De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1

Lieze Lezer,

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze computer en mobiele telefoon. Ons leven hangt ervan af. We werken er mee, blijven erdoor met elkaar in contact en het geeft ons ontspanning. Voor sommige mensen zijn computers en mobiele telefoons zelfs meer dan alleen gebruiksvoorwerpen. Voor die mensen is het een lifestyle.

Helaas hebben deze apparaten ook een keerzijde. Ze zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Naast het feit dat het opladen van je computer of mobiele telefoon veel energie kost, kost het produceren van deze apparaten nog veel meer energie én CO2-uitstoot. Daarnaast zijn er voor de productie kostbare grondstoffen nodig.

Ik ga mij de komende weken verdiepen in de invloed van computers en mobiele telefoons op het milieu, het efficiënt gebruiken van deze apparaten en het alternatief voor nieuwe computers en mobiele telefoons. Deze week vertel ik jullie over de productie van onze computers en mobiele telefoons en de invloed daarvan op het milieu én mensenlevens. Het is een beetje droge kost, maar wel goede kennis om te bezitten. Vanuit die kennis kunnen we namelijk verder werken en op zoek gaan naar alternatieven.

computer

De productie
Computers en mobiele telefoons bevatten allerlei materialen zoals koper, kobalt/nikkel, goud, tin, aluminium, kunststof en glas. Het winnen en bewerken van deze materialen kost veel energie. De mijnbouw voor koper en goud is hierin de voornaamste boosdoener. Voor het delven van goud zijn giftige stoffen zoals kwik nodig. Hierdoor raakt het water dat gebruikt wordt bij de mijnbouw vervuild. Dit vervuilde water raakt vermengd met het grondwater, wat ernstige gevolgen heeft voor het milieu. Volgens Babette Porcelijn van De Verborgen Impact zijn er zelfs 2.000 zwembaden nodig om het gif wat tijdens de productie van 1 laptop vrijkomt, te verdunnen tot een veilig niveau (hier schrok ik van).

De mijnbouw die nodig is voor de productie van een computer en een mobiele telefoons is dus de grootste vervuiler. Daarenboven moeten alle materialen die nodig zijn voor de productie getransporteerd en bewerkt worden. Dat kost eveneens veel energie en CO2-uitstoot. Als laatste moeten de computers en mobiele telefoons na de productie ook getransporteerd worden naar de plek waar ze verkocht zullen worden. Je begrijpt dat dat wederom veel CO2-uitstoot veroorzaakt.

Arbeidsomstandigheden
Naast de invloed van de mijnbouw op het milieu is er dikwijls spraken van zeer slechte werkomstandigheden voor de mijnwerkers. Zij maken zeer lange dagen onder slechte omstandigheden. Daarnaast worden ze blootgesteld aan de giftige stoffen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het delven van goud. Jaarlijks overlijden er honderden mijnwerkers voor de productie van onze computer en mobiele telefoons. Niet alleen in de mijnbouw zijn de werkomstandigheden slecht. Ook in de fabrieken waar onze computer en mobiele telefoon in elkaar gezet wordt werken mensen onder zeer zware omstandigheden. Er zijn beelden van Chinese fabrieken waar fabriekswerkers in slaap zijn gevallen naast hun werkplek, omdat ze soms wel 16 uur achter elkaar gewerkt hebben. Het zelfmoordpercentage onder deze (Chinese) fabrieksmedewerkers is hoog.

mobiele telefoon

Wat doen we met deze informatie?
Nu we weten hoe groot de impact van onze computer en mobiele telefoon is, kunnen we bij ons zelf nagaan wat we met deze informatie willen doen. Ik ben best wel onder de indruk van deze informatie en de grootte van de impact van onze computer en mobiele telefoon. Maar, ik wil ook graag een goed werkende computer en een moderne mobiele telefoon. Komende week ga ik mij daarom verdiepen in A-merk computers en mobiele telefoons met de nieuwste besturingssystemen, maar wel met een minimale invloed op het milieu.

Liefs, Fleur

2 Replies to “De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1”

  1. Wat een interessant onderwerp !! Ik volg.

    1. Leuk Hylkia! Dinsdag komt het vervolg online. Veel leesplezier!

Geef een reactie