Mijn innerlijke discussie: Een duurzame levensstijl. Kun je het ooit helemaal goed doen?

Lieve lezer,

Het Groene Accent gaat over mijn zoektocht naar een duurzame levensstijl. Een comfortabele duurzame levensstijl welteverstaan. Omdat ik wil blijven genieten en niet steeds pietepeuterig groen wil zijn. De dingen die ik met jullie deel, de artikelen die ik schrijf, zijn eigenlijk het resultaat van mijn eigen zoektocht. De dingen die ik tegenkom en meestal succesvol implementeer in mijn eigen leven. Maar, soms duizelt het me. Alle vervuilende aspecten in het leven. Wat er allemaal opeens niet meer mag. Dat dagelijkse gebruiksvoorwerpen die écht nuttig zijn opeens vervuilend blijken te zijn. Bijvoorbeeld producten waar opeens willekeurig plastic in zit. Waarom? Al sla je me dood. Ik kan mij daar zo druk om maken.

Neem nou de elektrische auto. Een prima milieuvriendelijk alternatief voor de gewone auto. Als je een elektrische auto rijdt, dan ben je goed bezig zou je zeggen. Nou, niets is dus minder waar. De productie van een kleine, elektrische auto kost evenveel CO2-uitstoot als 2,7 jaar autorijden met een benzineauto (bron: ‘NRC checkt: Elektrische auto’s belasten het klimaat’). Dat is toch verwarrend?

Nog zoiets: Eigenlijk moeten we geen flesjes bronwater meer kopen. Je draagt daarmee namelijk bij aan de plastic vervuiling. Goed, dan schaf je een roestvrijstalen fles of bidon aan waar je voortaan je kraanwater in meeneemt. Dan ben je goed bezig zou je zeggen. Nou, niet dus. Volgens Babette Porcelijn van ‘De Verborgen Impact’ zorgen spullen namelijk voor de meeste vervuiling. Dus, die bidon die jij net hebt aangeschaft heeft ook weer voor uitstoot gezorgd. Zo verwarrend!

duurzame levensstijl

Een oplossing
Hoe zorgen we ervoor dat we goed doen zonder overweldigd te raken? Hoe zorgen we ervoor dat we milieuvriendelijk kunnen leven zonder een duurzame pietlut te worden? En, nog belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat we goed zijn voor de aarde, zonder onszelf te verliezen?

Volgens mij zorgen we daarvoor, door in ieder geval bewust te zijn van onze impact op het milieu en de aarde. De afdruk die we achterlaten. Niet meer achteloos keuzes maken, maar bewuste keuzes maken. Net als de bewuste keuzes die we voor onze gezondheid maken. Wanneer je je in ieder geval al bewust bent van jouw impact op de aarde, ben je al verder dan heel veel mensen. We hoeven het niet direct goed te doen. Je kan niet álles tegelijkertijd oppakken. Dat moet ik ook steeds tegen mezelf zeggen. Als ik eens een minder duurzame keuze maak, is het niet direct fout. Want ik ben me er bewust van en zal de volgende keer een andere keuze maken. Een meer duurzame keuze.

Overigens is het natuurlijk beter om herbruikbare producten (zoals die bidon) aan te schaffen in plaats van steeds wegwerp voorwerpen te gebruiken. Het is ook beter om elektrisch te rijden. Probeer in dit geval een tweedehands elektrische auto aan te schaffen (zijn die er al?).

Laten we in ieder geval niet te hard zijn voor onszelf. Wees creatief en zoek naar wat jou past. Renee Lertzman (Klimaat Psycholoog) zegt over klimaatverandering iets heel moois: “Het is een enorme kans voor ons als mensheid, om ons van onze beste kant te laten zien en creatief en verbeeldingsrijk te zijn”. Ik ben het roerend met haar eens.

Liefs, Fleur

Follow my blog with Bloglovin

Geef een antwoord