Shopping guide met een groen accent: Een vintage trouwjurk

Lieve Lezer, 

Ik ga trouwen! Afgelopen december heb ik mijn grote liefde Ruben ten huwelijk gevraagd en hij zei “ja”! Deze zomer staat de bruiloft al geplant. We trouwen eind augustus in een weiland ergens in de Achterhoek. Omdat het feest al over een paar maanden is, zijn we meteen begonnen met organiseren. De locatie hebben we gelukkig al. We zijn op dit moment bezig met de gastenlijst, de planning van de dag, de sfeer, aankleding, catering, muziek enzovoorts. Voor wie ooit een bruiloft heeft georganiseerd, weet hoeveel werk het is. Gelukkig doe ik het met veel plezier.  

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het plannen van je bruiloft is je trouwjurk. Het is nogal belangrijk dat je je fijn en mooi voelt in je trouwjurk. In dit Say yes tot he Dresstijdperk is het kopen van een trouwjurk een groot opgeblazen gebeuren geworden. Je hebt je jurk pas écht gevonden als je je een bruid voelt en als je duidelijk geëmotioneerd bent en luid snikkend YESzegt. Ik ben van mening dat dat een beetje overdreven is. Zoals ik al zei is het belangrijk dat je je comfortabel en mooi voelt. Toen ik mijn jurk voor het eerst aanhad, voelde ik me niet per se een bruid. Ik voelde me mooi en mezelf. En ik wist meteen dat het mijn jurk was. Mijn vintage trouwjurk. 

Een vintage trouwjurk kopen

Ik heb uiteindelijk bij drie winkels gekeken voor mijn trouwjurk. Een winkel waar ze nieuwe jurken verkochten en twee winkels waar ze vintage jurken verkochten. Bij die eerste winkel had ik een prachtige jurk aan. Nog nooit had ik zo’n mooie jurk aan. Met dikke tranen tot gevolg (bleek de ontlading te zijn). Helaas was deze veel te duur voor mij en voelde het toch niet goed om een nieuwe jurk te kopen. Uiteindelijk heb ik mijn jurk in de tweede vintage winkel gevonden die ik heb bezocht. 

Hieronder vind je drie winkels waar je vintage trouwjurken kan kopen. Het kopen van een vintage trouwjurk is een heel ander proces dan het kopen van een nieuwe trouwjurk. Een nieuwe trouwjurk is namelijk in principe kant en klaar. Je kan kiezen uit verschillende stijlen en merken, de kwaliteit is goed en het is vooral belangrijk dat de maat goed is. 

Een vintage jurk is al uniek (vind ik leuk) en kan – als je wilt – zelfs nog helemaal aangepast worden naar je eigen smaak. Er is maar één van elke jurk. Daarom raad ik je aan naar verschillende vintage bruidsboetieks te gaan, zodat je meer keuze hebt. Probeer bij de jurken die je bekijkt ook de potentie te zien. Je kan de halslijn veranderen, de mouwen korter maken of de rok wijder. De verkoopster/coupeuse helpt je hierbij. Als laatste is een vintage trouwjurk natuurlijk een veel duurzamere keuze dan een nieuwe trouwjurk. Mooi meegenomen!

vintage trouwjurk

Japon

Ik heb bij Japon mijn trouwjurk gevonden. Een winkel in het topje van Nederland. In Bad Nieuweschand op precies te zijn. Een plaatsje in de provincie Groningen. Vanuit Utrecht iets meer dan twee uur rijden (niet erg duurzaam, maar daar denken we even niet over na). Bad Nieuweschans is een schattig plaatsje, waar je geen bruidsboetiek zou verwachten. De winkel is van Marieke. Het is een winkel aan huis, wat de sfeer meteen heel ontspannen maakt. We begonnen de afspraak met een kopje thee in haar keuken. Marieke was als uit een tijdschrift gestapt. Haar huis is uniek en kleurrijk. Het past bij de sfeer van de prachtige jurken die daar hangen. Het was de tweede jurk die ik aanhad en ik wist meteen dat het mijn jurk was. Echt een unieke jurk die precies bij mij past. Maar, gek genoeg, totaal niet wat ik had verwacht uit te kiezen. 

Wees niet bang dat je voor het vermaken van je jurk weer naar Bad Nieuweschans moet afreizen, want Marieke werkt samen met coupeuses door het hele land. Als je opzoek bent naar een unieke jurk raad ik je echt aan om naar Japon te gaan.

Laura Dols 

Laura Dols heeft een vintage winkel in het centrum van Amsterdam. Daarnaast is er een vintage bruidsboetiek in Amsterdam West. Dit was de tweede winkel die ik bezocht. Er is ruime keuze. Laura Dols verkoopt jurken, maar ook rokken, tops, jassen en accessoires. Alles uit veel verschillende tijden. Ik heb een aantal mooie jurken aangehad. Helaas was de afspraak niet zo’n succes, omdat er te veel mensen waren en maar twee verkoopsters. Ik heb daardoor de laatste paar jurken met mijn schoonmoeder gepast. Hierdoor kreeg ik geen goed beeld van de potentie van de jurken. Je hebt namelijk echt de hulp van de coupeuses nodig, om te zien wat een jurk kan worden. 

Mim’s Mooiste

Deze boetiek heb ik niet bezocht. Als ik mijn jurk niet bij Japon had gevonden, dan had ik wel een afspraak bij Mim’s gemaakt in Zwolle. In deze winkel verkopen ze vintage jurken én nieuwe jurken. Alles kan aangepast worden naar je eigen wensen. Hierdoor denk ik dat je ruime keuze hebt. Als je nog niet helemaal weet wat je wilt, zou ik hier naartoe gaan. 

Dit zijn de drie winkels voor vintage bruidsjurken die ik ken. Heb jij nog tips? Laat het dan weten in een reactie op dit artikel. En voor alle bruidjes to be: veel plezier met het vinden van jouw jurk!

Liefs, Fleur

5 Antwoorden op “Shopping guide met een groen accent: Een vintage trouwjurk”

 1. Wat super leuk om je ervaring te lezen van de zoektocht naar je trouwjurk. Over enkele maanden open ik ‘Ciel Flora’ een nieuwe vintage bruidsboutiek in Heeze (in de buurt van Eindhoven) en is er dus een vierde optie bij :). Op het moment ben ik een mooie collectie aan het verzamelen.
  Mocht jij of iemand anders nog tips of advies hebben dan hoor ik het heel graag. Misschien heb je gedurende je ervaring nog dingen gemist of liever anders gezien?
  Geniet van de voorbereiding van je bruiloft! Veel werk maar leuk inderdaad. Mvg Cecile

  1. Hi Cecile, Wat geweldig dat je ook zo’n mooie winkel gaat openen! Daar kunnen er niet genoeg van zijn. Als je winkel open is en je hebt een website, laat het mij dan even weten. Dan zet ik ‘m er bij.

   Wat betreft tips: Wat ik miste bij Laura Dols en heb ervaren bij Japon is de goede service. Als je een vintage trouwjurk gaat kopen, heb je veel meer begeleiding en uitleg nodig. Soms moet je de potentie zien. Dat vond ik bij Japon heel fijn. Ik was de enige bruid in de winkel en ik kreeg alle tijd om mijn jurk te vinden. De eigenaresse dacht met mij mee over wat er allemaal kon. Dat is volgens mij een must als je zo’n winkel opent.

   Heb je hier wat aan? Liefs, Fleur

   1. Dankjewel Fleur! Jazeker heb ik daar wat aan, vooral voor de toekomst. In het begin zal ik alleen starten en alleen een op een afspraken hebben, maar mocht ik uitbreiden dan is het dus belangrijk dat elke bruid continu door een ervaren persoon geholpen wordt.
    De website is http://www.cielflora.nl en http://www.vintagetrouwjurken.nl, maar daar is momenteel nog niks spannends te zien. Ik zal je een seintje geven als dat wel zo is! Nogmaals dank! Groetjes, Cecile

 2. Fijn dat je jouw jurk gevonden hebt! Ik ben er erg benieuwd naar 😇 De winkel die ik ken, maar die ook al in je lijstje staat is Laura Dols. Daar heeft mijn moeder haar hoed gekocht toen ze ging trouwen 😊 Als ik ga trouwen lijkt het me daarom ook leuk om daar te beginnen, jammer dat het er alleen te druk was om goed geholpen te worden.

  1. Ik begrijp helemaal dat je dan daar naar toe wilt. Ook een beetje voor de sentimentele waarde. Let op dat het tijdstip van de afspraak duidelijk is en vraag even na of je dan de gehele afspraak geholpen kan worden.

Geef een antwoord