Ik gebruik mijn mobiele telefoon al bijna 4 jaar. Hoe doe ik dat?

Lieve Lezer, 

We weten inmiddels dat onze spullen – en dan voornamelijk elektronica – op plek 1 staan van meest vervuilend aspect van ons leven. Babette Porcelijn heeft dit in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft uigezocht voor haar boek De Verborgen Impact

Het produceren van bijvoorbeeld mobiele telefoons zorgt voornamelijk voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het delven en bewerken van de (edel)metalen die in onze mobiele telefoon zit. Bijvoorbeeld goud, koper en tin. Voor het delven van deze materialen worden giftige stoffen zoals kwik gebruikt en dat zorgt voor ernstige vervuiling van grondwater en natuur. Vervolgens zorgt ook de productie en het transport van mobiele telefoons voor CO2-uitstoot. Het is daarom een goed idee om niet steeds een nieuwe telefoon te kopen. 

Als je écht een nieuw toestel nodig hebt, kun je beter een tweedehands of refurbished telefoon kopen. Maar, nog beter is zo lang mogelijk met je huidige telefoon doen. Ik gebruik mijn telefoon al bijna 4 jaar en in dit artikel vertel ik je hoe ik dat doe. 

mobiele telefoon

Je mobiele telefoon zo lang mogelijk gebruiken

Mijn 6 beste tips voor het zo lang mogelijk gebruiken van je telefoon zijn:

  • Neem een SIM-only abonnement. Dat scheelt geld (mij scheelde dat €25 per maand) en je komt hiermee niet in de verleiding om weer een nieuw toestel aan te nemen. 
  • Voorkom zo veel mogelijk dat de batterij helemaal leeg gaat, voordat je ‘m oplaadt. In tegenstelling tot de toestellen van vroeger, kun je tegenwoordig je telefoon beter al bij 25% opladen en vervolgens kort aan de oplader leggen tot ongeveer 75%. Vermijd ook zo veel mogelijk dat je telefoon te lang aan de oplader ligt. Is je batterij bijvoorbeeld op 30%-40% ’s avonds? Doe ‘m dan pas de volgende ochtend aan de oplader. 
  • Doe een hoesje om je telefoon. Een simpel voorzorgsmaatregel tegen schade aan je telefoon. Investeer in een goed hoesje die lang mee gaat en die je scherm en de rest van je telefoon goed beschermt tegen stoten of vallen. 
  • Zet je telefoon op spaarstand. Hiermee gaat je batterij tot wel 50% langer mee en hoef je minder vaak op te laden.  
  • Zet het scherm van je telefoon niet te helder. Dat bespaart ook batterij waardoor je deze minder vaak hoeft op te laden. 
  • Zorg dat je telefoon niet te warm wordt. Leg ‘m bijvoorbeeld op warme zomerdagen niet in de zon. 

Mijn telefoon doet het nog erg goed. De batterij is iets sneller leeg dan 4 jaar geleden, maar dat belemmerd mij niet. Ik ben nu – na bijna 4 jaar – zo gehecht aan deze telefoon dat ik ‘m nog veel langer wil gebruiken! 

Ik hoop dat je iets aan de tips hebt gehad lieve Lezer! 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord