Natuurlijke make-up: zacht voor je huid en zacht voor de aarde

Lieve Lezer, 

Ongeveer een jaar geleden vertelde ik jullie al over mijn gevoelige huid. Ik heb al sinds kleins af aan last van eczeem. Voor veel verzorgingsproducten ben ik allergisch. Mijn overstap naar natuurlijke verzorgingsproducten heeft daarom enorm geholpen. Ik heb veel minder last van mijn huid en heb nog maar zelden een allergische reactie op een product. 

Toen ik eenmaal besloten had dat ik mijn leven wilde verduurzamen, heb ik vrij snel mijn crèmes, deodorant en doucheproducten vervangen voor natuurlijke varianten. Het is helemaal niet moeilijk om goede – of zelfs betere – producten te vinden op basis van natuurlijke ingrediënten. Voor mij werken ze in ieder geval beter. Ik heb wel heel lang dezelfde make-up gebruikt. Ik was gewend aan de merken die ik gebruikte. Daarnaast was ik bang dat andere producten niet het gewenste effect zouden hebben. Tot een paar maanden geleden. Ik kocht mijn eerste make-up op basis van natuurlijke ingrediënten. Inmiddels ben ik dik tevreden over de make-up die ik nu gebruik. 

Natuurlijke make-up vs. reguliere make-up

Je huid is een van je belangrijkste organen. Het zorgt onder andere voor het ontgiften van je lichaam. De huid moet daarom kunnen blijven ademen. Daarnaast is je huid natuurlijk je visitekaartje. Je wilt het graag mooi houden en er goed voor zorgen. We maken onze huid, en specifiek ons gezicht, graag mooi met make-up. Reguliere make-up doet precies dat. Het belooft ons een egale huid, blosjes op onze wangen, sprekende ogen en lange wimpers. De make-up blijft goed en lang zitten en onze huid ziet er stralend en gezond uit. Maar, wist je dat deze make-up zo goed werkt door allerlei synthetische stofjes die slecht voor je gezondheid én onze aarde zijn? 

In waterproof make-up zit bijvoorbeeld vaak plastic. Een plastic laagje zorgt ervoor dat de make-up ook bij bijvoorbeeld regen goed blijft zitten. Ook glitters of een ‘parel extract’ bestaat regelmatig uit kleine plastic deeltjes. Als je je make-up vervolgens bijvoorbeeld onder de douche verwijderd, belanden al deze stukjes plastic in het riool. Omdat deze stukjes plastic zo klein zijn, kunnen ze niet gefilterd worden en belanden ze in ons drinkwater of zelfs in de oceaan. 

Naast plastic bevat reguliere make-up regelmatig minerale olie of aardolie. De productie van deze oliën is zeer belastend voor natuur en milieu. Dat niet alleen, het sluit je huid af. Hierdoor kan je huid niet ademen en niet meer goed ontgiften. 

Natuurlijke make-up bevat geen schadelijke synthetische stoffen. Enkel ingrediënten die zacht zijn voor je huid, zoals extracten van biologisch geteelde planten en kruiden, natuurlijke geur- en kleurstoffen, verzorgende plantaardige oliën en/of algen. Daarnaast zijn deze producten niet getest op dieren. Ook zijn veel van deze producten veganistisch. Natuurlijke make-up is daarom beter voor je huid, je gezondheid en het milieu. 

Even voor de duidelijkheid, ik heb het nu steeds over natuurlijke make-up. Helaas bestaan er bijna geen merken die 100% natuurlijk en vrij van schadelijke stoffen zijn. Daarom kan ik eigenlijk beter zeggen: make-up op basis van natuurlijke ingrediënten. 

natuurlijke make-up

Wat ik nu gebruik en tips

Ik gebruik nu make-up van het merk: Annemarie Börlind. Je kan zeggen dat dit merk een luxe merk is onder de natuurlijke make-up merken. Annemarie Börlind is een merk dat meer maakt dan alleen make-up. Dit merk biedt ook andere cosmetica en deodorant aan. Ik heb gelezen dat specifiek deze producten nog niet helemaal omarmd worden als natuurlijk producten. Dat is erg jammer. De make-up van dit merk bevat in ieder geval geen synthetische conserveringsmiddelen of geur- en kleurstoffen, geen paraffine of minerale oliën en geen siliconen. De make-up wordt op basis van plantenoliën en planten- en kruidenextracten (van overwegend biologische landbouw) gemaakt. Helaas zijn de producten van Annemarie Börlind niet altijd veganistisch (ze gebruiken af en toe bijenwas). 

Ik gebruik van dit merk een concealer (Natural 03), mascara (definition mascara Brown 09) en blush (Rose Delight 21). Alles blijft heel mooi zitten en voelt luxe aan. Vooral de mascara is fantastisch! Ik koop mijn make-up bij Lavendula in Amsterdam, maar het is ook online verkrijgbaar. 

Andere natuurlijke make-up merken zijn bijvoorbeeld: 

  • INIKA: Veganistische make-up op basis van natuurlijke en biologische ingrediënten. Ik heb dit merk als eerste geprobeerd. Ik probeerde de concealer en de mascara. De concealer dekt heel mooi en blijft goed zitten. De mascara werkte bij mij minder goed. Het blijft bij mij niet zo lang mooi zitten. 
  • Dr. Hauschka: Op basis van natuurlijke en biologische ingrediënten. Ik heb dit merk nog nooit geprobeerd. De producten van Dr. Hauschka zien er altijd heel mooi en luxe uit. Op deze website vind je meer informatie over dit merk. 

Op The Green Guide vind je nog veel meer mooie natuurlijke make-up merken. Ook kun je naar een natuurwinkel in de buurt gaan, waar ze ook make-up verkopen. Laat je daar adviseren over verschillende merken. 

Zoals ik al zei, ik weet niet of de producten die ik nu gebruik de beste keuze zijn qua duurzaamheid. Of ze helemaal geen schadelijke producten bevatten. Ik weet in ieder geval dat het een betere keuze is voor mijn huid en de aarde, dan reguliere merken. 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord