Groene voornemens: overstappen naar een duurzame bank

Lieve Lezer, 

Dit artikel start ik met een biecht: ik was tot voor kort nog niet overgestapt naar een duurzame bank. Ik maak(te) nog gebruik van een grote, vervuilende bank. Aan het einde van 2017 had ik een goed voornemen voor 2018. Overstappen naar een duurzame bank. Afgelopen weken heb ik eindelijk de stap gezet en heb ik een rekening geopend bij een duurzame bank. In januari begint de overstap service. Net op tijd voor het einde van het jaar.

Waarom ik er zo lang mee heb gewacht? Ik weet het eigenlijk niet. Overstappen naar een andere bank leek me zo’n gedoe. Ik denk dat veel mensen dat gevoel hebben. Daarom zal ik met jullie gaandeweg mijn ervaringen delen, om te laten zien dat het helemaal geen gedoe is. In dit artikel deel ik welke bank ik uiteindelijk heb gekozen en hoe ik tot die beslissing kwam.

Welke duurzame bank kies je?

Voordat je gaat overstappen, moet je eerst beslissen welke duurzame bank je kiest. Om die beslissing te maken heb ik een klein onderzoekje gedaan. Gewoon, online. Eerst heb ik de Eerlijke Bankwijzer geraadpleegd. Zij geven een heel goed overzicht van alle banken en hoe die onder andere op klimaatverandering, dierenwelzijn, wapens, natuur en mensenrechten scoren. Uit de bankwijzer komen twee banken die als beste score. De Triodos bank en de Volksbank. Onder de Volksbank vallen de ASN Bank, de SNS-bank, BLG Wonen en de RegioBank. De ASN Bank is onder de Volksbank het duurzame zusje.

Triodos bank

Triodos scoort iets minder op de Eerlijke Bankwijzer, al scheelt het niet veel met de Volksbank. Met name op gebied van klimaatverandering, dierenwelzijn en mensenrechten. Op bosbouw scoort Triodos juist een punt hoger.  

Triodos onderscheid zich met name als onafhankelijke bank. Triodos is een opzichzelfstaande bank. Daarnaast investeert Triodos veel in (kleine) duurzame ondernemingen om die verder te helpen met hun missie. Het allerleukste aan de Triodos bank vind ik dat ze een bankpas hebben van plantaardige en biologisch afbreekbare grondstoffen. Dus niet van plastic. 

De Triodos bank biedt de volgende diensten aan: betaalrekeningen, spaarrekeningen, beleggen, zakelijk lenen en hypotheken. Triodos heeft geen creditcard. De betaalrekeningen vind ik vrij prijzig (in 2019 €3 per maand). 

duurzame bank

ASN Bank

De ASN Bank valt dus onder de Volksbank. De Volksbank scoort beter op de Eerlijke Bankwijzer dan de Triodosbank, maar is géén onafhankelijke bank. Gelukkig heeft de Volksbank zelf ook duurzame ambities. Zij willen in 2030 namelijk 100% klimaatneutraal zijn. Om dat te behalen hebben ze de winst- en verliesmethodiek van de ASN Bank overgenomen om toe te passen binnen alle banken en organisaties die onder de Volksbank vallen. 

De ASN Bank houdt strikte duurzaamheidscriteria aan en investeren enkel geld in andere organisaties die bijdragen aan het welzijn van de mens en dier, de natuur en het milieu. Niet heel anders dan bijvoorbeeld de Triodos bank. De verschillen zitten in wat de ASN Bank aanbiedt. De ASN Bank biedt – net als Triodos – betaalrekeningen, spaarrekeningen, beleggen, zakelijk lenen en hypotheken aan. De ASN Bank biedt echter ook een creditcard en een speciale studentenrekening aan. Daarnaast zijn de kosten van een betaalrekening bij ASN veel lager (in 2019 €1,65 per maand).

Welke bank heb ik gekozen?

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de ASN Bank. Ze scoren beter op de Eerlijke Geldwijzer, de kosten zijn lager en ze bieden een creditcard aan (waar ik veel gebruik van maak). De keuze was daarom makkelijk gemaakt. Ik vind het wel jammer dat ik nu de afbreekbare bankpas misloop. Dat ga ik binnenkort maar eens in de ideeën box van de ASN Bank stoppen. 

Ik heb nu twee bankrekeningen (een betaalrekening voor mijzelf en een gezamenlijke rekening met mijn vriend) en een spaarrekening geopend. Daarnaast heb ik de creditcard al aangevraagd. In januari start de overstapservice. De ASN Bank regelt alle afschrijvingen gedurende 13 maanden. Alle bijschrijvingen moet je zelf regelen (bijvoorbeeld salaris). Dat ga ik de komende tijd allemaal organiseren. 

Uiteindelijk was het aanvragen van alle rekeningen helemaal niet veel werk. Je moet er even voor gaan zitten om alles aan te vragen, maar daarna gaat het heel snel. Het voelt nu al beter bij deze groene en duurzame bank. 

Zoek jij nog een groen voornemen voor 2019? Neem je dan voor om over te stappen naar een duurzame bank. Volgens de ASN scheelt elke €500 op een bankrekening van hen evenveel CO2-uitstoot als 24 jaar je telefoon opladen of 34 weken wasjes draaien.Overigens heeft de ASN een hele mooie deal. Als je vóór 1 april 2019 overstapt zijn de eerste 6 maanden gratis. 

Dus Lieve Lezer, Waar wacht je nog op?

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Groene voornemens: overstappen naar een duurzame bank”

 1. Hoi Fleur,
  Goed dat je dit hebt uitgezocht. Ik heb ook al mijn verzekeringen bij mijn niet duurzame bank ondergebracht …. doet ASN daar ook aan?
  En zou dat dan goedkoper zijn?
  Ik ga mijzelf beraden op overstappen…..
  Dank voor je post, ik word er altijd vrolijk van.
  Liefs
  Hylkia

  1. Hoi Hylika! Ik had ook mijn verzekeringen bij mijn niet duurzame bank onder gebracht. ASN heeft geen verzekeringen. Triodos ook niet. De Eerlijke Bankwijzer heeft ook een versie voor verzekeringen. Daar komt ASR als beste uit de bus. Ik ga daar nu naar overstappen. De tarieven van verschillende verzekeringen liggen dicht bij elkaar. Ik heb daar eerlijk gezegd niet naar gekeken, omdat ik het belangrijker vind om mijn impact te verlagen. Succes met uitzoeken en overstappen. Fijne dagen gewenst!
   Liefs, Fleur

Geef een antwoord