Goedkoop duurzaam leven: 5 tips

Lieve Lezer, 

De duurzame of bewuste keuze is vaak ook de duurdere keuze. Biologisch eten, kleding van duurzaam textiel, elektrische auto’s… Duurzaam leven lijkt alleen voor de meest welvarende weggelegd te zijn. Ik hoor dat ook vaak om mij heen. Kun je wel kiezen voor een duurzame levensstijl als je niet veel te besteden hebt? 

Tegelijkertijd zien we dat rijkere mensen vervuilender zijn dan mensen die minder te besteden hebben. Als je meer te besteden hebt, kun je vanzelfsprekend meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld spullen, kleding en vakanties. Armere mensen geven minder geld uit. Zij gaan bewuster om met hun spullen, omdat ze zich iets nieuws niet altijd kunnen veroorloven. Daarmee leven armere mensen eigenlijk duurzamer dan rijkere mensen. 

Mensen die minder te besteden hebben bewijzen dat duurzaam leven niet duur hoeft te zijn. Je kunt makkelijk groen consumeren met een kleine portemonnee. Hieronder geef ik je 5 tips voor een dagelijks goedkoop duurzaam leven. 

Koop je spullen tweedehands

Een inkoppertje. Heb je iets nodig? Zoek dan eerst op of je het tweedehands kan kopen. Bijvoorbeeld op Marktplaats of in de kringloopwinkels. Huishoudelijke apparaten worden vaak zo goed als nieuw aangeboden, tegen een fractie van de nieuwprijs. 

Kleding kun je in tweedehands winkels kopen. Ook kleding van goede/designer merken worden tegenwoordig tweedehands aangeboden. 

Eet zo veel mogelijk vegetarisch

Vlees is best wel een duur product, maar vleesvervangers zijn nog duurder. Vegetarisch eten is goedkoper, maar probeer dus de vleesvervanger te vermijden. Als je gewend bent om met vlees te koken, kan dat een uitdaging zijn. Met vleesvervangers kun je namelijk veel dezelfde soort gerechten maken. Zoek daarom op internet lekkere vegetarische gerechten zonder vleesvervangers. Kook stap voor stap steeds meer vegetarisch, waardoor je steeds meer geld bespaard. 

Voor inspiratie: hier vind je een lijst van mijn favoriete blogs over vegetarisch eten. 

goedkoop duurzaam leven

Kook voor meerdere dagen

Je kan veel geld besparen door één keer boodschappen te doen voor de gehele week. Check vooraf je keukenkastjes op wat je nog in huis hebt, maak een weekmenu en baseer daarop je boodschappenlijstje. Zo voorkom je onnodige uitgaven en kun je voor meerdere dagen koken. Bijvoorbeeld chili sin carne, lasagne, pasta of een curry. Daar kun je meerdere dagen van eten, of je bewaart het in de vriezer. Dat scheelt geld en hiermee voorkom je ook dat je eten onnodig verspilt. 

Leen of deel spullen 

Er zijn een heleboel spullen die je niet in per se in huis hoeft te hebben, omdat je ze enkel sporadisch nodig hebt. Bijvoorbeeld een boor of een zaag. Als je die nodig hebt, kun je die bijvoorbeeld lenen van de buren. 

Je kan er daarnaast ook voor kiezen om spullen te delen. Bijvoorbeeld een auto. Dat scheelt in de kosten, terwijl je toch kan genieten van het voordeel van een auto. 

Ga dichterbij huis op vakantie

Vliegen is tegenwoordig spotgoedkoop geworden. Daarnaast zijn verre reizen buiten Europa populairder dan ooit. Bijna iedereen die het zich kan veroorloven is op Bali geweest (ik ook) en heeft een rondreis gemaakt door Vietnam, Cambodia en/of Thailand. Terwijl er in Europa of zelfs in Nederland prachtige vakantiebestemmingen zijn. Dichterbij huis op vakantie gaan scheelt geld en CO2-uitstoot. Heb je zin in de zon? Ga dan naar Frankrijk of Spanje. Heb je zin om te wandelen door prachtige berglandschappen? Denk dan eens aan de Ardenne. Geloof me, je zult er net zo veel van genieten als die verre reis. 

Lieve Lezer, zo zie je maar weer, duurzaam leven hoeft niet duur te zijn. Leef duurzaam binnen jouw eigen draagkracht. 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord