Schoonmaken met een groen accent: natuurlijke schoonmaakmiddelen

Lieve Lezer,

Ik heb laatst al mijn reguliere, chemische schoonmaakmiddelen de deur uit gedaan. Waarom? Omdat ook met natuurlijke schoonmaakmiddelen je huis goed schoon wordt en die uiteraard veel beter zijn voor het milieu. Daarnaast ruiken natuurlijke merken vaak veel lekkerder 🙂

In dit artikel zal ik vertellen waarom het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen veel beter is voor je huis, je gezondheid en het milieu. Daarnaast zal ik vertellen welke producten ik gebruik.

Natuurlijke vs. chemische schoonmaakmiddelen

Heeft je huis een flinke boenbeurt nodig? Heb je last van hardnekkige kalkaanslag of schimmel in de badkamer? Ben je bang dat bacteriën zich vermenigvuldigen in de keuken? Dan is het makkelijk om gebruik te maken van chemische schoonmaakmiddelen die vuil als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar, heb je tijdens het gebruiken van bijvoorbeeld antikalk producten of glasreiniger wel eens gemerkt dat de nevel op je longen slaat? Dat je last krijgt van die sterke geur? Dat is een teken dat die producten schadelijke stoffen bevatten die je huis, je gezondheid en het milieu aantasten.

De badkamer schoonmaken

De badkamer kan het meest hardnekkige vuil bevatten. Daarnaast wil natuurlijk iedereen een schone en bacterievrije wc.

Antikalk en antischimmel producten bevatten vaak chloor en zoutzuur. Dit zorgt ervoor dat het vuil makkelijk te verwijderen is, maar tast ook de oppervlakten aan. Ik las op de site van Ecogoodies dat badkamerfabrikanten deze producten zelfs afraden. Omdat het zulke agressieve stoffen bevat. Er staat niet voor niets op de fles dat het niet op bepaalde oppervlakten gebruikt mag worden. Zegt dat niet genoeg?
Wil je je badkamer schoonmaken? Gebruik dan een badkamerreiniger van een natuurlijk merk. Wil je van schimmel af? Gebruik dan soda. Heb je last van kalkaanslag? Gebruik dan schoonmaakazijn of een natuurlijke antikalk.

Vermijd bij het schoonmaken van de wc, producten die chloor bevatten. Dat is echt niet nodig! Als je je wc regelmatig schoonmaakt, hoef je geen chloor te gebruiken. Je kan voor je wc een natuurlijke wc-reiniger gebruiken. Heb je last van hardnekkig vuil in je wc? Gebruik dan schoonmaakazijn en soda.

De keuken schoonmaken

In de keuken wordt eten bereidt. Die wil je daarom zo schoon en bacterievrij mogelijk houden. Zorg er in eerste instantie voor dat je na het koken even een lapje over het aanrecht haalt. Als je ervoor zorgt dat er geen hardnekkige vlekken ontstaan, heb je niet zo veel schoonmaakmiddelen nodig.
In de keuken heb je aan een natuurlijke keukenreiniger of allesreiniger genoeg. Die zijn sterk genoeg om bijvoorbeeld ook vetvlekken op het fornuis aan te kunnen. Je hebt daar geen aparte, chemische vlek verwijderaars voor nodig.

TIP: wil je makkelijk je magnetron schoonmaken? Doe wat heet water met citroen en schoonmaakazijn in een bakje en laat die twee minuutjes in de magnetron opwarmen. Daarna kun je met een doekje makkelijk alle vlekken verwijderen.

De ramen lappen

Chemische schoonmaakmiddelen voor glas en ramen bevatten oplosmiddelen. Volgens Milieu Centraal dragen deze oplosmiddelen bij aan de luchtvervuiling en smogvorming en kunnen ze je luchtwegen irriteren.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke glasreinigers. Daarnaast kun je de ramen ook lappen met wat warm water en afwasmiddel. Ik gebruik voor het verwijderen van strepen gewoon een theedoek.

Nog wat laatste tips

 1. Waar ik ook nog niet zo bij stil stond, is het gebruik van water tijdens het schoonmaken. Milieu Centraal wees mij daar op. Vooral het gebruik van warm water, wat opgewarmd is door middel van bijvoorbeeld gas. Dat stoot het meeste CO2 uit. Let dus op je warm water gebruik tijdens het schoonmaken!
 2. Soda is een super allesreiniger. Lees mijn Ode aan Soda en je leven zal voor altijd beter zijn 😉
 3. Vermijdt vochtige wegwerp doekjes. Hoe makkelijk ze ook zijn. Die dragen bij aan de afvalberg en bevatten meestal plastic. Je kan natuurlijke vochtige doekjes van bijvoorbeeld Ecover gebruiken, maar het is beter om ze helemaal te vermijden. Gebruik een natuurlijke allesreiniger en herbruikbare schoonmaakdoekjes die je in de wasmachine gooit na gebruik.
 4. Heb je last van verstopte leidingen? Vermijd dan chemische ontstoppers. Die bevatten meestal natriumhydroxide en zwavelzuur. Vooral die eerste stof is zeer bijtend. Chemische ontstoppers zijn een ramp voor ons milieu en tasten vaak de leidingen aan. Het ontstoppen van je gootsteen of doucheputje kan heel makkelijk met wat kokend water, soda en eventueel azijn.

De producten die ik nu gebruik

natuurlijke schoonmaakmiddelen
Marcel’s Green Soap allesreiniger lavendel & kruidnagel – afbeelding eigendom van Marcel’s Green Soap (https://www.marcelsgreensoap.com)
 • Ecover afwasmiddel kamille
 • Ecover glasreiniger mint
 • Ecover wasmiddel voor kleur en universeel
 • Marcel’s Green Soap allesreiniger lavendel en kruidnagel (ruikt zo lekker!). Deze heb ik in spuit en flesvorm
 • Marcel’s Green Soap wc-reiniger patchoeli en cranberry
 • Greenhub kristalsoda
 • Groenland natuurlijke schoonmaakazijn citroen
 • Biologische witte azijn van Albert Heijn

Dus, wil jij goed blijven zorgen voor je huis, je gezondheid en het milieu? Stap dan over op natuurlijke schoonmaakmiddelen. Het scheelt zo veel!

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Schoonmaken met een groen accent: natuurlijke schoonmaakmiddelen”

 1. Hi Fleur,
  Vraagje … wat doe je met de witte azijn ? Kan dat dan niet met schoonmaakazijn ?
  Groetjes
  Hylkia

  (Ik vind je blogs zo leuk om te lezen en nuttig. Ik ben ook zo ‘veel mogelijk’ natuurlijk bezig op alle fronten net zoals jij maar ik kreeg hardnekkige kalkaanslag in wc alleen echt weg met chemisch spul van Kruidvat. Maar nu t schoon is gebruik ik dat niet meer. ik voel me echt schuldig als ik die troep gebruik )

  1. Hoi Hylkia, Die witte azijn gebruik ik als schoonmaakazijn. Net zoals die azijn van Groenland. Het maakt eigenlijk niet uit. Azijn werkt net zo goed als schoonmaakazijn. Volgens mij is er zelfs niet zo veel verschil.

   Super leuk om te horen dat je mijn blogs leuk en nuttig vindt. Het kan inderdaad wel eens zijn dat je een iets minder natuurlijke oplossing kiest, maar dat is helemaal niet erg. Het goede is dat je je er bewust van bent.

   Keep up the good work! Liefs, Fleur

Geef een antwoord