Getest: vier soorten afbreekbare koffiecups

Lieve Lezer,

Goede koffie is bij ons in huis zeer belangrijk. Iets meer dan twee jaar geleden kreeg ik van vriendinnen een kleine Nespresso machine, toen we net in ons appartement gingen wonen. We waren er meteen heel erg blij mee, omdat we tot dan toe steeds koffie zette in een cafetière (french press). De koffie daaruit vonden we niet zo lekker. Dat Nespresso apparaat was dus meer dan welkom. Al hadden we meteen een dubbel gevoel, want je produceert veel afval doordat ieder kopje koffie met een apart cupje gezet wordt, wat je daarna weer weggooit. Nu ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven wordt het dus hoog tijd om dat eens onder de loep te nemen. Daarom heb ik deze week drie verschillende soorten afbreekbare koffiecups getest. In dit artikel deel ik mijn ervaringen.

Reguliere koffiecups

Voordat ik met jullie deel wat mijn ervaring met de afbreekbare koffiecups was, vertel ik eerst waarom het een beter idee is om deze te gebruiken, in plaats van de reguliere koffiecups. Die koffiecups bestaan namelijk uit veel verschillende materialen waar onder plastic en aluminium. De koffiedrab blijft na gebruik in de cup zitten. Hiermee wordt een gebruikte koffiecup onmogelijk om te recyclen. De materialen kunnen niet van elkaar gescheiden worden en moet daarom met het restafval verbrand worden. Als je nagaat hoeveel koffiecups er per dag geproduceerd en weer verbrand worden, dan kun je je ook voorstellen hoeveel energie dat kost en daarmee uitstoot veroorzaakt. Een klein cupje met grote gevolgen dus.

Afbreekbare Koffiecups

Peeze Lungo MEX-ECO Donker

Peeze maakt koffiecups van suikerbietresidu. Hierdoor zijn de cups 100% composteerbaar en mogen ze bij het GFT afval. Wij verzamelen op dit moment geen apart GFT afval, waardoor ik ook deze cups gewoon met het restafval weggooi. Daarmee wordt het feit dat ze composteerbaar zijn natuurlijk een beetje te niet gedaan, maar de productie van deze cups zijn veel minder belastend omdat ze van een natuurlijk restproduct worden gemaakt in plaats van nieuw plastic. Daarbij komt bij het verbranden van deze cups geen giftige stoffen vrij.

Peeze gebruikt 100% Arabica koffie in de cups. De smaak van deze Lungo is heel zacht, maar niet sterk genoeg voor mijn smaak.

afbreekbare koffiecups

Peeze Lungo Scuro

Naast het feit dat de koffiecups van Peeze 100% composteerbaar zijn, is Peeze een klimaatneutraal bedrijf. Het bedrijf bevindt zich in Arnhem en doet er alles aan om de koffie zo duurzaam mogelijk te produceren.

Ten eerste zijn de arbeidsomstandigheden op de koffieplantages van Peeze goed en eerlijk. Daarnaast gebruiken de 100% windenergie en werken ze alleen met bedrijven en leveranciers samen die dezelfde duurzaamheidsprincipes nastreven als zij zelf doen. Ook de koffiebranderij van Peeze is 100% klimaatneutraal. Peeze mag het Max Havelaar Fairtrade keurmerk dragen alsmede het BIO-keurmerk, het Rainforest Alliance keurmerk en het Max Havelaar 100% Klimaatneutraal keurmerk.

Deze Lungo Scuro heeft een lekkere zachte koffiesmaak en is sterker dan de MEX-ECO lungo. Ik ga binnenkort ook de Espresso van Peeze proberen. Die is waarschijnlijk net iets sterker en daarmee perfect voor in mijn soja latte.

Zowel de Peeze Lungo Svuro als de MEX-ECO kosten €3,65 per 10 stuks.

Ah! Table! hervulbare en afbreekbare koffiecups

Eigenlijk is het heel jammer dat je zo’n koffiecup maar één keer kan gebruiken. Daarom heb ik ook hervulbare koffiecups getest. Specifiek heb ik de helvulbare koffiecups van Ah! Table! getest. Het grootste voordeel van deze cups is dat je je eigen koffie kan kiezen om ze mee te vullen. Je kan dus hiermee je eigen smaak bepalen.

Het vullen van de cups is niet moeilijk, maar lekker snel koffie zetten zit er niet in. Het is handig als je in één keer veel cups vult en die dan opbergt, zodat je wanneer je koffie wilt zetten direct een cup kan pakken.

Je vult de cups met losse koffie en drukt het aan met het daarvoor bestemde ‘aanstampertje’. Daarna plak je er een soort sticker overheen zodat de cup dicht zit. De cup kan je daarna gewoon in de koffiemachine gebruiken. Daarna haal je de cup eruit en maak je die weer schoon. De sticker die je erop plakt laat wel een lijmrest achter. Dat is jammer.

In een pak zitten 100 cups. Met een pak kun je dus lang vooruit. De cups kun je keer op keer gebruiken. De cups zijn van bioplastic gemaakt en kunnen volgens het pak bij het GFT afval waar ze na 4 tot 6 maanden helemaal afgebroken zijn. Dat vind ik persoonlijk best wel lang. Maar, omdat je ze zo vaak kan hergebruiken is de uitstoot door productie wel lager.

De smaak hangt helemaal van de koffie af die je erin stopt. Ik had er lekkere bio-koffie in gedaan, maar de smaak was niet zo sterk. Dat komt denk ik omdat in een kant en klare cup veel meer koffie luchtdicht zit verwerkt. Zo veel koffie krijg je er niet handmatig in.

Voor een pak met 100 herbruikbare cups betaal je €10,95. Daarmee zijn deze cups veel goedkoper dan de Peeze cups, ook al reken je de losse koffie erbij.

De Koffiejongens (toevoeging juni 2020)

De Koffiejongens bieden koffie abonnementen aan waarbij je per 2 tot 8 weken afbreekbare koffiecups thuis krijgt bezorgd. Je kan kiezen uit 5 verschillende soorten koffie (Lungo, Lungo Forte, Espresso, Ristretto en Decaf). Je kan zelf bepalen hoeveel cups je van iedere soort koffie wilt ontvangen.

De cups zijn 100% biologisch afbreekbaar. Ze worden namelijk gemaakt van suikerriet, zetmeel en mais. De cups worden bezorgd in kartonnen dozen van 95% gerecycled materiaal.
De koffie zelf is gecertificeerd door UTZ en de Rainforest Alliance . Dat betekend je als klant van de Koffiejongens ook nog bijdraagt aan betere leefomstandigheden van de koffieboeren en hun familie.

Afbeelding eigendom van De Koffiejongens

Conclusie

Conclusie juni 2020: Na mijn eerste kopje koffie van De Koffiejongens ben ik om. De koffie is super lekker, de bezorging is razendsnel en je hoeft nooit meer zonder koffie in huis. Het feit dat de cups afbreekbaar zijn en de koffie eerlijk, zijn de kersen op de taart. Dikke aanrader! Schaf snel jouw eigen koffieabonnement van De Koffiejongens aan.

Conclusie maart 2019: Ik vind de Peeze koffiecups het fijnste. De smaak is goed, het is een duurzaam bedrijf en de cup is gemaakt van een natuurlijk restproduct. De productie is daarom minder vervuilend en de cup kan makkelijker afgebroken worden dan de cups van Ah! Table! die van bio plastic zijn. En, eerlijk gezegd, vind ik het veel te veel gedoe om steeds die cups te vullen.

De Peeze cups zijn wel veel duurder dan reguliere koffiecups, maar dat snap ik wel. Er zit veel meer werk en aandacht in dit product. Uiteindelijk is het duurzaamheids aspect mij dan meer waard.

Ik kocht de Peeze en Ah! Table! cups bij Leven Zonder Afval.

Heb jij nog andere afbreekbare koffiecups die ik moet proberen? Laat het mij dan weten!

Liefs, Fleur

10 Antwoorden op “Getest: vier soorten afbreekbare koffiecups”

 1. Hey!
  Ik ben nog heel benieuwd naar de smaak van de cups van Peeze (espresso, niet zo’n lungo fan), Koffiepro -Oceano en Highlands Gold. Dus ik hoop die eens terug te lezen bij je hihi!
  Daarnaast is Wakuli mijn tip om eens te proeven. Die heb ik nu voornamelijk.. Vind ik persoonlijk lekkerder als Koffiejongens
  Groetjes, Jolanda

  1. Hé Jolanda! Ik zal die ook eens proberen! En dan zal ik laten weten hoe die zijn… Ik heb ook al gehoord over Wakuli ja, die wil ik ook zeker een keer proberen! Dank voor de tip! Liefs.

 2. Hoi Fleur!

  Allereerst bedankt voor je leuke blogpost. Het is leuk om te zien dat opzoek bent naar een bewuster alternatief voor al die wegwerp koffiecups. Wellicht is het leuk om The Good Cup eens te bekijken? Dit zijn RVS hervulbare koffiecups voor zowel Nespresso als Dolce Gusto apparaten. Mijn ervaring hiermee is erg goed. Ben benieuwd wat jij er van vindt!

  1. Hoi Koen! Goeie tip! Zoals je kunt lezen is mijn eerdere ervaring met hervulbare cups niet zo goed, maar misschien is The Good Cup anders! Ik ga er eens naar kijken 🙂

 3. Hallo Fleur,

  Niet recyclebaar, maar wel minder afval. RVS cup zelf vullen en na gebruik
  even schoon spoelen.

  MvrGr,

  1. Goeie tip Paul!! Wat ik wel heb ervaren met andere soorten hervulbare cups, is dat de koffie niet zo sterk van smaak is. Ik denk omdat je er met de hand niet genoeg koffie in kan krijgen. Ervaar jij dat ook?

 4. Beste Fleur, Een beetje overdreven dit een test van drie soorten biologische afbreekbare cups te noemenl In feite heb je maar één bedrijf besproken en is de derde een heel ander alternatief. Niets over de fair trade optie. Niets over bv StasCafe en wellicht nog andere. Noem het dan gewoon een advertentie voor Peeze (niets mis mee trouwens).

  1. Hoi Dirk Jan,
   Dit artikel is géén samenwerking met Peeze. Dit waren enkel de drie soorten afbreekbare koffiecups die ik op dit moment ken. Dankjewel voor de extra tips. Die ga ik ook zeker een keer proberen! Groetjes, Fleur

 5. Ik heb ze van Fair Trade, die koop je gewoon in de supermarkt. Ze gaan alleen helaas uit het assortiment bij de Albert Heijn..
  Wij overwegen het Nespresso apparaat weg te doen en dan koffie maken met perculator, doen we nu ook al regelmatig. Is ook erg lekker.

  1. Dank voor de tip! Ik ga eens bij mijn AH kijken. Een percolator gebruiken is inderdaad beter en produceert minder afval. Ik vind die cupjes alleen zo lekker makkelijk 🙂

Geef een antwoord