Receptenboekje met een groen accent: zoete aardappelstamppot met venkel en spinazie

Lieve Lezer,

Een nieuwe en zeer smakelijke rubriek is geboren! Het receptenboekje met een groen accent. In deze terugkerende rubriek deel ik met jullie mijn favoriete vegetarische en veganistische recepten. Lekker eten waarmee je indruk kan maken op je geliefdes, vrienden en familie. Of gewoon voor jezelf, omdat het zo belangrijk is om te blijven genieten.

Deze week aan de beurt: zoete aardappelstamppot met venkel en spinazie. Een stamppotje dat in ieder seizoen lekker is. Tegenwoordig het favoriete recept van mijn vriend Ruben.

Zoete aardappel stamppot met venkel en spinazie

Benodigdheden

Voor twee tot drie personen heb je nodig:

  • 2 à 3 grote zoete aardappels
  • 2 bollen venkel
  • Spinazie
  • Soyaroom
  • Vegetarische spekjes (optioneel)
  • Knoflook- en uienpoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Recept

Schil de zoete aardappels en snij ze in blokken om te koken. Doe de zoete aardappel in een grote pan en voeg water toe. Zorg dat de zoete aardappel net onder water staat. Zet de zoete aardappel op het vuur om te koken. Bak tegelijkertijd de vegetarische spekjes in wat olijfolie.

Maak ondertussen de venkel klaar. Snij de ‘vingers’ van beide bollen er af. Was de venkelbollen om eventueel vuil te verwijderen. Snij de venkel doormidden en verwijder het hart van de bollen. Snij de venkel vervolgens in repen van ongeveer een centimeter breed.

Doe de vegetarische spekjes in een apart bakje als ze klaar zijn. Bak de venkel in dezelfde pan als de spekjes, met nog wat extra olie. Voeg naar smaak de knoflook- en uienpoeder toe. Bak de venkel op laag vuur tot het zacht is geworden. Roer regelmatig door!

Haal de zoete aardappel van het vuur wanneer deze zacht is. Stamp de zoete aardappel tot puree. Maak de puree smeuïger met wat soyaroom.

Wanneer de venkel bijna klaar is, voeg dan een paar flinke handen spinazie toe en bak deze mee. Voeg het spinazie en venkel mengsel toe aan de zoete aardappelpuree. Voeg ook de vegetarische spekjes toe. Meng het geheel door elkaar en voeg naar smaak peper en zoet toe. Serveer de stamppot direct na bereiding.

Deze stamppot kan ook zonder de vegetarische spekjes gemaakt worden. Dan is het een veganistisch recept. Ik voeg ook wel eens extra bosui toe aan het einde. Is ook lekker!

Geniet ervan!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord