Geef je leven kleur met biologische bloemen

Lieve Lezer, 

Bloemen kunnen zo veel goeds doen. Een mooie bos bloemen op tafel in huis geeft meteen kleur en bloemen kunnen zoveel zeggen. Ze kunnen troost bieden, liefde geven en je mooiste dag aankleden. Bloemen zijn de juiste keuze op de gelukkigste momenten in het leven én de momenten van verdriet.  

Ik ben dol op bloemen, maar het afgelopen jaar heb ik voor mezelf weinig bloemen gekocht (ik heb wel vaak bloemen gekregen). Ik koop de laatste tijd weinig bloemen, omdat de meeste bloemen helaas geen duurzame keuze zijn. In dit artikel vertel ik je hoe dat zit en waar je biologische bloemen, die wél goed voor het milieu zijn, kunt vinden. 

Een giftig bosje bloemen

Een bos bloemen heeft meer impact dan je denkt. Het kweken en telen van bloemen kost veel water en energie. Maar, dat is nog niet eens het ergste. Twee jaar geleden heeft Greenpeace onderzoek gedaan naar het gebruik van gifstoffen op bloemen en boeketten. Dit onderzoek bracht ons schokkende resultaten. Greenpeace bestelde twaalf verschillende bossen bloemen bij grote aanbieders zoals Topbloemen en Fleurop. Op elk van die twaalf bossen bloemen werden gifstoffen gevonden. Zelfs 100 verschillende soorten. Een derde van deze bestrijdingsmiddelen zijn dodelijk voor onder andere bijen. Op drie boeketten werden zelfs bestrijdingsmiddelen gevonden die verboden zijn in Nederland.  

Als je dit leest, wordt dat bosje bloemen toch iets minder mooi en gezellig, toch? Bloemen zouden plezier moeten brengen, vooral voor insecten. Het zou ze niet moeten doden. Vooral niet in deze tijd, waarin het aantal insectensoorten drastisch afneemt. Ik heb zelfs eens gelezen dat sommige bossen bloemen zoveel gifstoffen kunnen bevatten dat je ze bij het chemisch afval moet weggooien. Even voor de duidelijkheid, bij het chemisch afval horen baterijen en verfresten… 

biologische bloemen
Een bosje bloemen op onze bruiloft

Biologische bloemen

Gelukkig! Er zijn steeds meer telers en bloemisten die werken met ‘schone’ bloemen. Bloemen waar wij als mensen, waar de insecten en de natuur van kunnen genieten en zelfs profiteren. Ik noem het in dit artikel biologische bloemen, maar dat gebruik ik eigenlijk als verzamelnaam. Ik heb het namelijk over alle soorten bloemen die biologisch, biodynamisch, natuurvriendelijk, seizoensgebonden, lokaal en zonder giftige bestrijdingsmiddelen worden geteeld. Want dat kan gewoon! En gelukkig doet dat niet af aan de schoonheid van je boeket. Sterker nog, ik vind het vaak mooier. Een weelderig veldboeket, zo van het land, dat is toch niet te weerstaan? 

Onze bruiloft was versierd met natuurvriendelijke, seizoensgebonden en biologische bloemen. Dat heeft de geweldige Toma voor ons gedaan. Zij is bloemist in Hilversum en maakt prachtige boeketten. De boeketten zijn altijd seizoensgebonden. Dus we wisten niet wat we zouden krijgen. We hebben alleen doorgegeven welke kleuren en soorten bloemen we mooi vonden. Toma heeft ook mijn bruidsboeket gemaakt. Een prachtig boeket vol bloemen, grassen en zelfs kruiden uit het seizoen. 

Toma is met haar bedrijf deel van Slowflowers. Dit is een groep telers, bloemisten en ateliers die allemaal werken met natuur- en milieuvriendelijke bloemen. Telers, bloemisten en ateliers uit het hele land zijn aangesloten. Op de site van SlowFlowers kun je precies zien waar er bij jou in de buurt een biologische bloemist zit. Dan kun je nog meer genieten van je bloemen!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord