Leestip: Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Lieve Lezer, 

Ik leef al bijna binnen de draagkracht van de aarde. Het scheelt nog 0.3 aardbol. Waar ik voornamelijk nog aan kan werken zijn spullen. Het kopen van nieuwe spullen. Twee weken geleden vertelde ik jullie over mijn goede voornemen van 2019: opruimen en minimaliseren. Het opruimen en minimaliseren geeft mij hopelijk een andere kijk op spullen. Op de waarde van spullen in mijn leven. Want, heb ik echt alles nodig wat ik bezit? Ik hoop dat minder spullen meer ruimte in mijn hoofd creëert. Meer ruimte voor creativiteit, ervaringen en rust. Afgelopen tijd heb ik het boek ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx gelezen. Dit boek gaf mij het laatste zetje tot de beslissing om te gaan opruimen. 

Waarom jij dit boek ook moet lezen

De voornaamste reden waarom ik zo genoten heb van dit boek, is de herkenbaarheid van Jelle. Jelle is als een vriend. Iemand die je kent. Zoals ieder ander, voornamelijk in dezelfde leeftijdsgroep. Jelle start het boek met zijn eigen levensverhaal. Zijn ervaringen die hem tot minimalisme en duurzaamheid hebben gebracht. Een ongelofelijk herkenbaar verhaal. Wat iedereen zal herkennen. Een kwetsbaar verhaal. En pinkte zelfs een traantje weg… 

Omdat het zo herkenbaar is, lijken de oplossingen en tips van Jelle een soort antwoord op een heleboel vragen en worstelingen die ik – en met mij nog veel meer mensen – hebben. Alsof hij naar je uitreikt en zegt: “Hé vriend, probeer dit eens. Het zal je helpen zoals het mij hielp”.  Op dezelfde manier als dat Jelle steun in andere boeken vond. Mooi dat hij die steun nu ook aan andereen kan geven met zijn eigen boek. 

Dit boek geeft je ten eerste inzicht in wáárom minimaliseren je leven kan verruimen. Waarom het kan helpen met worstelingen in het leven die ogenschijnlijk niets te maken hebben met de hoeveelheid spullen die je bezit. Waarom je het kan helpen om jouw pad te vinden in het leven. Daarnaast geeft dit boek je tips hoe je kan gaan beginnen met opruimen, minimaliseren en duurzaam leven. Van bepalen wat wel en niet waarde voor je heeft tot lijstjes maken en spullen ordenen en een plek geven. Spullen neemt een belangrijke plek in binnen een duurzame levensstijl. Een belangrijke maar kleine plek. Ook dit thema haalt Jelle aan. De rol van spullen in een duurzame levensstijl en hoe je je voetafdruk kan gaan verkleinen. Ook dat draagt bij aan een overzichtelijkere en gelukkigere levensstijl met meer ruimte voor wat wél belangrijk is. 

Verlangen naar minder

Mijn les uit dit boek

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei, wil ik werken aan mijn kijk op spullen. ‘Verlangen naar minder’ heeft mij laten inzien, dat hoe minder spullen je bezit, hoe minder behoefte je hebt aan spullen. Spullen worden minder belangrijk. Andere dingen worden belangrijker, zoals ervaringen, met vrienden en familie zijn en vrije tijd. Het creëert rust en creativiteit. Het is niet zo dat ik bergen spullen bezit en koopverslaafd ben, maar ook ik ben wel eens vatbaar voor de dwingende boodschap van reclames en aanbiedingen. Ook ik ben deel van de koopgeneratie waar we in zitten. Ik wil genieten van wat ik heb en van wat ik écht nodig heb. Ik wil mij kunnen focussen op mijn pad en de dingen die het leven waard maken. Na dit boek ben ik ervan overtuigd dat het me gaat lukken. 

Herken jij je ook hierin? Lees dan dit boek van Jelle Derckx. Ik hoop dat het je net zo veel zal brengen als ik. Wil je trouwens meer van Jelle lezen dan alleen zijn boek, bezoek dan zijn blog Growthinkers

Veel leesplezier!

Liefs, Fleur

5 Antwoorden op “Leestip: Verlangen naar minder – Jelle Derckx”

 1. Benieuwd wat het je gaat brengen de komende tijd! Zie dat je Kondo ook al gezien hebt. Goede combinatie voor een nieuwe mindset 🙂

  1. Het boek samen met de serie van Marie Kondo was inderdaad de ultieme inspiratie samen 🙂 Nu nog beginnen…

 2. Hi Fleur, ik las het boek onlangs ook en zelfs op mijn 66 jarige leeftijd leerde ik van zijn zoektocht. Ook begon ik onmiddellijk met opruimen a la Marie Kondo (zie haar 8 afleveringen op Netflix, die keek ik op mijn laptop via account van mijn dochter …… dat kan dus!!)
  Nu (bijna) alles opgeruimd is ga ik ook ontspullen. 2 uitgebreide serviezen naar 1 terug bv. En de overbodige spullen en boeken gaan op MP, Koningsdag en daarna naar de Emmaus (verkoop voor goed doel).
  Ik word rustiger en blijer van deze actie!
  Ook allerlei app’s verwijderd van telefoon en meldingen uitgezet. Wat een rust geeft dat!
  Ik ga nog op zoek naar de boeken due hij noemt op boekwinkeltjes.nl.
  En die animatie film wil ik ook zien. Over angsten die in je hoofd zitten.
  Ik vind het boek zeker de moeite waard.
  Liefs
  Hylkia

  1. Hi Hylkia,

   Wat mooi om te horen dat het boek jou ook heeft geïnspireerd! Ik heb alle afdelingen van Marie Kondo in twee dagen achterelkaar afgekeken 😉 Nu heb ik nog meer zin om op te ruimen. Ik moet er alleen nog even de tijd voor vinden.

   Goeie tip om ook je telefoon aan te pakken. Dat zal ook veel rust geven inderdaad.
   Veel succes met de volgende stappen die je gaat ondernemen!

   Liefs, Fleur

Geef een antwoord