Menstruatie cup ‘OrganiCup’: voel je schoon en zeker tijdens je menstruatie

Lieve Lezer,

Ik heb een paar maanden geleden mijn spiraaltje laten verwijderen. Ik had last van hevige pijn door mijn cyclus en ik voelde mij niet meer prettig bij het idee van extra hormonen in mijn lijf. Door het spiraaltje had ik al ruim 7 jaar geen normale menstruatie meer gehad. Dat wil zeggen, ik bloedde niet. Ik voelde me daardoor niet meer in control over mijn lijf. Ik had geen idee of ik een regelmatige cyclus had. Genoeg rede dus, om ‘m te verwijderen. Maar ja, dan word je opeens weer ongesteld. Direct een hele buts tampons in huis gehaald. Tot dat ik de menstruatie cup ‘OrganiCup’ ontdekte. In dit artikel vertel ik je mijn ervaring met de OrganiCup en waarom ik vind dat jij dit levensreddend ding meteen in huis moet halen.

De OrganiCupmenstruatie cup

De OrganiCup is een menstruatie cup. Letterlijk een soort bakje wat je inbrengt, om het menstruatiebloed op te vangen. Dat klinkt meteen vies, onhandig en eng. Dat dacht ik in het begin ook…

De originele OrganiCup is een idee uit Denemarken. De cup is in het leven geroepen om de invloed van onze ongesteldheid op ons leven, het milieu en onze gezondheid te veranderen. Voordat deze cup er was – zeg maar, pre-organicuptijd – waren maandverband, inlegkruisjes en tampons de dingen die vrouwen konden gebruiken tijdens hun menstruatie. Deze producten zijn langzamerhand geëvalueerd tot producten die zeer goed hun werk doen, maar het zijn ook producten boordevol chemicaliën en plastic. Dat is punt één, écht niet goed voor je lichaam en punt twee, zorgt dat voor een heleboel afval. De helft van de wereldbevolking is maandelijks ongesteld. Kun je je voorstellen hoeveel afval we dus met z’n alle produceren?

Het gebruik van een menstruatie cup zorgt dus voor minder schade aan je gezondheid, minder schade aan het milieu én het maakt het leven een stuk makkelijker. Je hebt namelijk altijd je cup bij de hand en je hoeft nooit meer tampons of maandverband te kopen. Daarnaast is dat gehannes met tampons verwisselen op de wc voorbij, want je kan de OrganiCup 12 uur lang inhouden. Ideaal!

FAQ

Als ik andere vrouwen vertel dat ik de OrganiCup gebruik krijg ik altijd dezelfde vragen. Daarom beantwoord ik ze bij deze allemaal tegelijk:

 • Doet het inbrengen van de cup pijn? Nee. Het materiaal is heel zacht. Je moet even je manier vinden om de cup comfortabel in te brengen, maar dat gaat al heel snel goed.
 • Voel je de cup zitten? Nee. Ik voel een tampon meer zitten.
 • Is het vies om de cup te legen? Ik val in herhaling: Nee. Ik vind het niet vies in ieder geval. Het komt uit mijn eigen lijf en ik vind het eigenlijk wel fijn om te zien hoeveel bloed ik verlies. Dat geeft inzicht in je cyclus.
 • Kun je slapen/sporten/zwemmen met de cup? Ja! Je kan er alles mee doen.
 • Hoe lang kan je de cup laten zitten? Je kan de cup tot 12 uur lang inhouden.
 • Kan je de cup ook gebruiken bij een zware menstruatie? Ik heb zelf een zware menstruatie en vind de cup daarom juist fijn. Met tampons moet ik om de havenklap verwisselen en de cup kan ik gewoon inhouden.
 • Hoe maak je de cup schoon? Wanneer je de cup bestelt, kook je die eerst een paar minuten uit. Hierna kun je ‘m direct gebruiken. Na je menstruatie kook je ‘m weer uit. Tussendoor hou je de cup schoon met water en milde zeep.
 • Hoe lang kun je de cup gebruiken? Je kan de cup jarenlang gebruiken. Ik gebruik ‘m pas een paar maanden, maar het is een onverwoestbaar ding.
 • Van welk materiaal is de cup gemaakt? De cup is gemaakt van zachte, allergievrije silicone en is 100% vrij van bleekmiddel, lijm, parfum, lotion of andere dingen die niet in je lichaam thuishoren.
 • Waar koop je de OrganiCup? Ik heb ‘m besteld op de officiële website. Soms hebben ze een actie dat wanneer je er een koopt, je een tweede kan schenken aan een vrouw in een ontwikkelingsland. Hoe mooi is dat?

Met de OrganiCup doe je niet alleen jezelf een plezier, je doet ook de aarde een plezier. Daarom verdient de OrganiCup een mooie plek in het leven met een groen accent.

Heb je nog meer vragen over de cup? Laat het mij dan weten!

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Menstruatie cup ‘OrganiCup’: voel je schoon en zeker tijdens je menstruatie”

 1. Hoi Fleur,
  Ik heb hem ‘gewoon’ bij het kruidvat gekocht. Dus hoeft niet per se via een webwinkel.
  Nog niet gebruikt, maar nu jij zo enthousiast bent, ga ik het toch maar eens proberen…
  Groet, Annemiek

  1. Hoi Annemiek, dat is ook makkelijk! Ik hoop dat je er net zo blij mee zal zijn als ik. Laat je me weten wat je ervaring is?

Geef een antwoord