De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 3

Lieve Lezer,

Nu we weten waarom we eigenlijk geen nieuwe computers of mobiele telefoons zouden moeten kopen (zoals je kon lezen in mijn artikel De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 1) én nu we weten waar we de nieuwste milieuvriendelijke computers en mobiele telefoons kunnen aanschaffen (zoals je kon lezen in mijn artikel De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu – nr. 2) kunnen we nog verder op onderzoek uit.

Deze week vertel ik jullie over de houdbaarheid van je computer en mobiele telefoon en hoe je die positief kan beïnvloeden in het dagelijks gebruik. Want, hoe langer we met onze computers en mobiele telefoons doen, hoe beter voor het milieu.

Slim opladen
De batterij in een computer en mobiele telefoon is het meest gevoelige onderdeel. Het is daarom zaak om goed met de batterij om te gaan door slim op te laden. Hieronder een aantal tips:

 • Wacht niet te lang met opladen. De batterij in computers en mobiele telefoons functioneert het beste tussen 25% en 75%
 • Laat je batterij niet helemaal leeglopen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de mobiele telefoons van vroeger, is het niet goed om je batterij helemaal leeg te laten lopen en in één keer tot 100% op te laden. Dan verbruikt de batterij meer energie en slijt sneller
 • Regelmatig kort opladen is beter dan in een keer lang opladen
 • Laat je computer of mobiele telefoon niet aan de oplader zitten als de batterij al 100% geladen is. Hierdoor slijt de batterij veel sneller (dus ’s nachts niet aan de oplader leggen. Moet ik ook afleren…)
 • Zorg dat je computer of mobiele telefoon niet oververhit raakt. Let op met tropische temperaturen. Laad je telefoon niet te lang op wanneer het erg warm is
 • Gebruik je mobiele telefoon niet tijdens het opladen

slim gebruik computer en mobiele telefoon

Energiezuinig gebruik
Gebruik je computer en mobiele telefoon zo energiezuinig mogelijk. Zo gaat de batterij én het apparaat langer mee. Hieronder een aantal tips:

 • Zet je mobiele telefoon op de ‘spaarstand’. Hiermee gaat de batterij tot wel 50% langer mee
 • Zet ‘automatisch synchroniseren’ van applicaties op je mobiele telefoon uit
 • Zet automatische updates uit. Update applicaties handmatig of alleen wanneer je Wifi gebruikt
 • Gebruik op je mobiele telefoon zo veel mogelijk Wifi in plaats van 3G of 4G. Het gebruik van wifi kost veel minder energie
 • Zet je computer uit wanneer je die niet gebruikt
 • Zet het scherm van je computer zo min mogelijk op volledige helderheid

Reparatie
Is je computer of mobiele telefoon écht kapot? Ga dan niet voor een nieuwe maar voor reparatie! Is je scherm gebroken, laat de batterij niet meer goed op of is er een grondige schoonmaak nodig? Op bijna alle plaatsen waar je een computer of mobiele telefoon kan kopen, kan je die ook laten maken. Reparatie kan meestal al vanaf een paar tientjes.

Is reparatie niet meer mogelijk? Gooi je oude computer of mobiele telefoon dan niet bij het restafval in de vuilnisbak. Op die manier kunnen de grondstoffen niet meer hergebruikt worden. Kijk bij Wecycle waar je je oude apparaten kunt inleveren, of ga naar lokale telecomwinkels of computerzaken.

Dit was het laatste artikel in de reeks ‘De invloed van je computer en mobiele telefoon op het milieu’. We hebben geleerd wat de invloed van de productie van onze computer en mobiele telefoon op het milieu en mensenlevens is, waar we de milieuvriendelijke versie kunnen aanschaffen en hoe we zo lang mogelijk met onze geliefde computers en mobiele telefoons kunnen doen. Ik heb veel opgestoken van dit onderzoekje (voornamelijk over het opladen en energiezuinig gebruik). Ik hoop jij ook!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord