Met de trein naar Bergamo in Italië

Lieve Lezer, 

Een aantal weken geleden vertelde ik jullie al over de eerste twee delen van onze treinreis in april. Namelijk, de treinreis naar Zwitserland en de reis door naar Verona in Italië. Vandaag vertel ik jullie over het laatste gedeelte van onze reis: de reis naar Bergamo. Een klein stadje in het Noorden van Italië. 

Met de trein naar Bergamo

De reis

We hebben bijna al onze treintickets vooraf gekocht bij De Treinreiswinkel. We hadden gereserveerde tickets voor de reis van Amsterdam naar Zwitserland, de reis van Zwitserland naar Italië en de reis van Italië terug naar huis. Voor zo’n treinreis met verschillende bestemmingen krijg je een interrail pas. Met deze pas konden we nog twee extra dagen gratis reizen met de trein tijdens onze vakantie. 

Een van die twee extra reizen op onze Interrail pas hebben we gebruikt voor het stuk van Verona naar Bergamo. Daaruit volgt al meteen mijn eerste tip van dit artikel: ga je door Italië met de trein? Reserveer dan vooraf ál je treintickets en daarmee de zitplaatsen. Het reguliere treinnetwerk in Italië is namelijk een beetje zoals de Italianen zelf: heel relaxed, alles op eigen tijd en vooral geen haast. Hierdoor hebben we een paar keer een uur of meer moeten wachten tijdens het overstappen en duurde de reis naar Bergamo veel langer dan gedacht. 

Gelukkig is de treinreis van Verona naar Bergamo, net als de andere reizen, prachtig. Je komt weer langs Lago di Garda (Het Garda meer) en rijt door de prachtige Italiaanse landschappen. 

met de trein naar Bergamo
Piazza Del Duomo

Bergamo

Bergamo is een historische stad. Het bevat nog veel middeleeuwse architectuur en andere historische elementen, omdat de stad nog nooit overwonnen of ingenomen is tijdens een oorlog. Daarom is er veel bewaard gebleven. Rondlopende door de stad kijk je je ogen uit naar de prachtige Duomo’s (bezoek vooral de Piazza Del Duomo) en andere architectuur. Het is werkelijk een schilderachtig stadje. 

Bergamo bestaat uit twee delen. De nieuwe stad (Città Bassa) ligt beneden en de oude stad (Città Alta) boven, ingepakt door dikke muren. Van de nieuwe naar de oude stad ga je met de Funicolare (kabelbaan), maar het is net zo makkelijk te lopen via de trappen. Vanaf de oude stad kun je nog een Funicolare naar boven nemen. Aan het einde van deze kabelbaan kom je in de groene heuvels van Bergamo. Daar kun je prachtig wandelen. Neem een lunch mee of lunch in een van de idyllische dorpjes waar je door heen loopt. Maak je klaar voor mooie uitzichten! 

Ook heel leuk: Het stracciatella ijs is uitgevonden in Bergamo. Specifiek door ijssalon Gelateria La Marianna. Ga daar heen en proef het beroemde ijs met stukjes chocola zoals je dat nog nooit hebt geproefd. 

Bergamo is echt een parel. Perfect voor een drie dagen stedentrip. We vonden het daarom ook heel jammer dat we weer weg moesten. Van Bergamo gingen we eerst terug naar Verona. Daar hebben we de nodige flessen wijn, olijfolie en balsamicoazijn ingekocht alvorens we aan de treinreis terug naar Amsterdam begonnen. Door vertraging duurde de terugreis uiteindelijk 11 uur. Dat was best lang. Op een gegeven moment heb je alle spelletjes al drie keer gespeeld en ben je uitgelezen. Gelukkig konden we regelmatig door de trein lopen en de benen strekken. Eenmaal thuis waren we blij en keken we terug op een prachtige treinreis naar Zwitserland en Italië. 

Ik hoop dat de drie reisverslagen jou, lieve Lezer, inspireert om de volgende keer ook de trein te nemen naar je vakantiebestemming.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord