Terugblik: hoe duurzaam heb ik in 2019 jaar geleefd?

Lieve Lezer, 

2019 is over krap een week voorbij. Dan start 2020. Ik vind het wonderbaarlijk dat het jaar 2020 al bijna van start gaan. Er is alweer een decennium voorbij. Waarin zo veel is gebeurd. Terwijl er in 2019 al zo veel gebeurde. Wat gaat de tijd toch snel… Ik had behoefte om terug te kijken op 2019 en vooral om in kaart te brengen wat mijn impact op de aarde was in het afgelopen jaar. Vooral, omdat ik dit jaar ben verhuisd van Amsterdam naar Utrecht. Ik ben groter gaan wonen, heb veel spullen gekocht voor mijn ons nieuwe huis én ik heb een auto aangeschaft. Allemaal nogal onduurzame (is dat een woord?) dingen. Wat heeft dat voor een impact gehad op de aarde? 

Mijn Verborgen Impact

Aan het einde van 2018 maakte ik met Saskia The Social Reporter een video over mijn Verborgen Impact. Babette Porcelijn heeft naast haar boek De Verborgen Impact namelijk ook een tool gemaakt waarmee je jouw impact op de aarde kan uitrekenen. Je rekent als het ware uit hoeveel aardbollen je nodig zou hebben als iedereen zou leven zoals jij. In de tool vul je in hoeveel geld je aan spullen uitgeeft, hoeveel vlees of zuivel je eet, hoe groot je woont, hoe vaak je in de auto zit enzovoorts. De gemiddelde Nederlander heeft 3,6 aardbollen nodig.

In december 2018 had ik voor mijn levensstijl 1,1 aardbollen nodig. Een super positief resultaat, want met vrij weinig moeite heb ik dit kunnen behalen. Net zoals nu at ik toen geen vlees, gebruikte ik weinig zuivel, kocht ik eigenlijk alles tweedehands en had ik al een jaar niet gevlogen. Nu, een jaar later, eet ik nog steeds geen vlees en heb ik al twee jaar niet gevlogen. Maar… 

2019

Mijn impact in 2019

Ik ben dit jaar – zoals ik al zei – verhuisd van Amsterdam naar Utrecht. We zijn van 55 m2 naar 101m2 gegaan en hebben een aantal nieuwe spullen moeten aanschaffen voor het huis. Een aantal van die nieuwe spullen had ik ook prima tweedehands kunnen kopen, maar daar heb ik op dat moment niet gedaan. Daarnaast hebben we dus een auto aangeschaft. Om uit te rekenen hoeveel impact deze zaken hebben, heb ik opnieuw de Verborgen Impact tool ingevuld. Daar kwam uit dat ik voor mijn levensstijl van dit jaar 3,68 (!!) aardbollen nodig zou hebben. Een enorm verschil met een jaar geleden! En, geen positief verschil (iehk!). Als ik dit zou willen compenseren zou ik 1991 bomen moeten planten. Bij Trees For All zou me dat bijna 13.000 euro kosten! Zo veel geld kan ik – uiteraard – niet in een keer besteden, dus heb ik als schrale troost 8 bomen laten planten voor 50 euro.
Eigenlijk zit alle impact van dit jaar in de aanschaf van nieuwe spullen. Qua wonen en autogebruik scoor ik nog steeds minder of gelijk aan de gemiddelde Nederlander. Maar, in de aanschaf van de nieuwe spullen scoor ik dubbel zo hoog. Hiermee wordt het wederom duidelijk dat nieuwe spullen een gigantische impact hebben op klimaatverandering en milieuvervuiling. 

Mijn motivatie om enkel tweedehands te kopen is nu groter dan ooit. In 2020 staat er geen verhuizing op het programma of een andere reden om veel spullen te kopen. In 2020 hoop ik daarom binnen de draagkracht van de aarde te komen (minder dan 1 aardbol verbruik). 

Liefs, Fleur 

2 Antwoorden op “Terugblik: hoe duurzaam heb ik in 2019 jaar geleefd?”

  1. Oh shit! Dat is even schrikken 😱
    Toevallig heb ik afgelopen week ook onze uitgaven op een rij gezet want ik was bang voor hetzelfde vanwege onze verhuizing. Ik heb wel onderscheid gemaakt tussen de dingen die je mee zou nemen bij een volgende verhuizing (definitie van Babette) en dingen voor het huis. Hierdoor heb ik verf, behang, vloeren etc niet meegeteld. Heb jij dat wel gedaan? Scheelt extreem veel bij ons in ieder geval. En door tweeën delen natuurlijk 😉
    Herken het ook dat je toch dingen nieuw haalt die je anders eerst tweedehands was gaan zoeken. Zo’n verhuizing kost al zoveel tijd en energie dat je dat sneller voor de makkelijke weg kiest. Bij ons was het ook niet allemaal ecologisch verantwoord maar hebben we wel zoveel mogelijk gekozen voor kwaliteit. Als dat duurder is wordt je score daar hoger van terwijl je juist een betere keuze hebt gemaakt. Lekker dubbel is dat 🙈

    1. Dat was zeker schrikken! Ik heb verf enzo ook niet meegeteld. Maar, ik heb het bedrag niet door tweeën gesplitst. Had ik wel kunnen doen, maar zo wordt de impact van onze spullen wel nog duidelijker.

      Ik was inderdaad ook van te voren van plan om zo veel mogelijk tweedehands te kopen, maar met de tijd die verhuizen kost schiet dat er gewoon in. En hierdoor hebben wij ook heel bewust nieuwe dingen van goede kwaliteit gekozen en echt goed nagedacht over wat we wilde. Zo raak je er ook minder snel op uitgekeken.

Geef een antwoord