Mijn impact van 2020. Hoe duurzaam heb ik het afgelopen jaar geleefd?

Lieve Lezer, 

2020 is bijna achter de rug. Een bewogen jaar voor iedereen. Voor mij was het een van de mooiste jaren uit mijn leven. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb dit jaar vooral als heel liefdevol ervaren. Ten eerste ben ik natuurlijk getrouwd met mijn grote liefde Ruben. Daarnaast heeft dit jaar mij laten zien welke mensen er écht belangrijk zijn in mijn leven. Zo’n crisis jaar leert je met welke mensen je het meeste contact houdt én dat je voor elkaar klaar staat in tijden van nood. 

Ik ben benieuwd of alle gebeurtenissen van dit jaar ook impact hebben gehad om mijn duurzame levensstijl. Dat ga ik uitzoeken.

impact van 2020
Inkijkje in mijn huis – januari 2020

Mijn verborgen impact

Zoals ieder jaar heb ik mijn impact van het afgelopen jaar berekend. Dat heb ik ook nu weer gedaan met de Verborgen Impact meter van Babette Porcelijn. 

In 2018 heb ik de Verborgen Impact meter ingevuld samen met The Social Reporter (Saskia Mulder). In dat jaar had ik maar 1.1 aardes nodig om mijzelf te voorzien van wat ik nodig heb. Een supermooi resultaat! Vooral, omdat dit met relatief weinig moeite al was gelukt.

In 2019 is mijn impact gestegen van 1.1 aardes naar ruim 3.6 aardes. Een enorm verschil! Ik schrok daar best wel van. Maar, het heeft me ook veel geleerd. Namelijk hoe groot de impact van spullen en wonen eigenlijk zijn. In 2019 zijn wij namelijk van Amsterdam naar Utrecht verhuisd. We verhuisden niet alleen naar een veel groter huis (dus meer impact), maar we moesten ook veel nieuwe spullen aanschaffen. Veel hebben we toen tweedehands gekocht, maar ook veel nieuw. En dat hakt er in… 

Je kan je voorstellen dat ik heel erg benieuwd was, wat mijn impact in 2020 is geweest…

Mijn impact van 2020

2020 heeft zich natuurlijk voornamelijk binnenhuis afgespeeld. Door dat vele thuis zitten, ga je ook de ongemakken van je huis opmerken. Ten minste, dat gebeurde bij ons. Wij hadden bijvoorbeeld een hele kleine televisie. In de eerste lockdown kwamen we erachter hoe vervelend dat eigenlijk is. Daarom hebben we dit jaar een grotere televisie aangeschaft. Tweedehands konden we niet vinden wat we zochten, dus hebben we gekozen voor een ‘tweede kans’ van Coolblue. Dat zijn producten die zijn teruggestuurd of waar een beschadiging op zit, die normaliter niet meer verkocht kunnen worden. Bij Coolblue kun je die met korting toch kopen. Dat vind ik een mooie actie. Zo hebben we ook een nieuwe blender aangeschaft. Ook hebben we dit jaar een inductiekookplaat laten plaatsen.

Naast dat we wat dingen voor in huis hebben gekocht, hebben we dit jaar ook wat meer van de auto gebruik gemaakt. Naar een wandelgebied of naar het vakantiehuisje van mijn familie in de Achterhoek. Vooral bij gebrek aan vakantie. 

Al met al telt mijn impact dit jaar op tot 1.3 aardes. Daar ben ik helemaal niet ontevreden over! De grootste impact zit bij mij met name in spullen (zoals je hieronder kunt zien). Dat verbaast me niet, want we hebben dit jaar dus vooral nieuwe elektronica gekocht, en daar zit veel impact in. Verder sta ik, net als vorig jaar, nog te lang onder de douche. Leerpuntje…

impact van 2020
Mijn impact van 2020

Ik ben nog niet waar ik wil zijn (binnen de draagkracht van de aarde leven), maar het is gelukkig wel een stuk minder dan de gemiddelde Nederlander (3.6 aardes). En jij, hoeveel aardes heb jij nodig?

Liefs, Fleur

Geef een reactie