Receptenboekje met een groen accent: overnight oats

Lieve Lezer,

Lekker eten is heel belangrijk voor mij. In deze terugkerende rubriek deel ik met jullie mijn favoriete vegetarische en veganistische recepten. Recepten waarmee je indruk kan maken op je geliefdes, vrienden en familie. Of gewoon voor jezelf, omdat het zo belangrijk is om te blijven genieten.

Deze week aan de beurt: Overnight Oats. Een super simpel en super gezond ontbijtje.

overnight oats

Benodigdheden

Voor één portie heb je nodig:

  • Ongeveer 100 gram havermout (hangt er een beetje van af hoeveel honger je hebt in de ochtend)
  • Soyamelk of een andere soort plantaardige melk (de hoeveelheid is naar smaak)
  • Honing of een andere zoetstof
  • Fruit (ik gebruik vaak banaan)
  • Toppings (ik gebruik vaak hennepzaad, rozijnen en kaneel)

Recept

Overnight oats zijn belachelijk makkelijk te maken. Het is letterlijk havermout wat een nachtje in plantaardige melk heeft geweekt. Hierdoor wordt het zacht en kun je het – zonder te koken – opeten.

Doe de havermout in een bakje en gooi daar flink wat soyamelk (of andere plantaardige melk) bij. Ik hou ervan als het niet te droog is, dus ik laat de havermout een beetje ‘zwemmen’. Ik zorg altijd dat er meer soyamelk dan havermout in het bakje zit. Voordat ik het in de ijskast zet, doe ik er ook alvast wat honing en een handje rozijnen bij. De rozijnen weken mee, dus die zijn lekker zacht de volgende ochtend.

De volgende ochtend roer ik het geheel eerst even door. Daarna doe ik er wat kaneel, hennepzaad en eventueel nog wat fruit (meestal banaan) bij. Nu kun je het direct opeten.
Andere toppings die lekker zijn: andere zaden of noten, pindakaas (ja echt!), bessen, peer, appel of warme vruchten.

Ik zet iedere avond mijn oast klaar in de ijskast, zodat ik direct kan ontbijten de volgende ochtend. Het is ook enorm handig wanneer ik vroeg in de trein moet zitten naar m’n werk. Dan maak ik de oats in een meeneempakje en eet ik het in de trein op.

Overnight oats zitten boordevol voedingsstoffen die je nodig hebt als je veel plantaardig eet. In de havermout, soyamelk en hennepzaad zitten o.a. veel plantaardige eiwitten. Daarnaast is het een goed vullend ontbijt, waar je de hele ochtend op door kan. Al met al dus een power ontbijtje!

Geniet ervan!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord