Vakantie met een groen accent: tips voor een milieuvriendelijke vakantie

Lieve lezer,

Vakantie is een van de heerlijkste dingen die er bestaan. Nieuwe plekken en culturen ontdekken, even weg zijn uit het dagelijks leven en voor langere tijd samenzijn met vrienden, familie en/of geliefdes. Zoals ik al zei: heerlijk!

Echter, vakantie heeft ook een minder heerlijke keerzijde. Vakantie vieren kan namelijk erg slecht voor het milieu zijn. Vooral buitenlandse bestemmingen en het vervoer daarnaartoe dragen bij aan de klimaatverandering. Daarnaast kunnen de accommodatie waar je verblijft en de activiteiten die je onderneemt milieubelastend zijn. Ik heb mij verdiept in de invloed van vakantie op het milieu en deel in dit artikel mijn bevindingen en tips.

Vakantie

Vervoer
Vliegen zorgt voor aanzienlijke uitstoot van vervuilende gassen die bijdragen aan het broeikaseffect en de klimaatverandering. Je kunt een retourtje Bali bijvoorbeeld vergelijken met 4 jaar autorijden. De uitlaatgassen van een vliegtuig zijn namelijk 2,7x schadelijker dan die van een auto,  door de hoogte. Je kan dus beter kiezen voor de touringcar, bus, trein of de auto. Ik noem de auto als klimaatvriendelijke keuze, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Maar, wanneer ik bij mijzelf na ga hoe ik comfortabel op vakantie kan blijven gaan, zou ik toch voor de auto kiezen. Ik heb een hekel aan bussen en touringcars en niet alle bestemmingen zijn met de trein bereikbaar. Dan is de keuze snel gemaakt toch?
Kies je voor de auto, reis dan met meerdere mensen samen. Gebruik een zuinige auto met de juiste bandenspanning, rij zo veel mogelijk op constante snelheid en rij niet te hard. Als je 100 rijdt in plaats van 120 spaart je wel 20 procent brandstof. Op deze manier minimaliseer je je uitstoot én reis je comfortabel.

Wil je toch liever vliegen? Kies dan voor een directe vlucht en boek deze bij een maatschappij die op het milieu let. Hoe voller het vliegtuig, hoe minder uitstoot. Je kan er daarom ook voor kiezen om te boeken bij populaire vliegmaatschappijen en prijsvechters, op populaire tijden en dagen. Op die manier zit je met zo veel mogelijk mensen in hetzelfde vliegtuig en verminder je de impact op het milieu.

Een laatste tip wat betreft het vervoer: ga bij jezelf na waarom je op vakantie gaat. Ga je bijvoorbeeld voor de bestemming of gewoon om lekker naar de zon te gaan? Wanneer het laatste het geval is, onderzoek dan of er een zonbestemming dichter bij huis is. Scheelt weer uitstoot, maar scheelt geen plezier!

Accommodatie en activiteiten
Grote hotelketens verbruiken veel water en energie. Kies in plaats van een hotel voor een B&B of eens voor een camping. Je kan ook een accommodatie boeken bij gespecialiseerde duurzame vakantieaanbieders, zoals de Groene Vakantiegids. Let bij het boeken in ieder geval op het keurmerk The Green Key. Kijk voor meer toerisme en recreatie keurmerken op deze handige keurmerkwijzer van Milieu Centraal.

Op plaats van bestemming wil je natuurlijk van alles doen. Wandelen, zwemmen, zonnen en fietsen hebben de minste invloed op het milieu. Let op met activiteiten met gemotoriseerde voertuigen, zoals motoren, scooters, quads of jetski’s. Snorkelen heeft weinig invloed op het milieu, maar de boten die je naar open water vervoeren stoten schadelijke gassen uit en beschadigen vaak het koraal. Misschien kan je ook direct vanaf het strand snorkelen?

Wandelen

Compenseren
Heb je toch een vliegvakantie naar Thailand geboekt mét een kamer in een groot hotel? Geen paniek! Geniet er ten eerste met volle teugen van. Vervolgens kan je de CO2-uitstoot van jouw vakantie compenseren. Veel vliegmaatschappijen (zoals KLM) geven je de optie om bij het boeken van een vliegticket je uitstoot direct te compenseren. Hier betaal je meestal maar een paar euro extra voor. Ook kun je er voor kiezen om zelf je uitstoot te compenseren door bomen te laten planten. Dit kan bijvoorbeeld bij Trees For All of Partners Pays Dogon. Ik heb helaas nog geen ervaring met compenseren, maar ik ga het zeker een keer gebruiken en zal dan mijn ervaringen delen.

Mijn vakantieplannen
Ik heb voor dit jaar geen wilde vakantieplannen. Tot nu toe heb ik enkel een midweek naar een huisje in de Ardenne geboekt, samen met fijne vrienden. We gaan met z’n vieren in een auto en daar vier dagen wandelen, fietsen en relaxen. Ik heb dus gekozen voor een vakantie dicht bij huis en een kleine (maar knusse!) accommodatie, waar we met de auto naar toe gaan. Milieubewust én comfortabel!

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Vakantie met een groen accent: tips voor een milieuvriendelijke vakantie”

  1. Dankjewel! Ik was al een hele tijd naar een bomen-compensatie-site op zoek voor mijn reis naar Zuid-Afrika.(een land waar vegetarisch eten vrij onmogelijk is) Meteen compenstie geregeld.

    1. Blij dat ik je heb kunnen helpen Suus! Dat zal wel even wennen zijn voor jou, semi-vegan 😉

Geef een antwoord