Goed voor portemonnee en planeet: tweedehands elektronica

Lieve Lezer, 

Ik koop al een paar jaar bijna geen nieuwe spullen meer. Ik koop namelijk bijna alles tweedehands. Vooral elektronica. Dat doe ik omdat onze spullen – met name onze elektronische spullen – de meeste impact hebben op de planeet. Een nog grotere impact dan vliegen of vlees eten. In dit artikel vertel ik je hoe dat zit en waar ik mijn tweedehands elektronica heb gekocht. 

De impact van elektronica

De impact van elektronica zit voornamelijk in de productie. Daar merken wij als land niet zo veel van, omdat de productie van deze spullen is verplaatst naar lagelonenlanden. Daarmee verplaatst ook de uitstoot die daarbij vrijkomt. Een typisch gevalletje van verborgen impact. 

Door de productie van elektronica ontstaat veel milieuvervuiling. Bijvoorbeeld voor het delven van edelmetalen die nodig zijn voor het maken van laptops en telefoons. Daar komen gifstoffen bij vrij, die de grond, de lucht en het grondwater vervuilen. Volgens Babette Porcelijn van De Verborgen Impact zijn er zelfs 2000 zwembaden vol water nodig om de gifstoffen te verdunnen die vrijkomen bij het maken van 1 laptop. Kun je nagaan… 

Maar ook de productie andere soorten elektronische apparaten – zoals huishoudelijke apparaten – heeft veel impact op de planeet. Een huishoudelijk apparaat bestaat uit ontzettend veel onderdelen. Die worden meestal allemaal op verschillende plekken gemaakt en getransporteerd naar de plaats waar alles wordt geassembleerd. Al die verschillende productielijnen en transportaties veroorzaken milieuvervuiling en CO2-uitstoot. 

tweedehands elektronica

Het uiteindelijke transport naar de consument van al deze apparaten zorgt opzichzelfstaand ook weer voor CO2-uitstoot. Dat komt natuurlijk door het gebruik van vliegtuigen, containerschepen en vrachtwagens voor het transport. De impact van de verpakking en het uiteindelijke gebruik van elektronische apparaten zijn in verhouding tot de productie en het transport veel minder groot. Aldus De Verborgen Impact. Dat neemt niet weg dat het goed is om op een zuinige manier gebruik te maken van deze spullen.

We kunnen nu met zekerheid concluderen dat tweedehands spullen, en dan met name tweedehands elektronica, een betere en duurzamere keuze is. Hieronder vertel ik je welke tweedehands elektrische spullen ik heb en waar ik die heb gekocht.

Mijn tweedehands elektronica

  • Blender van Marktplaats
  • Keukenmachine van Marktplaats
  • Refurbished laptop van Leapp
  • Powerbank van Marktplaats
  • Melkschuimer van Marktplaats
  • Broodrooster van Marktplaats
  • Handmixer van Marktplaats
  • Stofzuiger van Marktplaats
  • Playstation van Marktplaats
  • Verschillende lampen uit kringloopwinkels

Zo zie je maar weer, Marktplaats is je vriend! En, tweedehands is ook altijd goedkoper dan nieuw. Dus dat is ook mooi meegenomen!

Hier vind je meer tips over het kopen van een tweedehands laptop of telefoon. Hier wil ik aan toevoegen dat je ook kan overwegen om langer gebruik te maken van je huidige laptop of telefoon. Dat scheelt ook nog eens enorm in de portemonnee! 

Dus, lieve Lezer, ga jij je volgende aankoop ook tweedehands doen? 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord