Groene voornemens: Start 2018 met het verduurzamen van jouw leven!

Lieve lezer,

Goede voornemens. Tegen het einde van het jaar heeft iedereen het er over. Sommige mensen haten ze, sommige mensen maken er elk jaar weer werk van. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, gezonder leven, noem maar op. Het gaat altijd om een nog betere versie van jezelf worden. Veelal gepaard met veel moeite, terugslag en diepe dalen. We kiezen immers altijd goede voornemens waarbij we onszelf ongelofelijk uitdagen. We kiezen altijd die dingen die moeilijk af te leren zijn, of veel moeite kosten om te behalen. Want, als we de afgelopen jaren niet de motivatie hadden om af te vallen, waarom zouden we dat – op 1 januari 2018 – op miraculeuze wijzen dan opeens wèl hebben?!

Wat nou als je een goed voornemen kiest wat niet persé jouzelf verbeterd. Een goed voornemen waarbij je eigenlijk dezelfde persoon blijft, je geen tè moeilijke uitdagingen aan gaat en je geen rigoureuze veranderingen van jezelf vraagt? Maar, een goed voornemen wat wèl een wereld van verschil maakt voor jouzelf en je omgeving? Dat zou toch heerlijk en ontspannen zijn? Je voelt het al aankomen… Kies daarom een groen voornemen!!

2018

Welke groene voornemens passen bij jou?

Onderzoek welk groen voornemen bij jou past en waarvan je zeker weet dat je deze kan volhouden. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag een minimaal een kwartier onder de douche staat, verwacht dan niet dat je dat van de een op de andere dag kan terugdringen naar 5 minuten. Kies er in dat geval voor om bijvoorbeeld 7,5 minuten te douchen, de helft minder per dag. Wanneer je meestal elke week iets nieuws koopt en je groene voornemen is om een jaar lang niet te shoppen, dan geef je jezelf geen kans. Neem jezelf voor om een maand lang niets te kopen of een jaar lang enkel elke maand. Je kan het ook groter aanpakken en bijvoorbeeld overstappen naar een groene energieleverancier in 2018. Lees mijn artikel ‘5 Simpele aanpassingen om je leven te verduurzamen’ voor meer groene tips om te beginnen met een duurzamere levensstijl.

Mijn groene voornemen

Natuurlijk heb ik óók een groen voornemen voor 2018. Namelijk: volledig vegetarisch eten.
Zoals ik al eerder kort vertelde in dit artikel is de vleesindustrie ontzettend vervuilend. Met name herkauwers en de productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Mijn groene voornemen voor 2017 was het schrappen van rundvlees uit mijn dieet. Ik eet nu al een jaar geen rundvlees meer en ben klaar voor de volgende stap. Een uitdaging (oei, ik ga mijzelf wel degelijk uitdagen dus…), omdat ik nog steeds erg van vlees (met name kip) houdt. Maar, het is wel een uitdaging waar ik 100% achter sta. Ik zal jullie het komende jaar op de hoogte houden van mijn nieuwe leven als vegetariër en zal jullie later uitgebreid meer vertellen over de impact van de vleesindustrie op het milieu.

Tot slot: Hoe klein je groene voornemen ook is, het is de juiste stap naar een meer bewust en duurzame levensstijl. Als jij 1 januari 2018 start met een groen voornemen, maak je al een groot verschil in jouw impact op het milieu en de aarde.

Laat je me weten welke groene voornemens jij kiest?

Liefs, Fleur

Geef een antwoord