De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1

Lieze Lezer,

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze computer en mobiele telefoon. Ons leven hangt ervan af. We werken er mee, blijven erdoor met elkaar in contact en het geeft ons ontspanning. Voor sommige mensen zijn computers en mobiele telefoons zelfs meer dan alleen gebruiksvoorwerpen. Voor die mensen is het een lifestyle.

Helaas hebben deze apparaten ook een keerzijde. Ze zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Naast het feit dat het opladen van je computer of mobiele telefoon veel energie kost, kost het produceren van deze apparaten nog veel meer energie én CO2-uitstoot. Daarnaast zijn er voor de productie kostbare grondstoffen nodig.

Ik ga mij de komende weken verdiepen in de invloed van computers en mobiele telefoons op het milieu, het efficiënt gebruiken van deze apparaten en het alternatief voor nieuwe computers en mobiele telefoons. Deze week vertel ik jullie over de productie van onze computers en mobiele telefoons en de invloed daarvan op het milieu én mensenlevens. Het is een beetje droge kost, maar wel goede kennis om te bezitten. Vanuit die kennis kunnen we namelijk verder werken en op zoek gaan naar alternatieven.

computer

De productie
Computers en mobiele telefoons bevatten allerlei materialen zoals koper, kobalt/nikkel, goud, tin, aluminium, kunststof en glas. Het winnen en bewerken van deze materialen kost veel energie. De mijnbouw voor koper en goud is hierin de voornaamste boosdoener. Voor het delven van goud zijn giftige stoffen zoals kwik nodig. Hierdoor raakt het water dat gebruikt wordt bij de mijnbouw vervuild. Dit vervuilde water raakt vermengd met het grondwater, wat ernstige gevolgen heeft voor het milieu. Volgens Babette Porcelijn van De Verborgen Impact zijn er zelfs 2.000 zwembaden nodig om het gif wat tijdens de productie van 1 laptop vrijkomt, te verdunnen tot een veilig niveau (hier schrok ik van).

De mijnbouw die nodig is voor de productie van een computer en een mobiele telefoons is dus de grootste vervuiler. Daarenboven moeten alle materialen die nodig zijn voor de productie getransporteerd en bewerkt worden. Dat kost eveneens veel energie en CO2-uitstoot. Als laatste moeten de computers en mobiele telefoons na de productie ook getransporteerd worden naar de plek waar ze verkocht zullen worden. Je begrijpt dat dat wederom veel CO2-uitstoot veroorzaakt.

Arbeidsomstandigheden
Naast de invloed van de mijnbouw op het milieu is er dikwijls spraken van zeer slechte werkomstandigheden voor de mijnwerkers. Zij maken zeer lange dagen onder slechte omstandigheden. Daarnaast worden ze blootgesteld aan de giftige stoffen die bijvoorbeeld vrijkomen bij het delven van goud. Jaarlijks overlijden er honderden mijnwerkers voor de productie van onze computer en mobiele telefoons. Niet alleen in de mijnbouw zijn de werkomstandigheden slecht. Ook in de fabrieken waar onze computer en mobiele telefoon in elkaar gezet wordt werken mensen onder zeer zware omstandigheden. Er zijn beelden van Chinese fabrieken waar fabriekswerkers in slaap zijn gevallen naast hun werkplek, omdat ze soms wel 16 uur achter elkaar gewerkt hebben. Het zelfmoordpercentage onder deze (Chinese) fabrieksmedewerkers is hoog.

mobiele telefoon

Wat doen we met deze informatie?
Nu we weten hoe groot de impact van onze computer en mobiele telefoon is, kunnen we bij ons zelf nagaan wat we met deze informatie willen doen. Ik ben best wel onder de indruk van deze informatie en de grootte van de impact van onze computer en mobiele telefoon. Maar, ik wil ook graag een goed werkende computer en een moderne mobiele telefoon. Komende week ga ik mij daarom verdiepen in A-merk computers en mobiele telefoons met de nieuwste besturingssystemen, maar wel met een minimale invloed op het milieu.

Liefs, Fleur

5 Antwoorden op “De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1”

 1. Hoi Fleur, ga zo door. Ik zelf heb het helemaal niet op mobiele telefoons en computers. Mijn mening is dat deze “voorutitgang” milieu/natuur/humanitaire en sociale vlak alleen maar verlies heeft gebracht. Wanneer ik erover begin (niet dwingend) met mensen dan lacht men het weg of kijkt een andere kant op. Ik doe het omdat ik hoop dat er soms mensen zijn die er meer bewust van worden. Ik werk ermee voor mijn werk, heb zelf nog heel lang een nokia simpel gehad. Nu wel een smartphone maar geen internet op. Hoe vaak mensen proberen af te dwingen dat ik dat wel neem omdat ze mij dan kunnen appen. Gelukkig ben ik een vrij autonoom persoon dus begin er niet aan. het liefst zou ik alles weer terug draaien naar toen er geen pc en mobieltjes waren. Ga zo door Fleur.

 2. Hoi Fleur,

  Ik was benieuwd of mensen ook wel eens stil staan bij het milieu als het om aanschaf van apparaten gaat. Goed om te zien dat er toch mensen over schrijven.

  Ik ben sinds 2010 gestopt met het kopen van nieuwe apparaten en koop alleen nog maar tweedehands, of nog beter red iets van het grofvuil. Het is onvoorstelbaar wat allemaal op de bult terecht komt en om eerlijk te zijn best deprimerend.
  Zo had ik eens een gesprek met een werknemer in de milieustraat, ik vroeg: “slaap je hier nooit slecht van?”
  “Och, eerder wel, maar je wordt harder. Ik kan je zelfs verzekeren dat er iets binnen handbereik nieuw in plastic tussen deze apparaten ligt.” Vervolgens draaide hij zich om en kwam met een muis in gesealde verpakking terug. Sinds enige tijd is het ook nog eens strafbaar geworden om iets mee te nemen van de stort, dat is misschien nog wel het meest ongezonde aan het geheel.

  1. Hoi Jochum, Ik denk dat heel veel mensen niet weten hoe schadelijk elektronische apparaten zijn. Daarom heb ik dit artikel geschreven. Om mensen bewust te maken. Mooi om te lezen dat jij je al bewust bent! Ik geloof best dat de tweedehands markt nog maar een fractie is van wat er allemaal wordt weggegooid. Wat we kunnen doen: spread the word. Iedereen laten zien dat tweedehands prima werkt en je meer niet nodig hebt.

 3. Wat een interessant onderwerp !! Ik volg.

  1. Leuk Hylkia! Dinsdag komt het vervolg online. Veel leesplezier!

Geef een antwoord