Koken met seizoensproducten: lekker, gezond en beter voor het milieu

Lieve Lezer,

Vroeger was het doodnormaal om te eten wat er op dat moment ‘in het seizoen’ was. Producten buiten het seizoen of uit andere landen waren simpelweg niet voorhanden. Tegenwoordig is dat wel anders. Op elk moment in het jaar is ieder soort groente of fruit overal verkrijgbaar. Maar, wist je dat bijvoorbeeld aardbeien in januari schadelijk zijn voor het milieu? In dit artikel zal ik je vertellen waarom koken met seizoensproducten goed voor jou én goed voor de aarde zijn.

Uit de koude grond, uit de kas of uit het buitenland

Het verbouwen van groente en fruit kost veel meer energie en grondstoffen dan we doorhebben. De energie komt in dit geval veelal van fossiele brandstoffen, welke voor schadelijke uitstoot zorgen. Bovendien is er voor het verbouwen van groente en fruit veel ruimte nodig, wat vaak ten koste gaat van natuur en daarmee de leefomgeving van insecten.

Het is niet per definitie te zeggen of groente en fruit uit de koude grond, uit de kas of uit het buitenland beter zijn voor het milieu. Dit verschilt namelijk per maand en land van herkomst. Er zijn een aantal factoren die meespelen:

  • Groente en fruit uit de koude grond is meestal beter voor het milieu dan uit de kas. Behalve als die kas duurzaam wordt verwarmd. Dan is er eigenlijk geen verschil.
  • Groente en fruit uit landen buiten Europa zijn slechter voor het milieu. Deze moeten immers per vliegtuig vervoerd worden, wat vanzelfsprekend voor veel uitstoot zorgt. Vervoer per vrachtwagen of boot is beter. Eigenlijk geld: hoe dichterbij het land van herkomst, hoe beter. Wil je weten wat het land van herkomst is? Deze staat meestal op de verpakking of op de schapkaart vermeld.
  • Biologische producten zijn beter dan niet biologische producten. Er worden immers minder schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Maar, let op het land van herkomst. Is het product per vliegtuig vervoerd? Dan is een biologisch product in dit geval geen betere koop.
  • Groente en fruit uit het buitenland kunnen beter voor het milieu zijn dan groente en fruit uit een verwarmde kas in Nederland. Het verwarmen van de kas (wanneer dit niet duurzaam gebeurd) kost vaak meer energie dan het vervoeren van deze producten.

Veel om mee rekening te houden he? Het wordt zo wel een heel gedoe. Groente en fruit is de basis voor een milieuvriendelijk dieet. Hoe pakken we dat nu aan? De oplossing: koken met seizoensproducten. Hierdoor komt al het bovenstaande nagenoeg te vervallen.

koken met seizoensproducten

Koken met seizoensproducten

Volgens mij moeten we teruggaan naar de eetgewoontes van vroeger. Koken wat het seizoen ons biedt. Dat zorgt voor het minste uitstoot en grondstoffen. Deze producten worden namelijk niet in de kas verbouwd en de reisafstand naar de winkel is kort. Daarnaast zijn deze producten vaak lekkerder en goedkoper. Aardbeien smaken in de zomer immers veel lekkerder dan in de winter. Toch?

Milieu Centraal heeft een hele handige app gemaakt, om per maand inzichtelijk te maken welke groentes en fruit je op dat moment het beste kan aanschaffen of juist beter kan laten liggen. Deze app heet ‘Groente- en fruitkalender’. Een supermakkelijke en overzichtelijke app. Downloaden dus!

Overigens ben ik ook geen heilige boon hoor. Ik let wel op welke aankopen ik doe en ik gebruik de app van Milieu Centraal, maar soms heb ik zin in iets wat op dat moment niet de beste keuze is. Gelukkig hoeven we niet perfect te zijn toch?

Wat trouwens helemaal mooi is: biologische seizoensproducten. Dubbel goed!

Inspiratie voor het koken met seizoensproducten

Wil je inspiratie voor het koken met seizoensproducten? Ik heb even in de zoekmachines gedoken en dit is de uitkomst:

Dus lieve Lezer, ga voor een smaakvol leven én wees lief voor de aarde.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord