Leestip: Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

Lieve Lezer, 

Soms wordt er zo’n boek geschreven wat een gesprek op gang brengt. Een boek waar iedereen het over heeft. Het boek van Jelmer Mommers is zo’n boek. Het is alweer een aantal maanden geleden verschenen en ik vertel jullie nu waarom jullie allemaal dit boek zouden moeten lezen. 

Over Jelmer Mommers

Jelmer Mommers is journalist. Hij schrijft voor de Correspondent als correspondent klimaat & energie. Dat doet hij sinds 2015. Dit jaar – in 2019 – verscheen zijn eerste boek: ‘Hoe gaan we dit uitleggen’? Sinds het uitbrengen van dit boek spreekt Jelmer op verschillende evenementen. Ik heb naar hem geluisterd tijdens de Klimaatnacht in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en tijdens het ACT. festival van de ASN Bank

Hoe gaan we dit uitleggen

Hoe gaan we dit uitleggen

Dit boek is allesomvattend. Ten minste, als het over klimaatverandering gaat. Het omschrijft precies hoe klimaatverandering is begonnen, wat er op dit moment allemaal gebeurd en hoe de toekomst er uit kan zien. Op dat laatste gaat Jelmer Mommers uitgebreid op in. Want, de keuzes die wij nu maken, bepalen direct hoe onze toekomst er uit gaan zien. Dat is natuurlijk logisch, maar als het om klimaatverandering gaat, maakt het nogal veel uit hoe we nu handelen. Want, kiezen we voor matige economie, écht hete dagen, schaarste in voedsel en eindeloze stromen vluchtelingen? Of, kiezen we voor groen, een bloeiende economie, veel nieuwe banen, samenwerking tussen landen en vertrouwen in de toekomst?

In het begin van het boek, als Jelmer ons meeneemt in hoe het allemaal begonnen is en wat er op dit moment allemaal misgaat, wil je inderdaad in foetushouding in een hoekje van de kamer gaan liggen. Het wordt nog erger als hij omschrijft hoe onze leefomgeving er uit gaat zien, als we nu niets doen. Langzamerhand komt gelukkig de positiviteit terug en lezen we over een groene aarde met bloeiende natuur en dito economie. Gelukkig eindigt het boek met wat er allemaal al wordt gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Jelmer noemt het “het gevecht van de eeuw” en dat vind ik zo mooi gezegd. Ook leert hij ons wat wij zélf kunnen doen om deel uit te maken van dit gevecht. Want “onze toekomst op aarde schrijven wij zelf”.

Waarom jij dit boek moet lezen

Zet jezelf schrap als je aan dit boek begint. Het laat je eerst machteloos voelen. Gelukkig wordt dat opgevolgd door een strijdlust. Daarnaast heeft het mij heel veel feiten geleerd over klimaatverandering. Bijvoorbeeld over hoe verduurzaming de economie werkelijk kan boosten. En, hoe verduurzaming de verschillen tussen arm en rijk kleiner kan maken. Het boek brengt nuances aan in de klimaatdiscussie en bewijst ons dat verduurzaming écht de goede beslissing is, voor iedereen. Dit alles gebaseerd op feiten en goed onderzoek. 

Ik hoop dat jij dit boek ook zal lezen lieve Lezer! 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord