Gastblog: Snel je huis energiezuiniger maken

Wil je het milieu sparen en besparen op je energierekening? Lees hieronder dan de voordelige en praktische tips van WarmerHuis om vandaag nog uit te voeren.

Besparen op de verwarming

Hieronder kom je meer te weten hoe je het warmteverlies in huis vermindert.

(Slimme) thermostaat instellen

Een snelle manier om energie te besparen is door je (slimme) thermostaat in te stellen aan de hand van je leefritme. Zet de thermostaat ‘s avonds een paar graden lager te zetten. De ideale temperatuur om in te slapen ligt tussen de 15 en 17 ℃. Stel daarnaast de thermostaat zo in dat de verwarming ‘s ochtends weer aanslaat. Een normaal huishouden bespaart op deze manier al gauw €150 aan energie per jaar. Beter voor je portemonnee en het milieu.

huis energiezuiniger

Zorg dat je ventileert

Het klinkt wellicht als verspilling: je huis ventileren om energie te besparen. Bij het ventileren gaat er inderdaad lucht van binnen naar buiten. Maar dit is oude, vochtige lucht.

Als je niet ventileert stijgt het vocht in de lucht. Een hoge luchtvochtigheid kost meer energie om te verwarmen. Als de luchtvochtigheid in balans is (tussen de 40% en 60%) kost het minder energie om de lucht op te warmen. Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid in huis. Deze kun je al kopen vanaf €10.

Breng radiatorfolie aan

Door radiatorfolie aan te brengen op de radiatoren bespaar je energie. Zonder folie gaat een deel van de warmte verloren, waardoor je de muur en niet de kamer opwarmt. Dat is zonde.

De warmte wil je in huis hebben toch? Door folie op de radiator te plakken wordt de warmtestraling richting de muur geblokkeerd en straalt het richting de kamer. Het is ook slim om de meubels niet tegen de radiator te zetten. Laat de radiatoren vrij en voorkom dat je de meubels onnodig opwarmt. Vaak zorgen die hoge temperaturen ook nog voor verkleuringen en uitdroging.

Zelf je huis snel isoleren

Hieronder vind je enkele tips en producten om je huis op een voordelige manier te isoleren.

Het isoleren van de spouwmuur, dak en vloer levert de hoogste energiebesparing op. Het is wel een investering die je moet doen. Maar met de onderstaande tips kom je al een heel eind.

Kies voor dikke gordijnen

Door gordijnen op te hangen in plaats van jaloezieën kun je ook een beetje energie besparen. Zorg dat de gordijnen niet voor radiator hangen en de warme luchtstroom blokkeren. Dan ben je alleen maar je muren en buitenramen aan het opwarmen. Komt er koude lucht binnen bij de buitendeur? Dan helpt een gordijn voor de deur om het warmteverlies voor een deel te voorkomen.

Tochtklep op de brievenbus

Waar vaak ook warmteverlies plaatsvindt is bij de brievenbus. Enkel een klepje aan de buitenzijde van de deur zorgt vaak voor koude lucht in huis. De eerste stap is om een borstel te plaatsen in de brievenbus. Zo verminder je het verlies van warmte al een beetje. Het beste is om ook een tochtklep op de binnenzijde van de deur te plaatsen. Een isolerende brievenbus bestaat uit buitenklep, borstels en een binnenklep. 

Tochtstrips en tochtbanden aanbrengen

Het aanbrengen van tochtstrips en banden zijn één van de snelste manieren om je huis voordelig te isoleren. De anti-tocht materialen zijn het meest effectief bij de kieren van ramen en deuren. Een tochtstrip is een strip gemaakt van plastic of aluminium. Vaak zit er ook een borstel aan de tochtstrip. Een tochtstrip is bedoeld voor aan de onderkant van een deur.

De tochtbanden zijn vaak zwart of wit en zijn zacht van structuur. Hieronder zie je waar een tochtband wordt aangebracht. 

Warmte die verdwijnt naar garage en bijkeuken

Een bekende plek waar ook veel warmteverlies plaatsvindt is bij de bijkeuken of aangebouwde garage. Zorg dat de deur naar de bijkeuken of de garage ook voorzien is van tochtstrippen en banden.

Leg een vloerkleed neer

Een simpele oplossing om koud van je vloer te verminderen is door een vloerkleed neer te leggen. Een vloerkleed voelt bovendien ook zacht aan en geeft een accent aan je interieur.

In de badkamer energie besparen

In de badkamer kun je energie én water besparen.

Lekkende (douche)kraan op tijd vervangen

Een lekkende kraan kan veel water kosten. Soms kan de verspilling oplopen tot enkele duizenden liters per jaar. En douchen doe je niet onder koud water. Dus het kost ook nog energie. Merk je dat er water weglekt, koop dan een nieuwe kraan, slang of beide. Een goede set heb je al vanaf €40.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan bespaar je ook energie en water. Er wordt bij instellen van de temperatuur wordt elke dag veel water verspilt. Voordat iemand onder de douche stapt wordt er eerst een beetje gedraaid aan de warme kraan en dan weer de koude knop tot de ideale temperatuur is bereikt. Het water moet opgewarmd worden en die energie stroomt zo door het putje weg. Dit is voor één douchebeurt niet zoveel, maar over een jaar verspreid kost dit veel water en energie. Bij een thermostaatkraan wordt het water sneller vermengd tot de ideale temperatuur en stap je sneller onder douche.

Waterbesparende douchekop

Door een waterbesparende douchekop te plaatsen bespaar je enkele liters water per douchebeurt. Door een normale douchekop kan tot wel 21 liter water per minuut stromen. Bij een waterbesparende kop stroomt gemiddeld maar 6 liter per minuut. 

In de keuken energie besparen

Ook kun je een in de keuken energie besparen zonder grote investeringen te doen.

Filters vervangen van de afzuigkap

Vervang regelmatig de filters van je afzuigkap. Dit is niet alleen omdat een vuile filter meer lawaai maakt, het kost de afzuigkap ook meer energie om de dampen af te voeren.

Kiezen voor een waterkoker met hoog vermogen

Het klinkt tegenstrijdig. Een hoger vermogen kost toch meer energie? Een normale waterkoker heeft een vermogen van 1700 Watt. Een waterkoker met een hoog vermogen, heeft een vermogen van 2400 watt. Een koker met een laag vermogen doet er 4 minuten over om 1 liter water te koken. Een koker met een hoog vermogen doet er maar 2,5 minuut over.

Om 1 liter water te koken verbruik je met de laag vermogen net wat meer watt. Het verschil is nihil bij enkele liters. Maar verspreid over een jaar telt dit wel op.

Kees schrijft op zijn blog WarmerHuis over isolatie en verwarming. Twee belangrijke onderwerpen als het om duurzaam leven gaat. Voor Het Groene Accent schreef kees deze praktische gastboog over hoe jij met het isoleren van je huis kan beginnen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad lieve Lezer! Liefs, Fleur

4 Antwoorden op “Gastblog: Snel je huis energiezuiniger maken”

 1. Nog een tip om water te besparen…..een emmer op de douchevloer om het eerste koude water op te vangen en ook een gedeelte douchewater. Kan later als wc spoelwater gebruikt worden.

 2. Hylkia IngenHousz zegt: Beantwoorden

  https://youtu.be/8XPpMbijXFU

  Hoi Fleur, ken je deze verf?
  Ik vind het een fantastisch product.

  groetjes
  Hylkia

  1. Ja die ken ik! Daar heb ik een muur in onze woonkamer mee geverfd. Zulke mooie kleuren 🙂

Geef een antwoord