Plastic fantastic? – verminder jouw plastic verbruik

Lieve Lezer,

In 2017 heb ik samen met mijn vriend Ruben een reis door Bali en Lombok gemaakt. Onze eerste dag op Lombok zal ik nooit vergeten. Wat ik daar zag heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ruben en ik wilde een wandeling maken en vroegen de eigenaar van de Homestay waar we verbleven of er een strand in de buurt was waar weinig toeristen kwamen. Hij vertelde ons waar we naar toe konden gaan. Een strand voor locals, waar veel vissers werkten. Klinkt goed toch? Niets is minder waar. Daar stonden we, op een strand waar bijna geen zand te zien was. Er waren vissers, ja, maar die stonden op een strand van plastic. Tandenborstels, flesjes, bekers, slippers, noem het maar op. Zo ver we konden kijken, zagen we plastic. En dat was nog niet eens het ergste. Kijkend naar de zee zag ik dat elke golf meer plastic meebracht. Elke golf, tientallen stukken plastic. Je begrijpt denk ik wel dat de tranen over mijn wangen stroomden. Die avond besloten Ruben en ik dat het anders moest. We spraken af dat we ons plastic verbruik drastisch zouden verminderen.

plastic op het strand

Wat is de impact van plastic op het milieu?

Het milieu heeft een haat-liefde verhouding met plastic. De productie én recycling van plastic heeft een slechte impact op het milieu. Daartegenover staat dat bijvoorbeeld plastic verpakkingen bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.

Het grootste probleem van plastic is dat het niet vergaat. Er wordt gezegd dat ál het plastic dat ooit geproduceerd is, nog steeds bestaat. Sinds de jaren vijftig is er ruim 8 miljard ton plastic geproduceerd, en de productie neemt alleen maar toe. Je zult begrijpen dat dit een gigantische invloed heeft op de natuur. Plastic komt in onze oceanen en in onze natuur terecht. Dit heeft een schadelijk effect op de flora én fauna. Dieren eten het plastic wat zij vervolgens niet kunnen verteren. Zo komt het plastic wat wij consumeren weer terug op ons bord, in bijvoorbeeld de vis die wij eten.

Naast het dagelijks gebruik zit plastic ook in veel producten waarin je het niet verwacht. Het zit bijvoorbeeld in kleding en cosmetica. Ik zal jullie later vertellen hoe je de deze producten herkent en kunt vermijden.

Verminder jouw plastic verbruik

Al met al moet er verandering komen in ons plastic verbruik. Hieronder daarom een aantal tips om je plastic gebruik te verminderen:

 • Koop zo min mogelijk water in plastic flesjes. Gebruik voor onderweg roestvrijstalen drinkflessen.
 • Neem geen plastic tasjes aan in de winkel of op de markt. Maak gebruik van stoffen boodschappentassen of een mand.
 • Weiger onnodig plastic in de winkel of eetgelegenheid. Bijvoorbeeld rietjes, plastic verpakkingen van broodjes die je toch direct opeet of plastic wegwerpbestek die je niet gaat gebruiken.
 • Bewaar je kliekjes en droog voedsel zoveel mogelijk in glazen potten in plaats van plastic bakken.
 • Gebruik aluminiumfolie of bijenwasdoeken i.p.v. huishoudfolie.
 • Scheid je afval en gooi plastic weg in de plasticbak.

Laat je me weten hoe jij je plastic verbruik gaat verminderen?

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Plastic fantastic? – verminder jouw plastic verbruik”

 1. Hi Fleur,

  One of my favorite products is reusable food wraps. Rather than using plastic products, I prefer one of these products that use cloth (cotton or hemp usually) that is coated in beeswax. It’s moldable, washable, and seemingly lasts forever. I’ve had mine for over two years and it still works perfectly. Every bit helps, yes?

  Proud of you for highlighting this cause. Your site here is beautiful.

  https://www.beeswrap.com/
  https://abeego.com/

  1. Hi Susan, Thank you so much for your interest in my blog! I’ve heard about the beeswax wraps. I’ll probably buy some asap because I really want to try them out! I think I’ll write an article about it when I used them. If you have anymore tips, I would love to hear them. Sorry the blog is in Dutch but you will figure it out I guess 🙂

Geef een antwoord