De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 2

Lieve Lezer,

Vorige week heb ik je in mijn artikel ‘De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1’ verteld over de productie van onze computer en mobiele telefoon en de invloed daarvan op ons milieu én mensenlevens. We hebben nu genoeg informatie om te concluderen dat computers en mobiele telefoons niet goed voor ons milieu zijn. Maar, het is wel heel fijn om een mooie, moderne en goed werkende computer en mobiele telefoon te hebben. Helemaal omdat ons leven er zo van af hangt tegenwoordig. Daarom vertel ik jullie deze week hoe je zonder te veel invloed op het milieu, toch een computer, mobiele telefoon of ander apparaat met de nieuwste besturingssystemen kan aanschaffen en gebruiken.

Refurbished
Je hebt er misschien al eens van gehoord. Refurbished computers, laptops, tablets en mobiele telefoons. Oude (kapotte) apparaten die een tweede leven hebben gekregen. Dit wordt meestal gedaan door een volledige technische check, eventueel het vervangen of upgraden van onderdelen en het installeren van de meest recente software. Op deze manier is een oud apparaat weer als nieuw.

Waarom kiezen voor refurbished?
Hier kan ik kort over zijn. Met de aanschaf van een refurbished computer of mobiele telefoon bespaar je veel geld met een voordeel dat kan oplopen tot wel 60%. Daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu om een tweedehands apparaat aan te schaffen. Voor jouw refurbished computer of mobiele telefoon hoeft namelijk geen nieuwe productie in gang gezet te worden. De schadelijke productie heeft al plaatsgevonden voor de eerste gebruiker. Refurbished is dus goed voor het milieu én goed voor je portemonnee! Wat wil je nog meer?

Waar kun je refurbished apparaten kopen?
Refurbished computers en mobiele telefoons koop je onder andere bij:

  • Leapp: verkoopt alleen maar refurbished Apple apparaten. Een hele fijne winkel, weet ik uit ervaring (lees hieronder mijn ervaring bij Leapp). Bij Leapp kun je, je oude Apple apparaten voor weinig geld laten maken of een ‘nieuwe’ refurbished computer, laptop, mobiele telefoon of tablet aanschaffen. Er zijn door heel Nederland Leapp winkels. Ook hebben ze een webshop.
  • Swoop: is goed te vergelijken met Leapp. Swoop verkoopt Apple, Samsung en verschillende andere merken. Er zijn een aantal winkels en verkooppunten in Nederland. Daarnaast hebben ze een webshop.

Mijn ervaring
Ik heb een Macbook uit 2008. Ongeveer 1,5 jaar geleden ontstonden er strepen in het scherm en werd het systeem steeds langzamer. Ik ben toen met mijn laptop naar de Apple store gegaan. Daar kreeg ik te horen dat zij niets voor mij konden betekenen omdat mijn computer zo oud was, dat er geen nieuw besturingssysteem op geïnstalleerd kon worden. Er zat volgens de verkoper niets anders op dan een nieuwe computer aan te schaffen. Helaas bleek dat geen optie. De nieuwe computers kostten dusdanig veel geld, dat ik dat niet kon betalen. Daarnaast wilde ik liever mijn oude vertrouwde laptopje behouden. Ik was nog niet klaar voor een afscheid.

Ik ben die dag nog naar een Leapp winkel gefietst. Daar vertelde ik de medewerker over mijn ervaring in de Apple store. Hij vertelde mij dat mijn computer helemaal niet kapot was en nog jaren mee kon. Apple maakt het besturingssysteem van apparaten op zo’n manier, dat je op een gegeven moment gedwongen wordt om een nieuwe te kopen, terwijl het apparaat nog niet kapot is. Schandelijk, vind je niet?
Gelukkig kon de Leapp medewerker mijn vertrouwde laptopje weer nieuw leven inblazen. Voor nog geen €200 heeft hij mijn laptop helemaal schoongemaakt, een groter geheugen én het nieuwste besturingssysteem geïnstalleerd. Op deze manier kan mijn laptop weer minstens 5 jaar mee, heb ik veel geld bespaard én heb ik een bijdrage geleverd aan een beter milieu. Gelukkiger kan je mij niet maken.

Dus, heb jij een nieuwe computer of mobiele telefoon nodig? Is je computer of mobiele telefoon stuk? Overweeg dan refurbished!

Nog een laatste tip: is je oplader kapot? Kijk dan eens op Marktplaats! Mijn Macbook oplader was laatst kapot. Ik kocht een ‘nieuwe’ op Marktplaats die het perfect doet en bespaarde daarmee veel geld.

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 2”

  1. wat denk je van de verpakking?

    1. Hoi Diana , Als het gaat om spullen en dan vooral elektronica (in dit geval telefoons of computers) zit de impact met name in het product zelf. Daardoor instaat de meeste schade aan het milieu door de productie. De impact van de verpakking is maar een klein gedeelte. Omdat het minder energie kost om te maken en verwerken. Als je hier meer over wilt weten, kun je het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn lezen. Zij legt heel goed uit welke aspecten in ons leven de meeste impact hebben. Liefs, Fleur

Geef een antwoord