand in hand. Hieronder deel ik daarom een aantal tips voor deze verdieping. Plus, twee extra duurzame doe dingen.

verdieping en bezinning

Verdiepen en doen

  1. Luister een podcast: Bijvoorbeeld Het Groene Hart. De podcast van Growthinkers en (inmiddels) The Social Reporter. In deze podcast ontvangen Saskia Mulder (The Social Reporter) en Jelle Derckx (Growthinkers) in iedere aflevering een andere interessante (bekende) gast die iets verteld over hoe zij of hij kijkt naar duurzaamheid. Daarnaast worden er veel tips gedeeld. 
  2. Bestel en lees de digitale versie van De Verborgen Impact: Volgens mij het belangrijkste boek over duurzaam leven tot nu toe. Het geeft een ontzettend goed beeld van de impact van onze levenskeuzes en leert je hoe je écht het verschil kan maken. Een dikke aanrader
  3. Kijk films, documentaires of programma’s: Er staan ontzettend veel documentaires en programma’s online die ons leren over de impact die wij als mensen hebben op de aarde en vooral hoe we dat kunnen omdraaien. Bijvoorbeeld: Game Changers (over de impact van dierlijke producten op de prestatie van ons lichaam) of Genaaid (over de impact van de kledingindustrie). Hier vind je nog veel meer tips voor goeie films of documentaires. 
  4. Doe inspiratie op voor vegetarische recepten: Nu zijn de schappen in de supermarkt misschien nog vaak leeg, maar als alles achter de rug is, kunnen we weer rustig onze boodschappen doen. Neem de tijd om nu alvast te bedenken wat je allemaal kunt gaan maken. Misschien kun je dan wel een diner voor al je liefste vrienden en familie organiseren? Kijk hier voor een lijst van mijn favoriete blogs en kanalen over vegetarisch/veganistisch eten. 
  5. Ruim je huis op: Nu we even niet meer zo veel kunnen kopen, is het een goed idee om ook te gaan opruimen. Neem deze tijd om je huis op te ruimen en je alvast klaar te maken voor de lente. Doe alles weg wat je niet gebruikt en zorg daardoor voor rust in huis. Hierdoor zal je wederom ervaren dat je helemaal niet zoveel nodig hebt en dat je al genoeg hebt. 
  6. Ga in de tuin werken: Als je een tuin hebt, heb je geluk. Dan kun je je daarin vrij bewegen en lekker buiten zijn. Begin alvast met je tuin lenteklaar te maken. Je kunt wellicht niet naar het tuincentrum, maar je kan wel beginnen met bijvoorbeeld het eventueel weghalen van tegels. Daarnaast kun je alvast bedenken welke planten je in je tuin wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan planten die insecten aantrekken. 

Lieve Lezer, ondanks dat het spannend is wat ons nu overkomt, hoop ik dat je kan ook kan genieten van deze tijd. Maak er het beste van met bovenstaande tips.  

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Duurzame tips in tijden van het Coronavirus”

  1. Bedankt voor de podcast tips.

    1. Graag gedaan Kees!

Geef een antwoord