Mijn groene voornemen voor 2019: Opruimen en minimaliseren

Lieve Lezer, 

Gelukkig nieuw jaar! 2018 ligt achter ons en 2019 is al drie dagen in ons leven. Ik hoop dat iedereen een mooie jaarwisseling heeft gehad met vrienden en geliefdes. 

Twee weken geleden schreef ik al over mijn groede voornemen voor 2018. Deze week zal ik je vertellen wat een van mijn goede voornemens voor 2019 is. Naast meer lezen en meer buiten zijn wil ik namelijk gaan opruimen en minimaliseren. 

Waarom ik ga opruimen en minimaliseren

Ik hou van verzamelen en kopen. Gelukkig doe ik dat voornamelijk tweedehands. Toch merk ik dat mijn koopgedrag mij niet helpt in mijn weg naar een leven binnen de draagkracht van de aarde. Om binnen de draagkracht van de aarde te blijven moeten we namelijk minder consumeren. Minder kopen en meer gebruik maken van de dingen die we al hebben of die de aarde ons van nature al biedt.  

Om consuminderen en minder kopen te bereiken wil ik al een tijdje beginnen met het grondig opruimen van mijn huis. Inzichtelijk maken wat ik allemaal heb. Een andere kijk op spullen krijgen. Welke spullen hebben voor mij echt waarde en wat neemt enkel plaats in?  Het valt wel mee hoe vol mijn huis is, maar toch merk ik de laatste tijd dat het me tegen gaat staan. Ik denk dat met het opruimen er ook meer ruimte in mijn hoofd ontstaat. Deze ruimte biedt hopelijk ook meer tijd en ruimte voor meer creativiteit en rust. 

Opruimen en minimaliseren

Hoe ik ga starten met opruimen en minimaliseren

Het schrijven van dit artikel is al een stok achter de deur. Nu is het meer dan enkel een voornemen. Het staat nu echt op papier. Op de planning en op mijn to do list. Jij bent mijn getuigen lieve Lezer 🙂

Maar, eigenlijk startte dit alles al eerder dan vandaag. Voor Sinterklaas kreeg ik namelijk het boek ‘Verlangen Naar Minder’ van Jelle Derkx. Wát een boek. Ik heb nog niet uit maar het heeft me nu al zo veel inzichten gebracht. Jelle heeft me geïnspireerd om dit voornemen voor 2019 concreet te maken. Om er nu écht mee te beginnen. Hij laat me zien waarom het een goed idee is om te gaan opruimen en minimaliseren. Dat het je rust en ruimte gaat geven. Ruimte voor belangrijkere dingen in het leven dan spullen. Zoals tijd samenzijn met vrienden en geliefdes, creativiteit en passie. 

Nu is het al drie dagen 2019 en gaat dit voornemen binnenkort concrete vormen aannemen. Ik ga beginnen met opruimen. Ik heb me ook voorgenomen om – zodra ik ga opruimen – de 30-days Minimalism Game te gaan doen. 30 dagen lang spullen weg doen. Op de 1edag doe je één item weg, op de 2edag twee items, enzovoorts. Ik zal jullie hiervan op de hoogte houden. Hou daarvoor mijn Instagram account in de gaten. 

De spullen die ik ga opruimen wil ik een nieuwe bestemming gaan geven. Misschien kan iemand anders het gebruiken of kan ik het doneren. Daarnaast wil ik steeds kijken waarom ik iets niet gebruik. Misschien kan ik bijvoorbeeld kledingstukken vermaken zodat ik ze wél weer mooi vind en draag? 

Ik hoop dat het opruimen en minimaliseren mij een schoon en opgeruimd huis en hoofd gaat geven. Ik hoop dat ik een andere kijk op spullen ga krijgen. Dat spullen mij van dienst zijn bij waar ik ze voor gebruik, maar dat ze geen opvulling van leegtes zijn. Ik zal jullie op de hoogte houden van het hele proces. 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord