Mijn leven met een groen accent: een tussenstand

Lieve Lezer,

Ik ben nu al meer dan anderhalf jaar bezig met het verduurzamen van mijn leven en het verkleinen van mijn ecologische voetafdruk. Mijn leven heeft inmiddels een groen accent gekregen. Maar, wat weet ik tot nu toe? Wat heb ik geleerd en welke stappen wil ik nog nemen om met nóg meer liefde voor de aarde te leven? Dat deel ik met jullie in dit artikel. Zie het maar als een soort tussenstand.

Mijn leven zonder een groen accent

Voordat ik mijn groene avontuur begon was mijn leven naast studeren/werken gevuld met shoppen, uitgaan, diners (met vlees als lievelingseten) en vakanties (zeker eens per jaar met het vliegtuig). Het was eigenlijk best een decadent leven. Voor mij was het voornamelijk belangrijk dat ik kon genieten. Genieten van lekker eten, mooie spullen, avonturen en belevenissen. Ik was totaal niet bezig met milieuvervuiling of de toekomst van onze aarde.

Ik weet niet meer precies wanneer het begon, maar langzamerhand kwam ik erachter hoe wij mensen de aarde kunnen vernietigen met onze levenskeuzes. Met onze vraat-, heb- en gemakzucht. Misschien was het toen we al dat plastic op het strand van Lombok zagen. Of het moment dat ik op de radio hoorde dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zou zijn. Het was op dat moment alsof ik een hele moeilijke wiskundige formule voorgeschoteld kreeg. Ik begreep niets van dat bericht. Hoe kan er op een bepaald moment nou meer plastic dan vis in de zee zitten? Dat is toch absurd? Ik weet nog wel wat mijn eerste stap was in het verduurzamen van mijn leven. Het schrappen van rundvlees uit mijn dieet. Nadat ik had gelezen hoe schadelijk koeien en rundvlees voor het milieu zijn, voelde dat als een goede eerste stap. Daarbij deed het niet af aan de kwaliteit van mijn leven. Dat werd de formule voor een comfortabel duurzaam leven. Mijn leven verduurzamen zonder dat het af doet aan de kwaliteit.

Mijn leven met een groen accent

Mijn leven nu – mét een groen accent – ziet er als volgt uit: werken, shoppen, uitgaan, diners (zonder vlees) en vakanties. Genieten, lekker eten, mooie spullen, avonturen en belevenissen. Inderdaad: precies hetzelfde als mijn leven zonder groen accent. Ik ontneem mezelf niets. Ik vind steeds meer de modus om te genieten van een comfortabel en luxeleven, met een zo klein mogelijke voetafdruk. Hoe ik dat doe?

Voor kleding/spullen van mooie merken ga ik naar tweedehands winkels die kwaliteit tweedehands (designer)kleding en spullen verkopen. Vooral de winkels waar mensen zelf hun kleding en spullen kunnen brengen. Kost ook nog eens minder.
Vegetarisch (of veganistisch) uit eten gaan kan tegenwoordig op heel veel plaatsen. Er zijn steeds meer restaurants waar ze lekker vegetarisch en veganistisch eten serveren. Het zijn niet meer stoffige en saaie restaurants. Het zijn hippe tenten waar je gezien mag worden.
Voor vakanties en mooie reizen hoef je niet 16 uur in het vliegtuig te zitten. Er zijn zo veel prachtige plekken te ontdekken in Europa en tot rust komen kan ook in een idyllisch huisje in de achterhoek van Nederland. As we speak zijn Ruben en ik aan het sparen voor onze reis volgend jaar.

Ik heb geleerd dat comfortabel en zelfs luxeleven heel goed op een duurzame manier kan. Duurzaam leven betekent echt niet dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. Tegenwoordig kan het heel goed samen.

Groen accent

Welke stappen ga ik nog nemen

Er zijn nog een aantal dingen waar ik aan wil werken. Ten eerste wil ik nog meer tevreden zijn met wat ik heb. Nog te vaak steekt mijn oude hebzucht de kop op. Misschien wil ik zelfs meer minimalistisch leven. Blij zijn met minder. Dat zorgt ook voor veel ruimte in je hoofd denk ik. Ten tweede wil ik mij nog meer gaan verdiepen in voeding. Meer veganistische recepten uitproberen, koken in het seizoen en zo min mogelijk eten weggooien. Ten derde dat lange douchen. Zó lekker, maar het is tijd dat ik dat eens afleer… Als laatste wil ik de mooiste reizen en vakanties zonder vliegtuig gaan ontdekken. Ja, je leest het goed lieve Lezer. Die treinreis zit er dik in.

Wij mensen hebben bedacht dat wij heersen over de aarde. Dat wij de machtigste zijn en kunnen pakken wat we willen. Voornamelijk de rijke en welvarende mensen. Ook al gaat dat ten koste van natuur, ander mensen die minder rijk en welvarend zijn, dieren en de aarde. Helaas zijn wij niet de machtigste. Wij zijn eigenlijk heel klein en kwetsbaar. Misschien zelfs het kleinste en meest kwetsbare. Wij zijn enkel huurders van de aarde. Als de aarde het niet mee trekt, zal ze ons keihard de deur wijzen. De aarde is zo veel machtiger dan wij zijn. Ik besef mij dat meer en meer en ik hoop ook jij lieve Lezer. Want alleen dan kunnen we nog lang van ons huurhuisje genieten en de generaties na ons ook.

Liefs, Fleur

3 Antwoorden op “Mijn leven met een groen accent: een tussenstand”

  1. Mooie tussenstand! Bij mij is de hebzucht verdwenen via de minimalisme game. Door een maand lang elke dag spullen weg te doen werd ik me er steeds bewuster van hoeveel spullen we hebben die we eigenlijk helemaal niet gebruiken. Bij de bibliotheek voel ik de hebzucht nog wel een beetje 😇 Het scheelt dat ik de boeken weer terug kan brengen als ze uit zijn, de hebzucht is dan niet echt een probleem 😃 😇

    1. He Sara, wat een goede tip! Merk je ook dat er meer rust in je leven en hoofd ontstaat door het ontspullen?

      1. He, geeft wel iets aan rust ja. Maar vooral doordat ik het consumeergedrag ben afgeleerd! In huis kan het nog steeds wel een rommeltje zijn 😇🤔

Geef een antwoord