Leestip: Dit is een goede gids

Lieve Lezer,

Toen ik eenmaal besloten had dat ik mijn leven wilde verduurzamen, kreeg ik ook behoefte aan boeken over een duurzame levensstijl. Boeken van schrijvers die niet met het vingertje wijzen, maar je enkel goede groene alternatieven geven voor de dagelijkse dingen. Na wat research kwam ik al snel uit bij het boek ‘Dit is een goede gids (voor een duurzame lifestyle)’ van Marieke Eyskoot. Op vakantie naar Griekenland vorig jaar heb ik dit boek, aan het zwembad, in één ruk uitgelezen. Wat een fantastisch boek!!

Dit is een goede gids - kaft

Waarom je dit boek moet lezen
‘Dit is een goede gids’ is een alomvattende levensgids voor een duurzame levensstijl. Werkelijk ieder aspect van het leven komt aan bod. Mode, reizen, schoonmaken, levensgebeurtenissen zoals je huwelijk en zelfs je begrafenis. Voor elk van deze aspecten geeft Marieke Eyskoot je groene tips en duurzame alternatieven. Zo vertelt ze over mooie duurzame merken, luxe natuurlijke verzorgingsproducten en onvergetelijke reisbestemmingen. Ze leert je hoe jij jezelf, je huis, je gezin en de wereld op een groene en bewuste manier kan verzorgen en onderhouden, zonder dat het saai of oncomfortabel wordt. Naast dit alles staat het boek vol met inspirerende interviews met (bekende) pioniers van de duurzame levensstijl (mijn favoriete interview is die met actrice Thekla Reuten en natuurlijk het zeer treffende voorwoord van Eric Corton).
In het geval bovenstaande je nog niet heeft overgehaald om dit boek te kopen, dan zal de prachtige vormgeving van het boek je zeker overhalen. Het boek is een soort magazine met prachtige foto’s. Mijn goede gids staan nu vol met aantekeningen, strepen en pijlen. Er zitten vouwen en stickertjes in. Maak je geen zorgen, Marieke Eyskoot moedigt dat alleen maar aan.

Dit is een goede gids - mode

Mijn les uit dit boek
‘Dit is een goede gids’ leert je over een duurzame levensstijl. Wanneer je het hele boek hebt gelezen zal je bomvol duurzame inspiratie zitten. Wat het boek mij voornamelijk heeft geleerd is dat het leven haar kwaliteit moet blijven behouden en dat dat juist met een duurzame levensstijl heel goed kan. Marieke Eyskoot zegt het in haar inleiding heel mooi: “Het leven is om te vieren, niet om weg te gooien of te verkwanselen met spullen die eigenlijk te min voor ons zijn”. Het gaat om een moderne levensstijl vol met mooie merken, een geweldige stijl en oog voor een ander en de wereld.

Naast mijn les over de kwaliteit van het leven heeft Marieke Eyskoot mij nog iets geleerd: Duurzame merken zijn niet duur, gangbare merken zijn simpelweg te goedkoop. Dit was echt een eyeopener voor mij. In het hoofdstuk over kleding en accessoires wordt duidelijk beschreven wat de invloed van gangbare merken op mens en milieu is. Het beschrijft dat gangbare merken (voornamelijk grote ketens) kleding maken die simpelweg niet zo goedkoop kan zijn, wanneer je kijkt naar het hele productieproces. Een wijze les.

Dit is een goede gids - wonen en reizen

Lieve Lezer je begrijpt mijn punt: koop dit boek! Ik kocht het bij Bol.com, maar je kan het ook gewoon bij de (grotere) boekhandel kopen.

Veel leesplezier!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord