Met de trein naar Zwitserland

Lieve Lezer,

Afgelopen donderdag zijn we teruggekomen van onze 10-daagse treinreis naar Zwitserland en Italië. Het waren 10 dagen vol wandelingen, natuur, heerlijk eten en prachtige steden. In een reeks van drie artikelen zal ik onze ervaringen en tips delen, zodat jij ook wordt geïnspireerd om zo’n mooie reis te maken. Deze week vertel ik jullie over onze reis met de trein naar Zwitserland.

Met de trein naar Zwitserland

Tickets boeken

Wij hebben onze gehele reis geboekt bij de Treinreiswinkel. De Treinreiswinkel biedt kant en klare reizen aan, maar je kan ook zelf je reis samenstellen. Dat laatste hebben wij gedaan. We hebben eerst bedacht welke plaatsen we wilde zien en hoeveel dagen we daar wilde besteden. Vervolgens hebben we de Treinreiswinkel onze wensen gemaild. Zij zoeken vervolgens de gehele reis uit en kunnen ook hotels boeken. Voor onze hebben ze het hotel in Grindelwald, Zwitserland geboekt. Uiteindelijk krijg je van de Treinreiswinkel het gehele reisplan, de route en alle tickets opgestuurd per post. Ze houden daarbij ook rekening met eventuele werkzaamheden.

Als je meerdere plaatsen en landen bezoekt in één reis (zoals wij hebben gedaan) dan ontvang je een Interrail ticket en aparte reserveringen per treinreis. Met een Interrail ticket kun je eventueel nog extra treinreizen maken tijdens je vakantie. Daarnaast hebben wij ervoor gekozen om 1e klas te reizen. Dat kon al voor maar €15 extra per persoon.

Tip: bestel de gratis brochure van de Treinreiswinkel. Die staat bomvol ongelofelijk mooie treinreizen.

met de trein naar Zwitserland

De reis

Onze reis begon op Amsterdam Centraal. Daar zijn we op de trein gestapt naar Bazel, Zwitserland. Dat is een reis van ongeveer 7 uur. Op Bazel zijn we overgestapt op de trein naar Bern. De laatste overstap was op Interlaken waar we op een klein bergtreintje zijn gestapt naar Grindelwald, onze eindbestemming in Zwitserland. De gehele reis duurde in totaal 11 uur.

De treinreis naar Grindelwald was comfortabel. We hadden zelf lunch en koffie meegenomen, maar je kan ook eten en drinken halen in de bistro wagon. Let op: soms blijft deze gesloten door uiteenlopende redenen. Zorg daarom dat je sowieso zelf wat te eten bij je hebt.

Tijdens de reis zie je het landschap om je heen veranderen. Vooral het laatste stuk is prachtig. Je rijdt tussen de bergen door en gaat voorbij idyllische Zwitserse landschappen. Groen gras, van die typisch Zwitserse houten huizen, koeien met bellen en besneeuwde bergtoppen. Het is net alsof je door een postkaart rijdt. Dit maakt het treinreizen zo’n genot. De reis zelf is deel van de beleving en de vakantie. Met een vliegtuig sla je deze reis over.

Het Jungfrau gebied

Grindelwald, onze eindbestemming van dit gedeelte van de reis, ligt in het Jungfrau gebied. Dit gebied leent haar naam aan de Jungfraujoch. Dat is het hoogste punt van Europa op 3454 meter hoogte (je kan zelfs de trein nemen naar dit punt, maar dat hebben wij niet gedaan). In dit gebied liggen verschillende plaatsen zoals Interlaken, Wengen, Lauterbrunnen en Kleine Scheidegg. Het is een populair skigebied, maar het staat ook bekend om de mooie wandelroutes.

Alle plaatsen in het Jungfrau gebied zijn goed te bereiken per trein. De treinen gaan altijd stipt op tijd en op regelmatige tijden. Daarnaast is iedere treinrit die je in dit gebied maakt nog mooier dan de andere. Je rijdt door zulke mooie gebieden dat de treinrit zelf al een beleving is.

Op de eerste volledige dag hebben zijn we met de trein naar Grindelwald First gegaan. Een station waarvandaan je allerlei activiteiten kan doen zoals verschillende kabelbanen naar beneden nemen en steps huren. Wij hebben een kliff walk gedaan. Een soort brug langs de rand van de berg. Een prachtige plek om uit te kunnen kijken over de bergen en het gehele gebied. Vervolgens zijn we van Grindelwald First helemaal naar beneden door het dal terug naar Grindelwald gewandeld. We liepen tussen de immense Alpen door weilanden waar de laatste sneeuw nog lag. De lente was al druk bezig haar intreden te doen.

Later op de dag hebben we nog een tripje naar Interlaken gemaakt. Dit is een relatief grote plaats aan de voet van het Jungfrau gebied. Een historische stad tussen de bergen. Er zijn vooral dure winkels en chique hotels.

De volgende dag hebben we de trein gepakt naar Kleine Scheidegg. Daarvandaan hebben we een lange wandeling gemaakt door de sneeuw, over de bergen helemaal naar beneden naar Wengen. Daar hebben we geluncht. Na de lunch zijn we nog afgedaald naar Lauterbrunnen. Halverwege de wandeling veranderde het besneeuwde landschap in groen en heuvelachtig met overal koeien. Het was prachtig.

’s Avonds kun je in Grindelwald in veel verschillende restaurants terecht voor prima vegetarisch eten. Er zijn eigenlijk nergens veganistische opties, want wat vegetarisch is wordt meestal met een heleboel kaas geserveerd.

Met de trein naar Zwitserland-02

Reizen met de trein

Zo’n vakantie met de trein begint al op het station waarvandaan je vertrekt. Zodra je in de trein zit is het grote relaxen al begonnen. Je wordt namelijk gedwongen op rustig aan te doen. Een boek lezen, muziek luisteren en genieten van de landschappen die voorbij zoeven. Zodra je in de trein zit ben je al aan het onthaasten. Daarnaast ben je vrij om te bewegen in de trein, heb je een comfortabele zitplaats met veel beenruimte en kun je meenemen aan bagage wat je zelf wil. Dit alles maakt treinreizen heel ontspannen en fijn.

Volgende keer vertel ik jullie over onze reis van Grindelwald, Zwitserland naar Verona in Italië.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord