Mijn eerste ervaring met een capsule wardrobe

Lieve Lezer, 

Een overvolle kast, maar toch niks om aan te trekken. Dan maar weer wat nieuws kopen. Dat ene kledingstuk wat je mist in je kast. Als je dat gekocht hebt, is je kast compleet. Maar, toch sta je een paar dagen later met dezelfde gedachtes wéér voor je kast. Niks om aan te trekken… hoe kan dat nou? Je hebt toch genoeg? Waarom ben je niet tevreden met wat je al hebt? 

Zo stond ik jarenlang voor mijn kast. Die eeuwige worsteling met wat je aan moet trekken en nooit tevreden zijn. Is het onzekerheid? Is het hebberigheid? Zijn we chronisch ontevreden? Dit zal voor heel veel mensen herkenbaar zijn. Afgelopen zomer was ik er opeens zo klaar mee. Die volle kast, dat getwijfel en gedoe. Iedere keer als ik voor mijn volle kast stond, kreeg ik de kriebels. Alles moest eruit. Toen kreeg ik van iemand de Capsule Wardrobe cursus van Laura (Laura&James) getipt. Ook al was dit precies wat ik nodig had, twijfelde ik eerst nog. Zo veel weg doen, kan en wil ik dat wel? Kan ik niet zelf even grondig door mijn kast gaan? In dit artikel vertel ik hoe deze cursus en mijn capsule wardrobe mij meer rust dan ooit geeft. 

Mijn volle kast

Ik ben altijd al dol geweest op leuke kleding en experimenteer al van jongs af aan met verschillende looks. Nooit heel uitgesproken, maar wel altijd mijn eigen stijl. Dat begon al op de basisschool. Ik wist al heel snel wat ik leuk vond staan. Maar, naarmate ik ouder werd, groeide ook mijn bewustzijn van mijn omgeving en het gevoel van ‘erbij horen’. Daarbij hoort ook ‘in de mode zijn’. Dus, in mijn twintiger jaren wilde ik vooral veel kleding en helemaal volgens de laatste trends. Daarmee verlies je je eigen stijl, omdat je niet kijkt naar wat jou als individu goed staat, maar naar wat de massa draagt. Met als gevolg dat mijn kast voller en voller raakte met items die maar één of een paar keer leuk zijn. 

Toen ik startte met mijn duurzame levensstijl (nu 3 jaar geleden), ben ik ook gestart met voornamelijk tweedehands kopen. Ik wist wat ik leuk vond en wat ik graag droeg, maar nog niet goed wat mij écht staat. Daarbij is tweedehands kopen lekker makkelijk, want het is vaak goedkoper dan nieuwe kleding. Met als gevolg: nog steeds een volle kledingkast waar ik niet echt gelukkig van werd. Tijd voor verandering. 

capsule wardrobe

De Capsule Wardrobe cursus van Laura&James

Afgelopen zomer wees iemand bij op de cursus Capsule Wardrobe van Laura&James. In het begin was ik huiverig. Want, wat kon Laura mij nou echt leren? Je kast opruimen kan ik zelf toch ook wel? Daar had ik het al mis. Deze cursus gaat over veel meer dan alleen je kast opruimen. Sterker nog, het gaat vooral over ontdekken wat je stijl is en wat jou goed staat. Het gaat niet over trends of lichaamsvormen, het gaat over wat bij jou specifiek past. 

De cursus begint met het tellen van alle items in je kledingkast (inclusief schoenen en jassen). Dat was even schrikken, want ik had meer dan 200 items. Veel meer dan ik dacht! Vervolgens ga je stap voor stap op zoek naar jouw stijl en naar wat jou staat. Daarbij onderzoek je waarom je kleding wel of niet draagt. Je kijkt naar pasvorm, stof, kleur, of het lekker zit ja of nee, enzovoorts. Draag je meestal broeken of juist alleen maar jurken en rokken? Wat heb je vooral in je kast hangen? Wat mis je nog in je kast? Daarna ga je opzoek naar jouw kleurenpallet. Ik ben een warm herfsttype. Dat was geen verrassing, maar ik heb wel geleerd dat ik veel meer kleuren aankan dan ik dacht. En ik had ook veel ‘verkeerde’ kleuren in mijn kast hangen. 

Je gaat combinaties maken met je favoriete kledingstukken en uiteindelijk ga je in één keer je kast grondig opruimen en jouw ultieme capsule wardrobe creëren. Dat is dan relatief makkelijk, omdat je precies weet wat je wel en niet wilt houden op basis van alles wat je hebt geleerd. En Laura loodst je van begin tot einde kundig door het gehele proces heen. 

Mijn capsule wardrobe

Je kan op verschillende manieren een capsule wardrobe maken. Je kan kiezen voor 30 kledingstukken het hele jaar door of bijvoorbeeld 50 kledingstukken voor alle seizoenen, waarbij je een gedeelte voor herfst/winter selecteert en een gedeelte voor lente/zomer. Inclusief schoenen en jassen. Ik heb de tweede manier gekozen. 

Eigenlijk is mijn capsule wardrobe nog niet af. Ik heb nog iets te veel kledingstukken (iets meer dan 50 zónder schoenen en jassen). Maar, ik neem de tijd om mijn capsule wardrobe steeds beter bij te stellen. Mijn lente/zomer selectie wil ik bijvoorbeeld tegen die tijd nog beter uitzoeken. 

In ieder geval ben ik nu al heel erg tevreden. Mijn kast is nu veel overzichtelijker en geeft ontzettend veel rust. Alles wat nu in mijn kast hangt vind ik mooi en draag ik ook. Ik heb altijd iets om aan te doen en kan veel beter combinaties maken. Nog veel meer combinaties zelfs dan uit mijn volle kast. Daarnaast weet ik veel beter wat mij goed staat en wat ik beter kan laten hangen. Ik denk daardoor veel beter na over aankopen. Dat maakt winkelen makkelijk én het is goed voor de portemonnee.

Als je de situatie uit de eerste alinea herkent, raad ik je de cursus van Laura echt aan. Volgens mij start er weer een editie in januari. Een mooie manier om het jaar fris te beginnen met een frisse kast toch? 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord