Overstappen naar een duurzame bank: de overstapservice

Lieve Lezer, 

In december vertelde ik jullie over mijn goede voornemen van 2018: overstappen naar een duurzame bank. Inmiddels is de overstapservice begonnen. In dit artikel geef ik jullie een korte update over mijn ervaringen. 

Overstappen naar de ASN Bank

Ik heb dus gekozen voor de ASN Bank. De ASN Bank scoort beter op de Eerlijke Geldwijzer, is goedkoper dan bijvoorbeeld de Triodos bank en ASN biedt een creditcard aan (waar ik veel gebruik van maak). 

Ik ben overgestapt van de ABN AMRO naar ASN. Als eerste stap heb ik de ASN Bank gebeld om meer informatie te krijgen over het overstappen. Ik wilde namelijk weten wat de overstapservice inhield, wat ASN voor mij regelde en wat ik zelf moest regelen. Daarover later meer. 

Vervolgens heb ik een eerste betaalrekening geopend bij de ASN. Dat was super simpel. Je vraagt de rekening aan en ontvang de pas thuis. Die activeer je met behulp van codes die je toegestuurd krijgt. Bij het aanvragen van een nieuwe rekening heb je je legitimatiebewijs nodig. Je krijgt ook direct toegang tot een online bankieren omgeving. 

Naast een privé betaalrekening heb ik direct een gezamenlijke rekening met mijn vriend aangevraagd, een spaarrekening en een creditcard. Alles is even makkelijk aan te maken en te activeren. Alleen een creditcard activeren heeft wat meer voeten in de aarde. Die moet je namelijk óók activeren bij International Card Services. Dat is bij iedere bank hetzelfde. 

Wanneer je gebruik maakt van een overstapservice worden 13 maanden lang bijna alle bij- afschrijvingen van je oude naar je nieuwe bankrekening geleid. Als een instantie geld van jouw rekening geld afschrijft (bijvoorbeeld je krantenabonnement), wordt die dus automatisch van je nieuwe rekening afgeschreven. Daar hoef je niets voor te doen. Maar, er zijn ook dingen die je wel zelf moet regelen: 

  • Salaris: geef zelf je nieuwe rekeningnummer aan je werkgever door
  • Lopende automatische incasso’s: leg je bijvoorbeeld elke maand automatisch geld opzij? Of, maak je iedere maand een vast bedrag over naar een huishoudrekening? Dan moet je dit zelf overzetten naar je nieuwe rekening. Ik kreeg een brief van de ABN AMRO met daar in welke overboekingen niet meegenomen werden in de overstapservice. Heel fijn. 

Inmiddels heb ik al een aantal keer betaald met mijn ASN-bankpas en het voelt goed! Met iedere betaling weet ik dat ik iets goeds doe voor onze aarde en ons milieu. Terwijl ik er zelfs maar bar weinig voor hoef te doen. 

overstappen naar een duurzame bank

Waarom overstappen naar een duurzame bank

Goed, overstappen is dus super simpel. Maar, waarom zou je eigenlijk overstappen naar een duurzame bank zoals de ASN? 

Heb jij er ooit bij stil gestaan waar jouw bank hun geld in investeert? Waar ze indirect jouw geld in steken? Grote gemiddelde Nederlandse banken investeren hun geld namelijk in fossiele brandstoffen, megastallen, kernwapens en grootschalige visserij. Niet bepaald goed voor het milieu dus. Lees dit artikel om erachter te komen waar specifiek jouw bank in investeert. 

Een duurzame bank zoals ASN (maar ook Triodos) investeert geen geld in vervuilende bedrijven of producten. Ze investeren hun geld louter in duurzame ontwikkeling. De ASN heeft berekend dat je met een bankrekening bij hen 71% minder CO2 uitstoot dan bij een gemiddelde Nederlandse bank. Dat is veel! Het maakt iedere transactie waard. Iedere betaling die jij dan doet, draagt bij aan een betere wereld. 

Dus lieve lezer, er is helemaal geen reden om nog langer te wachten met overstappen naar een duurzame bank. Het is zo simpel! 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord