Vakantie met een groen accent: Duurzame dagtrips-tips

Lieve Lezer,

De meivakantie staat op de stoep! En met heerlijke weer in het vooruitzicht kan ik bijna niet meer wachten. Vakantie hoef je niet altijd in het buitenland te spenderen. Alhoewel vakantie in het buitenland het gevoel van ‘écht even lekker weg’ geeft, kan je dat gevoel ook creëren door een paar dagen in eigen land weg te gaan. Of, door je vakantie te vullen met duurzame dagtrips.

Ik ben me de laatste paar maanden steeds meer aan het oriënteren op duurzaam vakantievieren. Er valt zo veel te ontdekken binnen Nederland en Europa, zonder al te veel invloed op het milieu. Zo vertelde ik afgelopen januari in mijn artikel over milieuvriendelijk vakantie vieren dat we dit jaar met vrienden een midweek naar de Ardenne gaan (sterker nog, op dit moment ben ik daar :)). Daarnaast ga ik met familie naar Vlieland. Maar, naast deze vakantieplannen ben ik ook op zoek naar meer duurzame dagtrips om te ondernemen. Daarom ging ik deze week op zoek naar nog meer manieren om vakantie te vieren met een groen accent.

duurzame dagtrips

Duurzame dagtrips-tips
Hieronder deel ik met jullie mijn duurzame dagtrip tips. Een aantal uit eigen ervaring en een aantal uit mijn onderzoekje van deze week:

  • Maak een fietstocht: Fietstochten hebben een stoffig imago. Zo jammer! Het is namelijk een van de meest geestverruimende manieren om je dag te besteden. Ik doe het maar al te graag. Mijn familie heeft een huis in de Achterhoek. Als ik daar ben ga ik eigenlijk altijd fietsen. Ik hou enorm van kijken over de velden, de Nederlandse natuur, een warm briesje op de fiets en de geur van de lente in je neus. Toen ik 13 was heb ik een fietstocht met mijn vader gemaakt door heel Nederland. Aanrader! Ook voor pubers.
  • Neem een kijkje bij de Kipster Boerderij: Het Kipster-ei. Ik denk het meest trendy ei van dit moment. Ze claimen de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij te zijn. Je kan elke dag vanaf 10:00 uur de boerderij bezoeken. Ik heb het nog nooit gedaan maar het staat hoog op mijn dagtrip verlanglijstje.
  • Maak een wandeling met Yūgen Nature: Hou je van wandelen of wil je de natuur op een andere manier ontdekken? Ga dan mee op een wandeling van Yūgen Nature. Yūgen Nature is opgezet door Lindsey. Lindsey is een echte wandel-, mens- en natuurliefhebster. Ze neemt je mee door de mooiste natuurgebieden van Nederland en laat je tijdens het wandelen de kracht van de natuur en je medewandelaars ervaren. Het zijn af en toe best pittige wandelingen, maar achteraf voel je je herboren. Kijk voor meer informatie en data van wandelingen op de site of de facebook pagina van Yūgen Nature.
  • Ga wadlopen: Ik denk dat ik 15 jaar geleden voor het laatst op het wad heb gelopen, maar volgens mij is wadlopen de ultieme manier om de Nederlandse natuur in al haar glorie te zien en te waarderen. Wadlopen is iets typisch Nederlands en super avontuurlijk.
  • Ontdek een stad in Nederland: Nederland heeft écht leuke steden! Ga één dag of maak er een weekend weg van inclusief hotelovernachting. Ik ging niet zo lang geleden met mijn moeder en mijn zus een weekend naar Maastricht. Het was heel leuk om een stad met een totaal andere sfeer en cultuur te ontdekken.
  • Ga de natuur in met Natuurmonumenten: Op de site van Natuurmonumenten zie ik altijd zulke leuke dagtripjes voorbijkomen. Natuurmonumenten biedt allerlei activiteiten in de natuur aan zoals tripjes met de Boswachter, mountainbiketochten en boottochten. Ook heel leuk voor kinderen! Ik heb er nog nooit een ondernomen maar wil dat binnenkort wel gaan doen.
  • Bezoek de Pure Markt: Het hele jaar door is er elke zondag een Pure Markt in Amsterdam of Amstelveen. De Pure Markt staat voor lekker seizoensgebonden eten, duurzaamheid, creativiteit en ambachtelijkheid. Dit alles afgetopt met een gezellige sfeer. Kijk voor locaties en data op de site van de Pure Markt. Woon je niet in de buurt van Amsterdam of Amstelveen? Misschien is er bij jou in de buurt zo’n soortgelijke markt?

Er zijn nog veel meer van dit soort duurzame dagtrips. Heb jij nog meer tips? Laat het mij dan weten! Je kan nooit genoeg gezelligheid en avontuur hebben in je leven 🙂

Liefs, Fleur

Geef een antwoord