Mijn innerlijke discussie: te vliegen of niet te vliegen

Lieve Lezer,

Ik heb al heel lang een grote wens. Namelijk, een reis door Amerika maken. Vorig jaar besloten mijn vriend Ruben en ik dat we in 2019 de reis willen gaan maken. Maar, nu slaat de twijfel toe. Ik heb mij in het afgelopen half jaar namelijk steeds meer verdiept in de luchtvaart en de schade die het aan ons milieu brengt. Nu weet ik niet meer of ik met een gerust hart mijn droomreis kan gaan maken.

Te vliegen

Er zijn verschillende redenen om wél te gaan vliegen en om wél deze reis te gaan maken. De allerbelangrijkste rede is natuurlijk: voor mijn eigen geluk en om mijn wens te laten uitkomen. Ik droom al zo lang over deze reis naar Amerika. Waarom zou ik mezelf dat ontzien?

Als we ervoor kiezen om deze reis wel te gaan maken, kunnen we onze vlucht compenseren. Volgens Trees For All stoten wij met een retourvlucht naar de westkust van Amerika bijna 5 ton CO2 uit. Even voor het perspectief: 5 ton CO2-uitstoot staat ongeveer gelijk aan 2.500 dagen ademhalen. Ik zou 250 bomen moeten laten planten om ons retourtje Amerika te kunnen compenseren. Bomen planten voelt echter een beetje scheef. Want, die bomen moeten nog groeien. De uitstoot wordt volgens mij heel langzaam gecompenseerd, terwijl de schade al heeft plaatsgevonden. Is het daarmee een doekje voor het bloeden?

Ik zou ook voor een langere periode veganistisch kunnen eten om de reis te compenseren. Als ik Ruben overhaal dat ook te doen, moeten we samen ongeveer 1 jaar veganistisch eten (rekende ik hier uit). Als Ruben niet mee doet, moet ik iets minder dan 2 jaar veganistisch eten. Veganistisch eten is volgens mij geen straf, dus het is een hele goede optie. Het voelt echter nog steeds niet goed. Ook al eet ik veganistisch, ons retourtje Amerika heeft nog steeds plaatsgevonden en schade toegebracht aan ons milieu en onze aarde. Dan maar niet vliegen?

niet te vliegen

Niet te vliegen

Stel, we besluiten de reis niet te maken. Dan moet ik even slikken. Dan ben ik even verdrietig dat ik mijn droomreis niet ga maken. Maar, dan besparen we weer een stukje van onze mooie aarde. En daar voel ik mij dan weer goed over. Want, laten we wel wezen, die hittengolven van afgelopen weken (over de gehele wereld verspreid!) is echt het teken dat we full swing in opwarmingsmodus zitten.

Ruben en ik hebben het ook al over verschillende plannen B gehad. Een grote wens van Ruben is namelijk een reis door Zwitserland en daar wandelen. Laatst zag ik een reclame voor een reisbureau voor treinreizen. Ze boden een treinreis naar/door Italië en Zwitserland aan. Toevallig vind ik Italië een van de mooiste landen waar ik ooit was. Toen ik die poster zag kreeg ik ontzettend veel zin om die reis te gaan maken.

Stel, we kiezen voor deze treinreis (of een andere), maken we nog steeds een reis samen, zien we nog steeds heel veel moois en brengen we veel minder schade aan het milieu. Klinkt wel goed toch?

Maarja, die reis door Amerika. Mijn droomreis. Blijft in mijn hoofd… De innerlijke discussie gaat nog even door denk ik. Tot we tickets moeten boeken. Ik zal jullie laten weten of het een trein- of vliegticket wordt.

Liefs, Fleur

8 Antwoorden op “Mijn innerlijke discussie: te vliegen of niet te vliegen”

 1. Als je de vliegreis uitstelt hebben ‘ze’ over een aantal jaren vast een milieuvriendelijke brandstof of een manier bedacht om te vliegen. De berglucht is zo schoon, heel goed om te doen als je in Amsterdam woont met alle vervuilde lucht!

  1. Je hebt helemaal gelijk Hylkia. Laten we hopen op een spoedige oplossing voor de vervuilende brandstof van nu. Voor nu lokt de berglucht 😉

 2. Aaah, ik ben dus echt nét twee weken geleden met een überschattig bergtreintje door Zwitserland naar Italië gereisd en dat was zooo mooi! We scheurden in één keer door, maar je kan daar overal uitstappen en heel mooi wandelen. En Italië is altijd goed natuurlijk en heel makkelijk bereisbaar met de trein. Daar ga ik nog blogjes over schrijven, dus stay tuned.
  Heel tof trouwens dat je zo kritisch durft te kijken naar je vlieggedrag! Heel veel mensen kijken liever weg met het idee dat ze ‘al zoveel doen’, maar dat vliegen is echt zo uit verhouding met de rest. Ik ga het voorlopig ook echt niet meer doen en sinds ik me dat voorgenomen heb doet het niet meer zoveel pijn ;’)

  1. Dat klinkt geweldig!!! Italië is zo’n heerlijk land en Zwitserland lijkt me prachtig. Wij willen inderdaad veel wandelen. Ik kan niet wachten op je stukjes over jullie reis. Ik ga heel veel afkijken goed? 😉

 3. Wonen als een Romein in Rome voor langere tijd! Ik bleef 5 weken. Ging op yoga, deed 3 weken taalcursus, had een kookles en zat veel op terrasjes en ging uit eten. Had het kortom super en bewees mijzelf dat ik dit alleen kon…..

  1. Wat een mooi avontuur Hylkia! Klink heel goed 🙂

 4. Hi Fleur,
  Het mooie van een droom is juist dat het een droom is. Je bent nog jong en de droom kan ook nog over 10 jaar.
  Ik zou lekker naar Zwitserland gaan.
  Fijne vakantie
  Groetjes
  Hylkia

  (Ps. Ik heb net mijn droom die ik al bijna 45 jaar had doen uitkomen!!!)

  1. Dat is helemaal waar Hylkia! Welke droom heb jij in vervulling laten gaan? Liefs, Fleur

Geef een antwoord